Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
Alper ERDİK İş ve Meslek Danışmanı Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü

2 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP)
Programın Amacı Programın Faydaları Programdan Yararlanma Şartları Programın Süresi Program Boyunca Edinilen Gelir vd. Sosyal Haklar Program Sonrasındaki Süreç Programa Başvuru Kanalları

3 İEP: AMAÇ ve KAPSAM İEP; katılımcıların iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazanmaları için İŞKUR tarafından, 2012’den bu yana Aktif İşgücü Politikaları kapsamında uygulanan bir programdır. İEP; nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere, işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktadır.

4 PROGRAMIN FAYDALARI İşverenler, İEP sayesinde;
İşe alacakları kişileri kendileri yetiştirirler. Bu süreçte herhangi bir maliyete katlanmazlar. Program sonrası katılımcıları istihdam ederek teşviklerden faydalanırlar. Katılımcılara ekstra ödeme yaparlarsa, bunları vergi matrahından düşebilirler.

5 PROGRAMIN FAYDALARI Katılımcılar, İEP süresince;
Teorik bilgilerini uygulama fırsatına sahip olurlar. İş bulma sürecinde avantaj kazanırlar. Zorunlu staj gibi durumlarda gelir elde ederler. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

6 PROGRAMDAN YARARLANMA ŞARTLARI
İşverenler için: İŞKUR’a kayıtlı olan, 2 ve üzeri sayıda işçi çalıştıran tüm özel sektör işyerleri (Ayrıca dernekler, vakıflar, kamu tüzel kişiliği olan meslek odaları, noterler, teknokentler vs.) İEP’ten faydalanabilir. Her işyeri, çalışan sayısının % 30’u kadar kişiyi, program dahilinde çalıştırabilir.

7 PROGRAMDAN YARARLANMA ŞARTLARI
Katılımcılar için: 15 yaşını doldurmuş; Son 3 ayda, katılımcısı olacağı işverene ait işyerlerinde çalışmayan; İŞKUR’a kaydı bulunan; İşverenin birinci ve ikinci derece kan hısımı olmayan; Son 1 ayda uzun vadeli sigorta primi olmayan herkes (Açık Öğretim, Lise ve Üniversite öğrencileri de) İEP’ten faydalanabilir.

8 PROGRAMIN SÜRESİ İşbaşı Eğitim Programı;
İmalat ve bilişim sektörlerinde düzenlendiği takdirde en çok 6, diğer sektörlerde 3 ay; «Geleceğin Meslekleri» diye isimlendirilen mesleklerde (Örn. siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme vb.) yaş arasındaki gençler en çok 9 ay; Tehlikeli ve çek tehlikeli mesleklerde; MEB Hayat Boyu Öğrenme Modülünde belirtilen asgari süre kadar, düzenlenebilir.

9 ÇALIŞMA GÜN ve SAATLERİ
İşbaşı Eğitim Programı Katılımcıları; Haftada 6 günü geçmemek kaydıyla, günlük en az 5 en çok 8 saat; toplamda maksimum 45 saat çalıştırılabilirler. Katılımcılar 5 günlük sağlık izni dışında, programın 1/10’u kadar devamsızlık hakkına sahiptir. Bu süreyi aşan katılımcıların programla ilişiği kesilir.

10 GELİR vd. SOSYAL HAKLAR İşbaşı Eğitim Programı katılımcısı öğrenciler, programa devam ettiği her iş günü için 46, 23 TL, «geleceğin meslekleri» kategorisinde 75 TL ücret alır. Bu süre zarfında, katılımcının Genel Sağlık ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta primleri, İŞKUR tarafından ödenir.

11 PROGRAM SONRASI YÜKÜMLÜLÜKLER
İşverenler; kursun bitimini takip eden 30 gün içerisinde, program dahilinde çalıştırdıkları katılımcıların en az % 50’sini; program süresi 60 günden az olanlar için en az 60 gün; program süresi daha uzun olanlar için en az program süresi kadar istihdam etmekle yükümlüdür. Bu şartı yerine getirmeyen işverenler, takip eden 12 ay boyunca İEP’ten tekrar faydalanamazlar.

12 PROGRAM SONRASI YÜKÜMLÜLÜKLER
Katılımcılar; Program bittikten sonra, istihdam edilmeyi kabul etmezlerse; Mücbir nedenler dışında programı yarıda bırakırlarsa; Devamsızlık sınırını aşarlarsa; 12 ay boyunca yasaklı olurlar ve İŞKUR’un düzenlediği diğer kurs ve programlardan da yararlanamazlar.

13 İEP SONRASI İŞVERENLERE SUNULAN EK TEŞVİKLER
tarihine kadar başlayan İşbaşı Eğitim Programını tamamlayan, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük katılımcıların, program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda; işverenler imalat ve sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

14 İEP BAŞVURU KANALLARI www.iskur.gov.tr adresinden,
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine gelerek, Üniversitenizde İŞKUR Hizmet Noktasına başvurarak; kaydınızı yapabilir ve açık iş ve İEP ilanlarını takip edebilirsiniz.

15 İEP BAŞVURU KANALLARI İlgili meslek oda ve birliklerine giderek,
Bizzat işverenlerle görüşerek, Üniversitenizin işverenlerle imzalayacağı protokoller dahilinde İEP başvurusunda bulunabilirsiniz.

16 İLETİŞİM Alper ERDİK İş ve Meslek Danışmanı E-posta: GSM: Tel:


"İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları