AHLAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Advertisements

ETİĞİN UNSURLARI.
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
AHLAK FELSEFESİ.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Hz.muhammed’in ahlakı.
AİLE VE AKRABALIK İLİŞKİLERİ
Hz. Muhammed (s.a.v.) İnsanlara Değer Verirdi
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
Elif Azize Odaba ş ı Elif Azize Odaba ş ı 6B – B – 1448 ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. ALTIPARMAK FETH İ AÇANÇ İ ÇEK O.O. Bismillahirrahmanirrahim.
DAYANIŞMA.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 4. sınıf Konu: Hz
7.5.ÜNİTE DİN VE GÜZEL AHLAK
ETİK NEDİR?.
ÖZEL HAYAT Kazanım: İnsanların özel hayatına saygı gösterir.
Değerler Eğitimi Hoşgörü ve Yardımlaşma
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
AHLÂK ÜZERİNE SÖZLER.
AD:AYBERK - ERAY SOYAD:AKTAY – ÇELEBİ NUMARA: SINIF:8-B
Değerler Eğitimi Hoşgörü
Değerler Eğitimi HOŞGÖRÜ
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
Öğretim yılı Ocak Ayı Değerleri
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
Değerler Eğitimi Yardımlaşma
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
AHLAK NEDİR?.
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4 - Dindarlığın Etkileri
İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK
BÖLÜM 6 GİRİŞİMCİLİK AHLAKI.
TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNDE KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILAN AHLAKİ DEĞERLER
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
ADNAN ÇAKMAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
SAĞLIKLI BÜYÜMEK İSTİYORUM
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
SAYGI.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
BASIN GÖZÜYLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
TOPLUMSAL KURALLAR.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HZ. YUSUF Din proje odevi. İCINDEKIKER.
Peygamberimiz Ve Güzellik Zeynep Nur Balki 11/F 5172.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
SORUMLULUK ;). SORUMLULUK,HERKESIN YAPMAK ZORUNDA OLDUĞU HER BIR IŞE DENIR Sorumluluğa 5 tane örnek verirsek, //Çevremizi temiz tutmak. //Ödevlerimizi.
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
Otokontrol Öz denetimli
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
Sunum transkripti:

AHLAK

İÇİNDEKİLER Ahlak Nedir? Toplum Hayatını Düzenleyen Ahlak Kuralları Örnekler Ahlak Üzerine Özlü Sözler Son Olarak…

Ahlak Nedir? İnsanların toplum içindeki davranışlarını ve birbirleriyle ilişkilerini düzenlemek amacıyla başvurulan kurallar dizgesi, başka insanların davranışlarını olumlu ya da olumsuz biçimde yargılamakta kullanılan ölçütler bütünüdür. Tarih boyunca her insan topluluğunda ahlak dizgesi var olmuştur. Bu dizge toplumdan topluma ve aynı toplum içinde çağdan çağa değişiklik gösterir. Nesnel ya da toplumsal ahlak, insanın toplumun öteki bireylerine karşı ödevini içerir. Bu kurallar yazılı olmadığı için biçimsel bakımdan hukuktan farklı olmakla birlikte, gene de ahlak ile hukukun örtüştüğü, hatta özdeşleştiği durumları vardır. toplumsal yaşama egemen olan hukuk kurallarıyla nesnel ahlak arasında sıkı bir bağ vardır. Toplumun genel ahlak görüşlerine ve toplumsal vicdana uygun düşmeyen hukuk düzenlemeleri, kendilerinden beklenen toplumsal işlevi yerine getiremeyeceğinden uzun ömürlü olmaz.

Toplum Hayatını Düzenleyen Ahlak Kuralları Ahlak kuralları, iyiliğe, vicdani ödevlere ilişkin kurallar bütünüdür. Yoksullara yardım etmek, verdiği sözü tutmak, başkalarının canına, malına, namusuna saygılı olmak gibi kurallar ahlak kurallarıdır. Ahlak kurallarına uygun hareket edilmediği takdirde kişi toplumsal çevre tarafından kınanır. Örneğin, belediye otobüsünde oturmakta olan genç; yerini, ayakta duran yaşlı bir insana vermezse çevresi tarafından kınanır.

Yardıma muhtaç insanları görmezden gelmek..

"Başkalarına sana davranılmasını istediğin gibi davran "Başkalarına sana davranılmasını istediğin gibi davran." Domingo de Banez

Ahlak Üzerine Özlü Sözler "Pek çok din vardır; fakat sadece bir tek ahlak vardır." John Ruskin "Soylarınız ahlakınızdır, soplarınız da yaptığınız işler." Hz.Muhammed Ahlak konusunda inandığım ilke şudur; bir şeyi yaptıktan sonra kendini iyi hissediyorsan o ahlakidir; eğer kendini kötü hissediyorsan o gayri ahlakidir. Ernest Hemingway Sirke balı bozduğu gibi, kötü ahlak da ameli bozar. Hadis-i Şerif

Son Olarak… Atatürk “Ben Sporcunun Zeki, Çevik Ve Aynı Zamanda Ahlaklısını Severim” diyerek, ahlaka nasıl önem verdiğini göstermiştir. Günümüzde hepimizin medyadan şahit olduğu, sporcu, yönetici, bürokratın özel hayatlarında, toplum ahlakına aykırı hareketlerini hayret ve ibretle izlemekteyiz. Sevilmek ve saygı duyulmak için, işimizi iyi yapmak yeterli olmuyor, işimizle birlikte toplumun değer yargılarına da özen göstermeli ve toplumun tasvip etmeyeceği hareketlerden kaçınmalıyız.

Sinem DENİZ. 11-C / 320