Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAYGI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAYGI."— Sunum transkripti:

1 SAYGI

2 “Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin temelini oluşturur.

3 Duygusal yönüyle birlikte sosyal yönü de olan bu değer kişinin diğer insanlara, sosyal yaşamın kurallarına, kurum ve örgütlere, insan eylem ve davranışlarına önem vermeyi, onlara saygı ve sorumlulukla yaklaşmayı içerir.

4 “Saygıda kusur etmemek” bir deyim olarak insan ilişkilerinde kişiler arası mesafeyi ifade etmektedir. Bu deyim saygı kavramının anlamını ortaya koyabilmek açısından önemlidir. Bu deyim her şeyden önce saygıyı insan ilişkilerinde bir “ön koşul” olarak ortaya koymaktadır.

5 İnsan kendisine saygı duymazsa, kendi varlığına değer vermez, kendine belirli bir özen ve dikkati göstermez ise başkalarını da saygı göstermez. Giyimine, kuşamına ve temizliğine özen gösteren bir kişi bunu öncelikle kendisine duyduğu saygının bir gereği olarak yapmalıdır.

6 Toplumsal yaşayışta insanlar çeşitli konum ve statülerde ilişkilere girerler. Örneğin üst-ast ilişkisinde mesafe ve saygı tek yanlı değildir. Saygı göstermek sadece asta özgü değil üstün de uyması gereken bir davranış özelliğidir.

7 İnsana saygı insanın varlığına önem vermeyi, onu sevmeyi gerekli kılar
İnsana saygı insanın varlığına önem vermeyi, onu sevmeyi gerekli kılar. İnsanları sevmek bir saygı ifadesidir. Çünkü insan canlı varlıklar içerisinde seçkin bir yere, akla ve yeteneklere sahip bir varlıktır.

8 video

9 İnsanlar arasındaki saygı ve sevgi toplum barışını sağlar
İnsanlar arasındaki saygı ve sevgi toplum barışını sağlar. İnsanlar bir-birlerine saygı duyarsa birbirlerinin haklarını gözetir. Toplumu oluşturan bireylerin birbirleriyle uyum içinde yaşamasını sağlar. O toplum gelişir ve ilerler.

10 Saygı tek başına yeterli değildir
Saygı tek başına yeterli değildir. Saygının yanında insanlar birbirine sevgi de duymalıdır. Sevgi insanların yardım duygusunu ön plana çıkarır. Bu sayede birinin bir sıkıntısı olduğunda, bütün toplum o kişiye yardım eder. O kişinin acısını paylaşır ve sıkıntısını azaltır. video

11 Aslında saygı ve sevgi farklı unsurlardır
Aslında saygı ve sevgi farklı unsurlardır. Fakat biri olmadan diğeri işe yaramaz. Her ikisinin bir arada bulunduğu toplumların yaşam süresi uzun olur. Bu toplumlarda kolay kolay kargaşa çıkmaz. Aksi olursa toplum çöker.

12 Kendimize başkalarından sevgi ve saygı gösterilmesini bekliyorsak, biz de onlara, beklentimiz doğrultusunda saygı ve sevgi göstermeliyiz.

13 Anne ve babaya sevgi ve saygı duymak dinimizde övülmüş, önerilmiş-tir
Anne ve babaya sevgi ve saygı duymak dinimizde övülmüş, önerilmiş-tir. Çocuklar, anne ve babanın haklarını ödeyemezler. Peygamberimiz “Cennet annelerin ayakları altındadır,” diyerek, anne sevgisinin önemini vurgulamıştır.

14 Şanlı tarihimizde milliyeti ve inancı farklı olan birçok toplum, Türk hakimiyetinde yaşamayı tercih etmiştir. Bu konuda en güzel ilkeyi 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' diye söyleyen Atatürk koymuştur. Bizler bu yüce milletin torunlarıyız. Sevgi ve saygı da hiç kimseye ayrım yapmayız.

15 “Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü” diyen Yunus Emre'nin torunları olarak, Dünya’da savaşların, düşmanlıkların bitmesini, sevgi, saygı ve dostluğun hakim olmasını arzu ederiz

16 SAYGI İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER

17 Oğul ! Ananı, Atanı say ! Bereket büyüklerle beraberdir. (Osman Gazi)

18 Ana babanı sayarsan, oğlundan da saygı görürsün.

19 Büyüklere saygı hem dini hem de insani bir görevdir.

20 İnsanların birbirleriyle iyi geçinmesini sağlayan aralarındaki saygı ve sevgi bağıdır.

21 Saygı ve sevgi büyüklerle küçükler arasındaki uçurumu yok eden bir köprüdür.

22 Öğretmen ile öğrenci arasındaki say ve sevgi koşulsuzdur..

23 Hazırlayan Merve KILINÇ


"SAYGI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları