Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : AHLÂK Ünite : SEVGİ, DOSTLUK VE KARDEŞLİK Süre : = 80 dakika Konular : 1- I.yazılı 2-Sevmek ve sevilmek niçin bir ihtiyaçtır? Kazanımlar : Sevmenin ve sevilmenin bir ihtiyaç olduğunu fark eder.

2 Sevgi nedir?

3 Sevgi insanı, bir varlığa veya bir kimseye karşı
yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Allah sevgisi - Peygamber sevgisi İnsan sevgisi - Mal sevgisi Anne sevgisi - Çocuk sevgisi Ağaç sevgisi - Çiçek sevgisi

4 İnsanları sevmek neden bu kadar önemlidir?
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek mü’min olamazsınız.” Hz.Muhammed Bu hadis, Müslümanların birbirlerini sevmelerinin dinimizdeki önemini çok açık olarak ifade ediyor. İnsanları sevmek neden bu kadar önemlidir?

5 K O N U Ş A L I M Sevdiğini Söyle
Bir gün Hz.Muhammed’in yanında oturmakta olan bir kişi önlerinden geçen bir adam için “Ey Allah’ın Resulü! Ben şu adamı çok seviyorum.” dedi. Peygamberimiz, “Peki ona bunu söyledin mi? diye sordu. Adam “Hayır.” diye cevap verdi. Hz.Muhammed, “Koş, ona kendisini sevdiğini söyle.” buyurdu. Yukarıdaki hadiste anlatılmak istenen düşünce nedir?

6 başka nasıl gösteririz?
Bir insanı sevdiğimizi ona söyleyerek gösteririz. Peki, sevdiğimizi başka nasıl gösteririz?

7 Sevgimizi göstermek için; kardeşlerimizi öperiz.
anne babamıza sarılırız. arkadaşlarımıza gülümseriz. diğer insanları sevdiğimizi, onların haklarına saygı göstererek ifade ederiz. doğayı sevdiğimizi, doğayı koruyarak gösteririz. ormanı sevdiğimizi, ormanı koruyarak ve ağaç dikerek gösteririz. hayvanları sevdiğimizi, hayvanlara iyi davranarak gösteririz.

8 Sevmek ve sevilmek insan için bir ihtiyaç mıdır?
Bu konudaki düşüncelerinizi, bugüne kadar yaşadığınız olayları, deneyimlerinizi dikkate alarak ifade ediniz.

9 Sevmek gibi, sevilmek de bir ihtiyaçtır.
Çünkü, başkaları tarafından sevilen insanlar mutlu ve huzurlu olur. Başkaları tarafından sevilmeyen insanlar ise huzursuz olur. Kendilerini yalnız ve toplumdan dışlanmış gibi hissederler. Hayattan ve yaşadıkları güzel olaylardan zevk almazlar. Tüm bunlar, sevmenin ve sevilmenin insan için bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyar.

10 Dünyadaki tüm insanlar birbirlerini sevebilseydi
Sevgi yalnız aile, okul ve toplum hayatında mı önemlidir? Dünyanın çeşitli yerlerinde olaylar oluyor. Savaşlar, çatışmalar yaşanıyor. Dünyadaki tüm insanlar birbirlerini sevebilseydi bu olumsuzluklar yaşanır mıydı?

11 Bu ortamın oluşmasında sizin katkılarınız neler olabilir?
Peki, sevgi ve dostluğun hakim olduğu bir dünya nasıl oluşturulabilir? Bu ortamın oluşmasında sizin katkılarınız neler olabilir?

12 Sevme ve sevilme ihtiyacının
farkında olan ve önemini bilen Atatürk, insanların birbirlerini Sevmelerine ve dostça yaşamalarına önem vermiştir. İnsanlarla iyi geçinmeyi iyilik, onlara kin gütmeyi ve zarar vermeyi kötülük olarak nitelendiren Atatürk, “… İyiliği sevmek ve kötülükten kaçınmak lâzımdır.” demiştir. Bütün dünya insanlarının da barış ve kardeşlik içinde yaşamalarını isteyen Atatürk, dünya ülkeleriyle ilişkilerinde barışı esas aldığını belirtmiştir.

13 Atatürk, insanlara kin güdüp
düşmanlık beslemenin ise kimseye yarar sağlamayacağını belirterek “… Dünya vatandaşları, kıskançlık, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde eğitilmelidir.” demiştir. Atatürk’ün barışa verdiği önemin temelinde insan sevgisi yer almaktadır. Bu sevgi, dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunur. Atatürk’ün, “Yurtta barış dünyada barış” sözünün anlamı nedir?

14 “Yurtta barış dünyada barış.”
sözüyle de evrensel barışa (dünya barışına) verdiği önemi belirtmiştir. Birbirine sevgiyle yaklaşan milletler, aralarında çıkabilecek anlaşmazlıkları kolaylıkla çözüme kavuşturabilirler. Çünkü sevgi, onların birbirlerine karşı anlayışlı olmalarını sağlar.

15 DEĞERLENDİRME 1-Sevmek ve sevilmek bir ihtiyaç mıdır? Niçin?
2-Atatürk, barış için ne demiştir?

16 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Allah insanlara sevgi duygusu vermeseydi insanların birbirleriyle ilişkileri nasıl olurdu? Araştırınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları