Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5"— Sunum transkripti:

1 KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici

2 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
İstihdam politikaları: Aktif İstihdam Politikaları Kamu işe yerleştirme ve aracılık hizmetleri İstihdam sübvansiyonları Mesleki eğitim ve gençlere yönelik politikalar Engellilere yönelik politikalar 2. Pasif İstihdam Politikaları - İşsizlik sigortası - Erken emeklilik - Kıdem tazminatı

3 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
İşe Yerleştirme ve Aracılık Hizmetleri Ekim 2014 itibariyle Açık İşler: (Kaynak: İş-Kur) Ekim 2014 itibariyle Kayıtlı İşsizler: itibariyle Kayıtlı İşsizler: İşe Yerleştirme: (2013) Başvuru: (2013)

4 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
İstihdam Sübvansiyonları Özürlü istihdamı Eski hükümlü istihdamı İşverenlerin sigorta prim paylarının devletçe ödenmesi Gelir vergisinin istihdama bağlı olarak azaltılması İşsizlere kendi işlerini kurmaları için mikro kredi verilmesi

5 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Mesleki Eğitim ve Gençlere Yönelik Politikalar Kamu eğitim kurumları Özel eğitim kurumları İş-Kur Belediyeler Vakıflar STK’lar Sürekli eğitim merkezleri Çıraklık eğitim programları 2013 yılında İşkur program düzenlemiş ve bu programlardan kişiye meslek eğitimi vermiştir.

6 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Toplum Yararına Politikalar İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde ve yerlerde kısa süreli istihdamı amaçlayan programlardır. Bakım onarım, temizlik, çevre düzenlemesi vb. 2013 yılında İşkur toplum yararına program yürütmüş ve bu programlarda kişiye iman sağlanmıştır.

7 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Engellilere Yönelik Politikalar İş-Kur tarafından işe yerleştirilen engelliler: (2012) Temel sorun: Nitelikli engelli işgücü Kültür + Eğitim Haklarından Yararlanamama + Devlet Politikalarındaki Eksiklikler = Niteliksiz ve İstihdam Edilemez Engelli İşgücü

8 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Pasif İşgücü Politikaları İşsizliğin ekonomik ve sosyal maliyetleri Borçlanma Psikolojik çöküntü Toplumsa Davranış Bozuklukları Sosyal Güvenlik Sistemi İşsizliğin neden olduğu ekonomik ve sosyal sorunları azaltmak

9 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Pasif İşgücü Politikaları İşsizlik Sigortası - İşsiz kalınan belirli bir dönemde kısmi gelir vermek - Sağlık ve analık sigorta primlerini karşılamak 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu - Bir iş yerinde çalışırken kendi kusuru dışında işini kaybeden Sosyal Güvenlik Sistemine kayıtlı işgücünü kapsamaktadır.

10 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
İşsizlik Sigortası Kapsamında İşsizlik ödeneği Genel sağlık sigorta primleri Yeni iş bulma hizmeti Mesleki eğitim hizmetleri İşsizlik sigortası fonunun % 30’undan % 50’sine kadar varan oranlarda koruyucu tedbirlere harcanabilir.

11 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
İşsizlik Sigortası Ödeneği 600 gün prim için 120 gün 900 gün prim için 240 gün 1080 gün prim için 300 gün Başvuru süresi hizmet akdinin sona ermesinden sonraki 30 gün içerisinde. Ödenen miktar son dört aylık prime esas kazançları üçerinden günlük ortalama brüt kazancının % 40’ıdır.

12 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları

13 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
2013 yılında kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak için başvurmuş, bunlardan ’ünün ödeneği kesilmiş, sinin ödeneği bitmiş, kişinin ödeneği devam etmektedir.

14 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Pasif İşgücü Politikaları Erken Emeklilik Yaşlı işgücünü istihdam dışına çıkarmak Genç işgücünü istihdama dahil etmek İki temel sorun: Deneyimli erken emekliler işgücü piyasasına geri dönüyor Sosyal Güvenlik Sisteminin üzerindeki mali yük artıyor

15 Türkiye’de İstihdam Türleri ve Politikaları
Pasif İşgücü Politikaları Kıdem Tazminatı - Kendi isteği dışında işini kaybeden kişi işyerinde bir tam yılını doldurmuş olmak koşuluyla her yıl için bir aylık brüt ücret miktarı kadar kıdem tazminatına hak kazanır.


"KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları