Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir. İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir. İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi."— Sunum transkripti:

1 1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir

2 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi en geç sigortalı çalıştırmaya başladığınız tarihte Sosyal Güvenlik Kurumuna vererek, işyerinizi kayıtlı hale getirmeniz gerekmektedir.

3 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ İşyerini bildirmemiş olmanız, hiçbir şekilde 5510 sayılı Kanunda belirtilen yükümlülüklerinizi ortadan kaldırmayacaktır.

4 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ İşyerinizin kayıtlı olmadığının denetimler sırasında ya da kamu kuruluşlarından alınan bilgilere veya mahkeme kararlarına dayanılarak tespit edilmesi halinde işyeriniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen kayıtlı hale getirilecektir.

5 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ İşyerinizin re’sen kayıtlı hale getirilmesi halinde hakkınızda 5510 sayılı Kanun uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

6 İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ Bugüne kadar işyerinizi bildirmemiş iseniz, herhangi bir re’sen tespitten önce bunu kendiliğinizden yapmanız halinde, hakkınızda uygulanacak idari para cezası miktarı üçte iki oranında indirilecektir.

7 ALT İŞVERENLİK Bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.

8 ALT İŞVERENLİK İşyerinizde asıl işveren-alt işveren ilişkisinin doğru kurulabilmesi için; İşyerinizde mal veya hizmet üretiminde çalışan kendi işçilerinizin de bulunması Alt işverene verdiğiniz işin işyerinizde mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerden olması veya asıl işin bir bölümü ise bu işin işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması

9 ALT İŞVERENLİK Alt işverenin üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece işyerinizde aldığı işte çalıştırması Alt işverene verdiğiniz işin işyerinizde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin, asıl işe bağımlı ve asıl iş sürdüğü müddetçe devam eden bir iş olması

10 ALT İŞVERENLİK Asıl işveren olarak işçilerinizin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle haklarının kısıtlanmaması Daha önce o işyerinizde çalışan bir kimse ile alt işveren ilişkisi kurulmaması gerekmektedir.

11 ALT İŞVERENLİK Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin belirtilen hükümlere aykırı şekilde kurulduğunun veya genel olarak muvazaalı işleme dayandığının kabul edilmesi halinde, alt işveren işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılacaklardır.


"1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir. İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları