BRACKETS AÇIK KAYNAK KOD EDİTÖRÜ EMRE TEKİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Devam etmek için “Next” tıklayın.. Kurulum bittikten sonra “C” sürücüsünün altına “Asyakur” adında bir klasör oluşacak.(Resimdeki gibi).Bu klasörün.
Advertisements

Bilgilerimi sunuyorum
Kayıt olun’a tıklayın…
EBSCOhost Elektronik Kitap Kullanıcı Kılavuzu Erişim İndirme Özelliği.
METUnique Search ve Library Catalogue Search Tarayıcı Eklentisi Mozilla Firefox ve Google Chrome.
WORDPRESS İLE BLOG HAZIRLAMA REHBERİ
Tarayıcınızı açıp, web sayfası adresinizi giriniz. (1) Sayfa düzenleyebilmeniz için “Giriş” bağlantısına tıklayınız. Giriş yaptıktan sonra sayfaların içeriğini.
OPTİMİZASYON VE AKTARMA İŞLEMİ
WINDOWS 2000 KURULUMU Kurulum Önyükleme disketleri oluşturmak için Windows 2000 çalıştırıyor olmanız gerekmez. \Bootdisk adındaki dizin Windows 2000 Kurulum.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgi işlem Daire Başkanlığı
Kodlama bilgisi gerekmez!
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
OGM SİTESİNDEN GİRİLEREK E-POSTA HESAP ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME
Weebly Web Sitesi Kurmak
Support.ebsco.com EBSCOhost Android Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu.
Adobe Digital Editions’a E-Kitap İndirme Kullanıcı Kılavuzu
BDEM105 Ünite 5: Word
Bilgisayar Uygulamaları II
Support.ebsco.com EBSCOhost iPhone Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu
Elektronik Kitap İndirme Kılavuzu
MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İnternet Programlama PHP.
Bilgisayarda Ofis Programları
WORDPRESS İLE BLOG HAZIRLAMA REHBERİ
Bilgisayarda Ofis Programları
Bilgisayarda Ofis Programları
"İleri >" butonuna tıklayacağız ve karşımıza sonraki adım olan "Lisans Sözleşmesi" bölümü gelecek.
Windows 3-B Çevirme'yi kullanma.:Windows 3-B Çevirme, aralarında hızlı bir şekilde dönmenizi sağlamak için pencerelerinizi üç.
POWER POİNT SUNU HAZIRLAMAK
WİNDOWS GEZGİNİ.
 AppLocker teknik olarak merkezi uygulama yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows 2008 R2 sürümü ile bir merkez üzerinden çeşitli grup politikaları.
DYNED PROGRAMI KURULUM ADIMLARI. ADIM: Kur butonuna tıklıyoruz.
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
VLC MEDİA PLAYER.
Web Tasarımı ve Adobe Muse
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
WİNDOWS LİVE MOVİE MAKER
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
-Genel sayfa düzeni. -Duyuru Ekleme -Fakülte-Myo Sayfa düzenleri eğitimi.
DynEd İngilizce Dil Eğitimi Sistemi Kurulumu
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Yeni Başlayan öğrencilerimiz için UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ TANITIMI
© TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ – VERİ SUNUMU - I 1 / 32 Ünite 5 Veri Sunumu – I (Microsoft Powerpoint) Konya, 2012 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
DOWNLOAD VE UPLOAD YAZILIMLARI
ANLIK HABERLEŞME PROGRAMLARI. Anlık Haberleşme Nedir? Bir bilgisayar programı sayesinde, üye olarak, listenize eklediğiniz kişilerle gerçek zamanlı görüşme.
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU Tıp Eğitimi AD 2015
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
LOGMEIN İLK OLARAK, “REMOTE CONTROL” ILE BAŞKA BIR BILGISAYARA BAĞLANMAYı VE ERIŞILEN BILGISAYAR ÜZERINDEN KOLAYCA IŞLEM YAPMAYı ANLATACAĞıM. ”
BIR BLOG SAYFASı NASıL ANDROID PROGRAMıNA DÖNÜŞTÜRÜLÜR? Yrd. Doç. Dr. Erkan YEŞİLTAŞ.
Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler.
MİCROSOFT WİNDOWS 8 I.WİNDOWS 8’İ NASIL YÜKLEYEBİLİRİM ?
Öncelikle sisteme girmek için Google Chrome sayfası açıp adres çubuğuna kocaeli.meb.gov.tr/ets yazıyoruz.
UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ
EBSCOhost Android Uygulaması
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
EBSCOhost ile E-Kitap İndirme (Ödünç Alma)
Dosya Yönetimi.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
ACRONİS KURULUMU YEDEK ALMA VE YEDEK YÜKLEME SAVAŞ TUNÇER.
EBSCOhost ile E-Kitap İndirme (Ödünç Alma)
Tikveşli Android Tablet Kurulum
Program Kurulum Seti Hazırlamak
Adobe Digital Editions’a E-Kitap İndirme Kullanıcı Kılavuzu
Sunum transkripti:

BRACKETS AÇIK KAYNAK KOD EDİTÖRÜ EMRE TEKİN 261284513

BRACKETS NEDİR? Brackets, Adobe tarafından yazılan açık kaynak kodlu bir kod editörüdür. Brackets ilk olarak MacOs ve Windows için kullanıma açıldı. Daha sonra Linux ortamı için tekrar yapılandırıldı. Şuan anda brackets.io adresinden 32 ve 64 bit .dep (Unix) .dmg (MacOS) .msi(Windows) uzantılarından size uygun olanı indirebilirsiniz. Aynı zamanda açık kaynak kodunu .zip ve .tar.gz olarak indirme imkanı da bulunmakta. Brackets ile ilgili ayrıntılı bilgiye brackets.io adresinden ulaşabilirsiniz. Projeye dahil olmak ve destek vermek de münkün. Brackets kaynak kodları Adobe’nin github hesabı (github.com/adobe/brackets) altında da yer alıyor.

NEDEN BRACKETS? Piyasada yüzlerce kod editörü varken neden Brackets? Gözüme çarpan ve öne çıktığını düşündüğüm özellikleri şöyle HTML, CSS ve JavaScript üzerine inşa edilmesi. Bu açıdan kaynak kodların kolay geliştirilmesi Adobe’nin bir projesi ve ücretsiz olması FireBug tarzında çalışma ortamı. Yazdığınız kodların eşzamanlı görebilme imkanı Eklentiler ile çalışma alanınıza göre şekillendirebilmesi PSD tasarım üzerinde css yazarken yardımcı olması HTML tarafından yazarken tek kısa yol ile css e erişebilme

BRACKETS KURULUMU Brackets i http://brackets.io/ adresinden ücretsiz olarak sisteminize uygun olanını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kurulumu ise oldukça kolay. Bu örnekte .msi uzantısını indirip kurulumunu yapacağız İndirilen .msi uzantısını çift tıklayıp açıyoruz. Açılan ekranda kurmak istediğimiz klasör seçip ‘Next’ butonuna tıklıyoruz ve ardından ‘Install’ butonuna tıklıyoruz Kurulum bu aşamada başlıyor. Kurulum bittiğinde ‘Finish’ butonuna tıklayarak bitiriyoruz.

BRACKETS KULLANIMI Kurulum bittiğinde windows menüsü üzerinden Brackets i açabilirsiniz. Dil seçeneği otomatik olarak sisteminizin diline göre aktif olacaktır. Eğer dil seçeneğini değiştirmek isterseniz üst menüden ‘Git > Dil Değiştir’ e tıklayarak dil seçiminizi yapabilirsiniz. Brackets i etkileyecek her değişiklikte kendini yeniden başlatır. Bu işleme ihtiyaç duyduğunuzda ise program içerisinde F5 e basmanız yeterli.

BRACKETS KULLANIMI Çalışma dosyalarınızı proje bazlı brackets e tanımlayabilirsiniz. Çalışma Dosyaları başlığının altında osymden projesine ait açık dosyaları görüntülemekte. Osymden başlığının altındaki alanda ise proje içerisindeki tüm dosyaları görüntüler. Proje tanımlamanız için osymden başlığının yanındaki üçgene tıklayarak klasörü aç butonuna tıklıyoruz, ardından projenizin bulunduğu klasörü seçmeniz yeterli. Projenizi tanımladıktan sonra tanımlanan diğer projeler ile proje menüsünde görüntülenecek ve rahatlıkla aralarında geçiş yapabileceksiniz.

BRACKETS KULLANIMI Proje dosyasında seçtiğiniz dosya ilk olarak ön izleme mantığı ile editör tarafında görüntülenir. Eğer çift tıklarsanız veya ön izleme modunda dosya içerisinde değişiklik yaparsanız otomatik olarak dosyayı açmış olur. Çalışma Dosyaları başlığının yanındaki çark simgesi ile dosyaları neye göre sıralayacağınızı belirleye bilirsiniz Çarkın yanındaki Ekran simgesi ile kod ekranlarını dikey veya yatay bölebilir bunların her birinde ayrı dosyaları açıp içerisinde değişiklikler yapabilirsiniz.

BRACKETS KULLANIMI Kod ekranında yazdığınız dile göre nesneler, içerikler, taglar ve diğer elementlerin renkleri farklı şekilde belirtilmektedir. Yine kod ekranın en altında çalışmakta olduğunuz dosyaya ait bilgileri bulabilirsiniz. Çalışmakta olduğunuz dosyada yazım dilini en alttaki bilgi satırından değiştirebilirsiniz. Brackets piyasadaki birçok dili desteklemektedir. Kod ekranında yazdığınız sırada yazınızı otomatik tamamlamak için yardımcı olur. Otomatik çıkmadığı yerlerde ise CTRL+SPACE ile ekrana getirebilirsiniz.

BRACKETS KULLANIMI Kod ekranında yazdığınız html uzantılarını ekranın sağ tarafındaki elektrik simgesi ile canlı olarak chrome üzerinden ön izleyebilirsiniz. Altındaki göz simgesi ile kodlarınızın haritasını açabilirsiniz. Bu size aradığınız yeri bulmakta kolaylık sağlayacaktır. Göz simgesinin altındaki simgeden ise Brackets e eklenti, tema kurulumu ve yönetimini yapabilirsiniz. Eklenti Yönetim simgesinin alındaki simge ise eklenen eklentilere göre değişecek. Eklentiler eklendikçe yönetimi için eklentiye göre alt alta simgeler artacaktır. Tıkladığınızda eklentiye göre yönetim paneli açılacaktır. Örnekte eqFTP eklentisini görmektesiniz.

BRACKETS E EKLENTİ ve TEMA KURULUMU Göz simgesinin altındaki eklenti simgesine Brackets e eklenti veya tema kurmak için tıklıyoruz. Açılan pencerede kuracağımız eklentiyi aratmak için Available seçiliyken arama kutusuna eklenti ismini yazıyoruz eklentileri kurmadan önce araştırabilirsiniz. Örneğin Emmet eklentisini kurabiliriz. Arama kutusuna Emmet yazdığımızda karşımıza arama sonuçları gelecek ve her sonucun sağında install butonu bulunmakta, kurmak istediğimiz eklentini karşısında install a tıklayarak kurulumu başlatıyoruz. Kurulum bittiğinde Bracketsi yeniden başlatmamızı isteyebilir.

BRACKETS E EKLENTİ ve TEMA KURULUMU Tema kurulumunda eklenti kurulumu gibi aynı ekranda yapılmakta. Tema aratmak için Themes sekmesi seçili iken aratıyoruz ve çıkan sonuçların sağındaki install butonuna tıklıyoruz. Yükleme 5 – 30 sn sürebilir. Yüklemem tamamlandığında Bracketsi yeniden başlatabilirsiniz. Eklenti ve tema kurulumunu bu klasör içine yapmakta, buradan yedeğini almak için kopya oluşturabiliriz C:\Users\emre\AppData\Roaming\Brackets\extensions\user İnstalled sekmesinde ise Bracketsinizde kurulu olan tema ve eklentileri görebilirsiniz. Kaldırmak istediğiniz eklenti veya temanın sağındaki Remove butonuna basarak kaldırabilirsiniz.

BRACKETS TEMA DEĞİŞTİRME Brackets içerisinde kurulumda 2 adet tema bulunmakta, bunlar arasında veya indirdiğiniz temalar arasında seçim yapmak için üst menüden ‘Göster > Themes’ i tıklıyoruz. Gelen ekrandaki Current Theme kısmında temanızı seçebilirsiniz. Altındaki tik işareti ise kod ekranın scrollbarının tema renklerinden oluşup oluşmayacağını soruyor. Temada kullanılan yazı büyüklüğünü ve fontunda bu pencereden değiştirebilirsiniz. İşlemler bittikten sonra Done butonuna basmanız gerekir Örnek Tema : Easy Dark

BRACKETS KISA YOL VE ÖZELLİKLER Html elemanlarının css kodlarını hızlıca değiştirmek isterseniz nesneye tıklayıp resimdeki gibi; Ve daha sonra CTRL + E ‘ye basmak yeterli Elemanın bulunduğu satırın altında, elemana ait css dosyasını açıp etkileyen css satırın göstermektedir. Tıpkı tarayıcı sekmelerinde hızlı geçiş olduğu gibi CTRL + Tab ve CTRL + Shift + Tab ile çalıştığınız dosyalar arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Mevcut satırı yorum satırı yapmak için CTRL + / yapmanız yeterli. Kod içerisinde aramak için CTRL + F proje içerisinde aramak için CTRL + SHİFT + F kombinasyonunu kullanabilirsiniz.