Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Ünite 4 Elektronik Tablo – II (Microsoft Excel) Konya, 2012

2 GİRİŞ Excel’de Biçimleme
Satır, Sütun: Excel sayfası satır ve sütunlardan oluşan bir tablodur. Çalışma sayfalarının her birinde satır ve 256 sütun vardır. Sol tarafta "Satır Numaraları" 1, 2, 3... biçiminde; "Sütun Başlıkları" ise A, B, C ... biçimindedir.   Hücre: Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya verilen isimdir. Bu hücrenin etiketi (satır ve sütunu) ad kutusunda görünmektedir.

3 Excel’de Biçimleme Anlatılacak kısımları bu görüntü üzerinden ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

4 Excel’de Biçimleme Hücre kenarlığı uygulama ve hücreye renk vermek için, Kenarlık eklemek istediğiniz hücreyi veya hücre aralığını seçin. Giriş sekmesinde, Yazı Tipi grubunda, Kenarlıklar’ın yanındaki oku tıklatın ve sonra istediğiniz kenarlık stilini tıklatın. Giriş sekmesinde, Yazı Tipi Grubunda, Dolgu Rengi'nin yanındaki oku tıklatın ve istediğiniz rengi seçerek hücreyi renklendirebilirsiniz.

5 Excel’de Biçimleme Çalışma sayfasında hücre kenarlıklarını uygulama veya kaldırma Çalışma sayfasında; çevresine kenarlık uygulamak, kenarlık stilini değiştirmek veya kenarlığını kaldırmak istediğiniz hücre veya hücre aralığını seçin. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda aşağıdakilerden birini yapın: Yeni veya farklı bir kenarlık stili uygulamak için Kenarlıklar seçeneğinin yanındaki oku tıklatın, sonra bir kenarlık stilini tıklatın.

6 Excel’de Biçimleme Çalışma sayfasında hücre kenarlıklarını uygulama veya kaldırma Sayfa sonuyla ayrılan hücrelerde aynı kenarlığı yazdırmak istiyorsanız, ancak kenarlık yalnızca bir sayfada görünüyorsa, iç kenarlık uygulayabilirsiniz. Bu şekilde, bir sayfanın son satırının altında bir kenarlık yazdırabilir ve aynı kenarlığı, sonraki sayfanın ilk satırının üstünde kullanabilirsiniz. Aşağıdakileri yapın: Sayfa sonunun her iki tarafındaki satırları seçin. Kenarlıklar düğmesinin yanındaki oku ve Tüm Kenarlıklar seçeneğini tıklatın. Önceden Belirlenenler altında, İç düğmesini tıklatın. Kenarlık altında, ön izleme diyagramında, dikey kenarlığı tıklatarak kaldırın

7 Excel’de Biçimleme Hücre kenarlığı kaldırma
Çalışma sayfasında, kenarlığını kaldırmak istediğiniz hücreyi veya hücre aralığını seçin. Giriş sekmesinin Yazı Tipi grubunda, Kenarlıklar'ın yanındaki oku tıklatın ve sonra Kenarlık Yok'u tıklatın.

8 Excel’de Biçimleme Özel hücre kenarlığı oluşturma
Özel kenarlık içeren bir hücre stili oluşturabilir ve seçili hücrelerin çevresinde özel kenarlığı görüntülemek istediğiniz zaman bu hücre stilini uygulayabilirsiniz. Giriş sekmesinin Stiller grubunda Hücre Stilleri'ni tıklatın. Hücre Stilleri düğmesini görmüyorsanız, Stilleri'i tıklatın ve sonra da hücre stilleri kutusunun yanındaki Tümü düğmesini tıklatın.

9 Excel’de Biçimleme Yeni Hücre Stili öğesini tıklatın.
Stil adı kutusunda yeni hücre stili için uygun bir ad yazın. Biçimlendir öğesini tıklatın. Kenarlık sekmesinde, Çizgi'nin altındaki Stil kutusunda kenarlık için kullanmak istediğiniz çizgi stilini tıklatın. Renk kutusunda, kullanmak isteğiniz rengi seçin. Kenarlık'ın altında, kenarlık düğmelerini tıklatarak kullanmak istediğiniz kenarlığı oluşturun. Tamam'ı tıklatın. Stil iletişim kutusunda, Stil İçeriği (Örnekle) altında hücre stiline eklenmesini istemediğiniz biçimlendirmelerin onay kutularını temizleyin.

10 Excel’de Biçimleme Hücre Biçimlendir
Aşağıdaki görüntüdeki gibi A2 hücresine metni yazınız. A2 hücresini seçtikten sonra fare ile sağ tuş seçeneklerinden Hücre Biçimlendir’i seçin ve karşımıza gelen ekrandan Hizalama kısmından metni kaydır kutucuğunu işaretliyoruz. Metni farklı açılarla yerleştirmek içinse Yönlendirme kısmındaki derece yerine istediğiniz değeri girin.

11 Excel’de Biçimleme Hücre Biçimlendir
Aşağıdaki görüntüdeki gibi A2 hücresine metni yazınız. A2 ile D2 hücrelerini birleştirmek için fare ile sağ tuş seçeneklerinden Hücre Biçimlendir’i seçin ve karşımıza gelen ekrandan Hizalama kısmından Hücreleri Birleştir kutucuğunu işaretleyin. Metnin sadece bir hücrede olmasıni isterseniz, Uyacak şekilde daralt kutucuğunu işaretleyin.

12 Excel’de Biçimleme Hücre Biçimlendir
Excel çalışma sayfasında, hücre içine 0 ile başlayan bir sayıyı olduğu gibi yazdırabilmek için Hücreleri Biçimlendir sekmesinde Sayı bölümünden Metin’i seçin.

13 Excel’de Biçimleme Sütun genişliği değiştirmek için,
Sütun genişliğini değiştirmek istediğiniz hücreyi tıklatın. Giriş sekmesinin Hücreler grubunda Biçim'i tıklatın. Hücre Boyutu’nun altında aşağıdakilerden birini yapın: Metnin tamamını hücreye sığdırmak için, Sütun Genişliğini Otomatik Sığdır seçeneğini tıklatın. Daha geniş bir sütun genişliği belirlemek için, Sütun Genişliği seçeneğini tıklatıp istediğiniz genişliği Sütun genişliği kutusuna girin. Şimdi bu kısımdan istediğimiz değeri girebiliriz.

14 Excel’de Biçimleme Hücreye sayı veya metin girmek için;
İstediğiniz sayı veya metni yazın ve ardından ENTER veya SEKME tuşuna basın.  Hücrede, sütun genişliğinden daha geniş bir sayı biçimi olan bir sayı bulunursa, ##### görüntülenebilir. Metnin tamamını görmek için sütun genişliğini arttırmalısınız. Sol tarafta gözüken menüden sayı kısmı tıkladığımız zaman karşımıza gelen menüden istediğimiz özelliği seçebiliriz.

15 Excel’de Biçimleme Çalışma Sayfasındaki Sayıları Biçimlendirme
Farklı sayı biçimleri uygulayarak sayıları yüzde, tarih, para birimi vb. şeklinde görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, üç aylık bütçe üzerinde çalışıyorsanız, parasal değerleri göstermek için Para Birimi sayı biçimini kullanabilirsiniz. Bundan sonraki çalışmaları bu tablo üzerinden anlatacağız.

16 Excel’de Biçimleme Biçimlendirmek istediğiniz hücreleri seçin.
Giriş sekmesinde yer alan Sayı grubunda, Sayı'nın yanındaki İletişim Kutusu Başlatıcısı'nı tıklatın (veya CTRL+1 tuşlarına basın).

17 Excel’de Biçimleme Kategori listesinde, kullanmak istediğiniz biçimi seçin ve sonra gerekiyorsa ayarları yapın. Örneğin, Para Birimi biçimini kullanıyorsanız, farklı bir para birimi simgesi seçebilir, daha fazla veya daha az ondalık basamak gösterebilir veya negatif sayıların görüntülenme şeklini değiştirebilirsiniz.

18 Excel’de Biçimleme Koşullu Biçimlendirme
Verilerinize koşullu biçimlendirme uygulayarak bir değer aralığındaki değişimleri bir bakışta hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bu grafikte, yüksek, orta ve düşük değerleri ayırt eden bir renk ölçeğinin kullanıldığı koşullu biçimlendirme ile sıcaklık verileri gösterilmiştir. Aşağıdaki yordamda bu veriler kullanılmıştır.

19 Excel’de Biçimleme Koşullu biçimlendirme uygulamak istediğiniz verileri seçin     Koşullu biçimlendirmeyi uygulayın     Giriş sekmesinin Stiller grubunda, Koşullu Biçimlendirme'nin yanındaki oku tıklatın ve sonra da Renk Ölçekleri'ni tıklatın.

20 Excel’de Biçimleme Koşullu biçimlendirme uygulanmış verilerin önizlemesini görmek için fareyi renk ölçeği simgelerinin üzerine getirin. Üç renkli ölçekte, en üstteki renk yüksek değerleri temsil eder, ortadaki renk orta değerleri temsil eder ve en alttaki renk düşük değerleri temsil eder. Bu örnekte Kırmızı-Sarı-Mavi renk ölçeği kullanılmıştır. Koşullu biçimlendirmeyi deneyin     Giriş sekmesinde, Stiller grubunda Koşullu Biçimlendirme'nin yanındaki oku tıklatın ve sonra kullanılabilen stilleri deneyin.

21 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Ünite 4 Elektronik Tablo – III (Microsoft Excel) Konya, 2012


"Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları