Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK"— Sunum transkripti:

1 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK

2 MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

3 Hangi mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunludur ?
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren mesleklerde çalışanlar için belge alımı zorunludur.

4 Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içerisinde belge alınmalıdır.
Belge alma zorunluluğu olan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için ne kadar süremiz var ? Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içerisinde belge alınmalıdır. 

5 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi dışında hangi belgeler geçerlidir ?
05/06/1986 tarih ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş ustalık belgeleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okullarından alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş diplomalar (meslek lisesi, ön lisans veya lisans)

6 Belge alma zorunluluğu olan mesleklerde belge almazsam ne olur ?
Tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 775 TL idari para cezası uygulanır.

7   Sınav ücretini işveren ödeyebilir mi ve geri ödeme işverene yapılabilir mi ?
10 kişi ve üzeri sayıda aday için işveren başvuru yaparak adayların sınav ücretlerini karşılayabilir. Belge almaya hak kazanıp teşvikten yararlanma hakkı elde etmiş kişilerin sınav ücretleri, ödemeyi yapmış işverene geri ödenir.

8   Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği eğitimler ve eğitim belgeleri geçersiz mi oldu ?
Ustalık belgesi ve diploma dışındaki belgeler çalışma şartını karşılamadığı için kalfalık, katılım, geçici ustalık belgesi, vb. sahiplerinin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekmektedir.

9   Tebliğde mesleğim var ancak işyerim az tehlikeli sınıfta yer alıyor, yine de belge almam gerekir mi ? İşyeri az tehlikeli sınıfa da girse Tebliğlerde belirtilen mesleklerde çalışanların MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları gerekmektedir.

10 Hem sayacıyım hem de kesimciyim, ikisi de tebliğde yer alıyor
  Hem sayacıyım hem de kesimciyim, ikisi de tebliğde yer alıyor. İkisi için ayrı ayrı belge almam gerekiyor mu? Evet, ikisi için de MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması gerekmektedir.

11 Belgenin geçerlilik süresi var mı ?
Büyük çoğunluğunda bu süre 5 yıl olarak tanımlanmıştır. Bilişim sektöründe yer alan mesleklerde 4 yıl, kaynak mesleklerinde ise 2, 3 veya 6 yıl olarak değişkenlik göstermektedir.

12   Belge alma zorunluluğu getirilmemiş mesleklerde çalışanların da belge alması gerekiyor mu ?
Zorunluluk bulunmamakla birlikte mesleki yeterliliğini geçerli kılmak ve teşviklerden yararlanmak isteyen kişiler belge almalıdır.

13 YETKİLENDİRİLMİŞ BELGE KURULUŞLARI
Mesleki yeterlilik belgesi sadece yetkilendirilmiş belge kuruluşlarınca verilmekte olup yetkilendirilmeyen kuruluşlardan alınan belgeler geçersizdir. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) MYK tarafından yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşudur. İDMİB bünyesinde Sektörümüz ile ilgili alınabilecek mesleki belgeler aşağıdadır; Ayakkabı İmalatçısı (Seviye 4) Sayacı (Seviye 3) Kesimci (Ayakkabı) (Seviye 4)

14 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALANLARA
TEŞVİK (6111 sayılı Kanun)

15 Belge almak isteyen kişilere yönelik teşvik veya destek var mı ?
6111 sayılı Kanun çerçevesinde mesleki yeterlilik belgesi sahibi personelin işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. (İşsizlik Sig. Kanunu Geç. 10. mad. belirtilen şartlar yerine getirilmeli)

16   SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ (6111 İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ) Personele Göre Teşvik Uygulama Süreleri Personel (a) (b) (a-b) 4/a kapsamında çalışanlardan, sonrası (a-b) ‘de belirtilen belgeleri alanlar veya Mesleki ve Teknik Eğitim veren orta/yükseköğretim ‘de eğitimlerini bitirenler Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanlar İŞKUR Kurslarını Bitirenler Diğerleri İŞKUR’a Kayıtlı İşsizlere İlave Edilecek Süre 18 yaşından büyük kadınlar 48 ay 36 ay 24 Ay + 6 ay 12 Ay 18-29 yaş aralığında ki erkekler 29 yaşından büyük erkekler 24 ay --- 12 ay

17 6111 İLAVE İSTİHDAM TEŞVİKİ
Açıklama Tutar Teşvik Oranı Teşvik Tutarı Asgari Ücretli Çalışan İçin Teşvik 2.558,50 15,50% 396,55 SGK Tavan Tutarı İçin Teşvik 19.188,00 2.974,14

18 İŞVEREN KAZANCI* ÖRNEK HESAPLAMA
Asgari Ücretle Sayacı olarak görev yapan 25 yaşındaki erkek personelimizin (İşkur’a Kayıtlı İşsiz) Mesleki Yeterlilik Belgesi alması sonrası İşverenin kazancı aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir; kapsamında % 15,5 işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait 396,55TL/aylık tutarı 54 ay süresince İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanır ,70 TL 2. Sayacı olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav (700TL+Kdv=826TL) ve belge ücreti 150TL olmak üzere -976,70 TL 3. E-Bildirgede 6111 çerçevesinde teşvik için işaretleme yapıldığında otomatik olarak 5510 sayılı Kanun çerçevesinde %5’lik işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait 127,93TL/aylık tutarı 54 ay süresince karşılanır ,22 TL 21.413,70 TL ,22 TL- 976,70 TL = ,22 TL işveren kazancı *(İşveren ve işçinin gerekli şartları sağlaması halinde)

19 Sosyal Medya Hesaplarımız. /turkiyeayakkabisanayicileridernegi
Sosyal Medya Hesaplarımız   /turkiyeayakkabisanayicileridernegi / turkiyeayakkabisanayicileridernegi   / tasddernek   / tasddernek Bilgi İçin:


"MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları