TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZÜRLÜ VE ESKİ HÜKÜMLÜ PROJELERİ
Advertisements

İSGBOSB YÖNETMELİK TASLAĞI SUNUM SERİSİ NO: 1 YÖNETMELİĞİN HİKAYESİ Dr. Hakan Toksöz İZMİR TABİP ODASI İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
CİZRE TİCARET VE SANAYİ ODASI. KURULUŞ  ODAMIZ ANKARA 8.İDARE MAHKEMESİNİN 29/09/1998 TARİH VE 1998/4721 ESAS SAYILI KARARIYLA KURULUŞU GERÇEKLEŞMİŞTİR.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
ERK İSG&İK –
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
İŞKUR’UN GÖREVLERİ  ULUSAL İSTİHDAM POLİTİKALARININ HAZIRLANMASINA KATKI SAĞLAMAK,  İŞGÜCÜ PİYASASI VERİLERİNİ DERLEMEK, ANALİZ ETMEK VE YORUMLAMAK,
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA KOBİ’LERİN SORUNLARI ve ÇÖZÜM YOLLARI SMMM BÜLENT FIÇICI TOSYÖV BURSA ÜYESİ 3 Aralık 2008.
CİZRE TİCARET VE SANAYİ ODASI. KURULUŞ  ODAMIZ ANKARA 8.İDARE MAHKEMESİNİN 29/09/1998 TARİH VE 1998/4721 ESAS SAYILI KARARIYLA KURULUŞU GERÇEKLEŞMİŞTİ.
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli bütün faaliyetleri kapsayan bir konu olup, işveren.
SİGORTALI TESCİL VE HİZMET DAİRE BAŞKANLIĞI
olarak tanımlanmıştır.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU SAKARYA İL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
BURSA SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ 6552 Sayılı kanun ile 5510 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 57.Madde.
Hacettepe Üniversitesi
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İzmit İlçe MEM.İSG Koordinatörleri
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir. İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi.
GAZİANTEP SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
Bireysel Emeklilik Sistemi
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
TÜRKİYE’DE ENGELLİLER VE ENGELLİ HAKLARI
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
Sunum transkripti:

TEYFİK ÖZTÜRK ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ

(ATSO) ADAPAZARI TİCARET VE SANAYİ ODASI ATSO; 5174 sayılı kanun ve bu kanun çerçevesinde hazırlanan yönetmelikler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren; Devletin yüklediği görevleri yerine getirmenin yanı sıra, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılama, üyelerinin, ilinin ve ülkesinin gelişmesine katkı sağlama gibi asli görevleri olan; Kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliğe sahip bir “MESLEKİ KURULUŞ”tur.

ATSO’NUN YAPISI VE ÜYE SAYISI. MECLİS 78 KİŞİ YÖNETİM KURULU 11 KİŞİ İDARİ YAPI 27 PERSONEL Anonim Şirket ; 609 Limited Şirket ; Gerçek Kişi ; Kooperatif ; 420 Kollektif Şirket ; 60 Komandit Şirket ; 4 Diğer ; 25 TOPLAM ; üye 716 üyemiz ise imalatçı vasfına sahiptir.

İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ 1)Mevcut Durum ve Uygulamalar; 2)Yapılması Gerekenler 1-

MEVCUT DURUM VE UYGULAMALAR Tarih ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/9077 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, 4857 sayılı İş Kanununun 30 ncu maddesi kapsamına giren yani 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde; Özel Sektör İşyerlerinde % 3 oranında, Kamu İşyerlerinde ise % 4 oranında, Özürlü (Engelli) istihdam etme zorunluluğu vardır. (1/1/2008 ila 31/12/2008 tarihleri arasında da aynı oran geçerlidir. (R.G tarih, sayı bakanlar Kurulu kararı )

ÖZÜRLÜ İSTİHDAM ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUKLARI HALDE BU YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEYEN İŞVERENLERE UYGULANACAK MÜEYYİDELER Özürlü istihdam etmekle yükümlü olduğu halde bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren veya işveren vekiline; Çalıştırmadığı her özürlü için ve çalıştırmadığı her ay için Maliye Bakanlığınca idari para cezası uygulanır. Çalıştırılmayan her bir özürlü ve çalıştırılmayan her bir ay için; İdari para cezası 2008 yılında 1.375,00 YTL’ dir

ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN (50 + istihdam) KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞYERLERİ İlimizde faaliyet gösteren ve Türkiye İş Kurumu Sakarya İl Müdürlüğüne kayıtlı özürlü çalıştırmakla yükümlü olan kamu ve özel sektör işyerlerine ait 2007 yılı sayısal bilgileri: ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞYERLERİ YILKAMUÖZEL 2007 İşyeri SayısıÇalışan Sayısıİşyeri SayısıÇalışan Sayısı

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN ENGELLİ SAYISI  2007 sonu itibariyle çalışan özürlü sayısı: Kamu ; 204 Özel Sektör; 1003 Toplam; Engelli İşe girmek için sıra bekleyen özürlü sayısı: 538 Kişi Kaynak ; İŞKUR

YAPILMASI GEREKENLER İşadamlarımız yoğun rekabet ortamında hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. 50 ve üzeri istihdam sağlayan işyerlerinde sadece engelli istihdamı değil; Eski hükümlü, terör mağduru gazi ve yakınları, işyeri hekimi, işyeri hemşiresi, iş güvenliği mühendisi veya teknik eleman gibi elemanların istihdamları da zorunludur. Bugüne kadar uygulanan zorunlu istihdam politikaları maalesef engelli istihdamı sorununa kesin bir çözüm getirememiştir. İstihdamın üzerindeki vergi yükleri mutlaka azaltılmalı, engelli istihdamı politikaları zorunluluk esasından çıkartılıp, özel sektörümüzle birlikte geliştirilmeli ve karşılıklı bilinç, anlayış ve gerçekçi yaklaşımlar üzerine inşaa edilmelidir.

YAPILMASI GEREKENLER İşverenlerimiz; bu toplumun içerinde yaşayan, ülkemizin sosyal sorunlarına duyarlı insanlardır. Engelli istihdamı konusunda işadamlarımıza yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları (seminer, konferans-birebir görüşmeler v.b.) yapılmalı, işadamlarımızın çekincelerini ve tereddütlerini giderici faaliyetler gerçekleştirilmelidir.

YAPILMASI GEREKENLER Engellilerin eğitimine önem verilmelidir. Engelli vatandaşlarımıza iş aleminin ihtiyaç duyduğu konularda, nitelikli eleman vasfı kazandırılmalıdır. Bu konuda İŞKUR-ATSO-SAÜ-Halk Eğitim Merkezi, Meslek Liselerimiz-Yerel Yönetimlerimiz ve ilgili bütün kurum ve kuruluş ortak bir politika oluşturmalı ve sonuç alıcı projeler hayata geçirmelidir.

YAPILMASI GEREKENLER Engelli istihdamına yönelik teşvik mekanizmaları devreye sokulmalıdır. Engelli istihdamına önem veren işverenlere vergisel indirimler gibi elektrik, su, doğalgaz v.b. girdi maliyetlerinde belirli oranda indirimler gibi teşvik mekanizmaları uygulanarak, engelli istihdamı teşvik edilmelidir.

İŞDÜNYASINDA ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ Hepimizin potansiyel birer engelli olduğunu hatırlatarak, Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum. Teyfik ÖZTÜRK ATSO GENEL SEKRETER YARDIMCISI Tel ; (dahili 1145) ;