Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT

2 SUNUM İÇERİĞİ İstihdam Nedir İstihdam Çeşitleri
6111 Sayılı Kanun İle Getirilen Sigorta Prim Teşviki Uygulama Esasları Yeni İstihdam Teşvikinin Kapsamı Yeni İşe Alınan Sigortalılardan Dolayı Teşvikten Yararlanma Şartları Yürürlükteki İstihdam Teşvikleri Nelerdir ?

3 İSTİHDAM NEDİR?

4 İstihdam Çeşitleri İstihdam üçe ayrılır:
- Eksik İstihdam : Az miktarda işçinin işe alınarak mevcut istihdamın tam olarak sağlanamaması durumudur. - Tam İstihdam : İşsizliğin en aza indirgenmesi ya da mevcut istihdama göre tam sayıda işçi çalıştırılmasıdır. - Aşırı İstihdam : Tam istihdamın üzerinde ve yeterinden daha fazla işçi çalıştırılmasıdır.

5 Ülkemizde istihdamın artırılması işsizliğin azaltılması için bildiğiniz gibi Devlet birçok teşvik ve destek vermektedir 6111 sayılı yasanın geçici 10 maddesi ile tarihine kadar (o tarihten sonrada) bu uygulamanın 5 yıl süreyle uzatılma yetkisi bakanlar kuruluna verildi.

6 I.6111 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ UYGULAMA ESASLARI
İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, hükümet tarafından ila 2010 yılları arasında sigorta prim teşviki ile ilgili teşvik uygulanmıştır. Örneğin; ülkemizde işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması amacıyla çıkarılan tarihli ve 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla; kadınların ve 18-29 yaş arası gençlerin istihdamını teşvik amacıyla, mevcut istihdama ilave olarak işe alınmaları halinde 5 yıl boyunca kademeli prim indirimi getirilmiş. tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla; teşvikin süresi bir yıl daha uzatılmıştır. Ancak, bu teşvik için başvuru süresi tarihi itibarıyla sona ermiştir.

7

8 II. YENİ İSTİHDAM TEŞVİKİNİN KAPSAMI
6111 sayılı kanunun 74.maddesi ile getirilen söz konusu teşvik ile bilhassa yaş aralığında olan erkek ve 18 yaşından büyük kadın sigortalılardan yeni işe alınanlara ilişkin işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasının sona ermiş olması ve kamuoyu tarafından söz konusu teşvikin uzatılma taleplerinin olması neticesinde işverenler açısından yeni teşvik devreye girmiştir.

9 Torba Kanunla getirilen teşvik düzenlemesi;
1. 18 yaşından büyük kadınlar, 2. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler, 3. 29 yaşından büyük erkekler, 4. Mesleki yeterlik belgesi sahipleri, 5. Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumu’nca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler

10 6. Mesleki yeterlik belgesi veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim ya da Türkiye İş Kurumu işgücü yetiştirme kurs bitirme belgesine sahip olmayanlar, 7. İşverene bağlı işçi olarak çalışmakta iken tarihinden sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler, 8. İŞKUR’ a kayıtlı işsizler arasından işe alınanlar, 9. İŞKUR’ a kayıtlı olmadan işe alınanları, kapsamaktadır.

11

12 III. YENI İŞE ALINAN SIGORTALILARDAN DOLAYI TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI
Geçici 10. maddede öngörülen teşvikten yeni işe alınan sigortalılardan dolayı yararlanılabilmesi için, Sigortalının; a ila tarihleri arasında işe alınmış olması, b. İşe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük olması, c. İşe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması, d. Fiilen çalışması,

13 KRİTERLER 18 Yaşından Büyük Kadınlar 18 – 29 Yaş Arası Erkekler 29 Yaşından Büyük Erkekler İŞKUR’a Kayıtlı İşsizler İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri 48 Ay 48Ay 24 Ay +6 Ay Mesleki ve Teknik Eğitim Mezunu (Orta/Yüksek Öğr.) / İŞKUR Mesleki Eğitim Kursu Bitirme Belgesi Sahipleri 36 Ay Herhangi Bir Belgesi Bulunmayanlar X

14 Teşvikten Yararlanamayacaklar:
4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz.

15 Yürürlükteki İstihdam Teşvikleri Nelerdir ?
– Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinden beş puanlık prim indirimi. – Yurtdışına götürülen/gönderilen sigortalılar hakkında genel sağlık sigortası primlerinin işveren hissesinden beş puanlık prim indirimi. – On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlere yönelik yukarıda belirtilen 5 puanlık prim indirimine ilaveten altı puanlık prim indirimi. – Yatırımlarda Devlet Yardımı Hakkında Kararlar çerçevesinde işverenlere sağlanan sigorta primi teşviki – İşsizlik ödeneği alan sigortalıları istihdam eden işverenlere yönelik sigorta primi teşviki

16 – Genç ve kadın istihdamına yönelik sigorta primi teşviki
– Engelli sigortalıların istihdamına ilişkin sigorta primi teşviki – Kültür yatırım ve girişimlerinin desteklenmesine yönelik sigorta primi teşviki.

17

18 KAYNAKÇA T.C. Yasalar ( ) sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun. Ankara : Resmi Gazete (27846 sayılı)


"HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları