Avrupa Tıp Müfredatlarında Erken Klinik Temas Dr. Okay BAŞAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Aile Hekimleri İçin Bir Elektronik Takip Veritabanı Ailem 1.0
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI, İLKELERİ VE TARİHÇESİ
Bağımlı Kişinin Sağaltım İçerisinde Tutulabilmesi
Yrd. Doç. Dr. M. Emin MUTLU Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
TIP EĞİTİMİNDE DEĞİŞİM
Fakültelerimiz nasıl birer doktor mezun etmeyi uygun görmektedir? The medical school faculty must define the objectives of its educational program. (LCME.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
AB ÜLKELERİ: Almanya • Avusturya • Belçika • İngiltere • Bulgaristan
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
AİLE HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ: GÜNCEL DURUM VE YENİ AÇILIMLAR
KORUYUCU HEKİMLİK BEKLEMEDE Dr. Bülent Nazım YILMAZ ESKİŞEHİR TABİP ODASI.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
Aile Hekimliği Tarihçesi
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Ankara
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
SAĞLIK HİZMETİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK UZMANLIK EĞİTİMİ gazanfer aksakoğlu.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve İlkeleri
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
İTF Eğitiminde Mevcut Durum Tespiti WFME-UTEAK-TTB Tıp Fakültelerinin Misyon ve Hedefler Temel Alanı Ölçütleri ile İlgili Değerlendirmeleri Misyon.
Probleme Dayalı Öğrenme Çalışma Grubu. Katılımcılar Doç. Dr. Betül Kalender Doç. Dr. Betül Kalender Yrd. Doç.Dr. Gülden Sönmez Tamer Yrd. Doç.Dr. Gülden.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
Cerrahpaşa’da kayboldum İntörn Dr.Aslı Tıp Eğitiminde Etik Paneli
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
Tıp Eğitimi Çalışma Kolu’nda Yenilikler
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Quest Atlantis’in Derse Destek Materyal Olarak Kullanılması Pilot Çalışma Ayşegül BAKAR.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NDE ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
/ 181 Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Asistan ve Öğretim Üyesi.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Edinilen Unvan: Otomotiv Teknikeri Edinilen Ünvanın Düzeyi: Önlisans.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
TIP EĞİTİMİNDE YENİLİKLER Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
Standardize / Simüle Hasta Temelli Tıp Eğitimi Doç. Dr. Muharrem Ak Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıbo ğ lu Tıp Fakültesi 1.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
Özel Körfez Marmara Hastanesi
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
UZAKTAN EĞİTİM VE ÜNİVERSİTELER
Sunum transkripti:

Avrupa Tıp Müfredatlarında Erken Klinik Temas Dr. Okay BAŞAK

Erken klinik temas-UTEK20102 Early clinical exposure in medical curricula across Europe: an overview Okay Başak (ADÜ, Turkey) John Yaphe (University of Minho, Portugal) Wolfgang Spiegel (Medical University of Vienna, Austria) Stefan Wilm (University of Witten, Germany) Francesco Carelli (University of Milan, Italy) Job Metsemakers (University of Maastricht, Netherland)

Erken klinik temas-UTEK20103 Çalışma temeli İçerikten bağımsız problem çözme süreci yok… Pratik deneyim önemli… Bilginin yapılanması bağlamla ilişkili… Farklı ortamlarda daha çok problemle karşılaşma… daha çok klinik problem çözme becerisi…

Erken klinik temas-UTEK20104 Sonuç… Erken klinik temas Topluma dayalı eğitim

Erken klinik temas-UTEK20105 Terminoloji Early patient experience Early patient contact Early integrated patient contact Early clinical exposure Early clinical experience Early practical experience Early clinical contact Learning from early experience Early student-patient contact Early patient encounter

Erken klinik temas-UTEK20106 Tanım … mezuniyet öncesi tıp eğitiminin erken (klinik öncesi) yıllarında toplumsal ya da klinik bir ortamda gerçekleşen, sağlık, hastalık/rahatsızlık ve sağlık çalışanlarının rolünün öğrenilmesini sağlayan özgün kişi teması … (Dornan, 2005)

Erken klinik temas-UTEK20107 Çalışmanın amacı Avrupa tıp fakültelerinde uygulanan erken klinik temas programları hakkında bilgi edinmek, Bu programların öğrenme hedeflerini, yapı ve içeriklerini tanımlamak, Farklı ortamlarda kullanılan yöntemleri araştırmak…

Erken klinik temas-UTEK20108 Yöntem Tanımlayıcı çalışma “Key informant” görüşme yöntemi Soru listesi – EURACT 15-Item Questionnaire on ECE Prevalans çalışması değil!

Erken klinik temas-UTEK20109 Katılımcılar ve veri analizi Avrupa Aile Hekimliği Eğiticiler Akademisi (EURACT) Konsey üyeleri (key informants) e-posta ya da doğrudan görüşme Elektronik çizelge, kategorizasyon Basit sıklık hesaplamaları

Erken klinik temas-UTEK Sonuçlar 32 key informant (2006 yılında) 21/32 yanıt (%65,6) 16 ülkedeki 45 fakülteden bilgi 40 fakülteden gelen bilgi değerlendirildi (tanıma uygun bilgi)

Erken klinik temas-UTEK Tartışma Avrupa’da erken klinik temasa ilişkin genel bir görünüm elde etme hedeflendi… Çeşitli hedefler, eğitim ve değerlendirme yöntemleri, Birinci basamak ağırlıklı

Erken klinik temas-UTEK Hemen tüm tıp fakültelerinde EKT programı olanlar (Estonya, Romanya, Malta, Hollanda, Birleşik Krallık) Kuzey-Batı Avrupa ülkelerinin tamamında EKT programları var Çok az EKT programı – Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri

Erken klinik temas-UTEK Yanıt vermeyen (11) ve yetersiz yanıt veren (5) ülkeler – EKT programı olmayan ya da AH/GP departmanı olmayan (İtalya, Yunanistan)

Erken klinik temas-UTEK Çalışmanın sınırlılıkları Katılımcıların ülkelerindeki tıp fakültelerinin temsilcisi olmaması… Konsey üyelerinin yorumlarının öznelliği Hatırlama sorunları, Gerektiğinde ikinci kişilere başvurulması Sonuç: Bilgiler yeterli

Erken klinik temas-UTEK Katılımcıların Aile Hekimi / Genel Pratisyen oluşu Programların ağırlıklı olarak birinci basamakta uygulanması ve AH/GP katılımının yüksekliği…

Erken klinik temas-UTEK EKT tanımımız Gerçek hastalar ya da sağlıklı bireylerle temas – özgün temas Toplum içinde ya da klinik ortamlarda – klinik temas Temel klinik rotasyonlar öncesinde – erken temas

Erken klinik temas-UTEK TEŞEKKÜRLER…