Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPLUMSAL KURALLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPLUMSAL KURALLAR."— Sunum transkripti:

1 TOPLUMSAL KURALLAR

2 Saygı, hoşgörü, duyarlı olma, empati, eşitlik, sorumluluk, dayanışma.
Sorumluluk, sosyal uyum, empati, gözlem, iletişim, öz yönetim,birlikte yaşama. Temel beceriler Saygı, hoşgörü, duyarlı olma, empati, eşitlik, sorumluluk, dayanışma. Temel değerler Toplumda hayatı düzenleyen kurallar vardır. Bu kurallar olmasaydı hayat nasıl olurdu? Hiç düşündünüz mü?

3 Aşağıdaki görselleri inceleyiniz
Görsellerde belirtilen mesleklerin toplum için ne ifade etmektedir? Toplumda kuralların olmaması durumunda neler yaşanabilir? Düşünerek bu konudaki görüşlerinizi açıklayınız.

4 Toplumsal Kurallar

5 Açıklayınız. Toplumu düzenleyen Kurallar
Yazısız Kurallar:(örf, âdet, gelenek, ahlak vb.) Yazılı Kurallar (trafik kuralları, okul kuralları,vb.)

6 Her kültürde toplumsal düzeni sağlayan, bireylere yol gösteren, doğru ve yanlışı,
olumlu ve olumsuzu belirleyen kurallar vardır. Toplum hayatı, amaçladığı düzen ve dengeyi yine kendi içinden ürettiği kurallarla gerçekleştirir. Toplumların geleneksel bilgi ve görgü birikimi ile güncel deneyimlerinden meydana gelen bu kurallar; toplumun sağlıklı işleyişini, barış ve huzurunu sağlar. Toplumsal kurallar; toplumsal düzenin, toplumsal barış ve esenliğin gereğine inanan insanlar tarafından hayata geçirilir.

7 Toplumda düzeni, refahı, huzuru ve barışı sağlayan yazılı hukuk kuralları olduğu gibi yazılı olmayan
gelenek, görenek, din ve görgü gibi toplumda bütünleştirici etkisi olan kurallar da vardır. Bunlar; ailece bir arada yemek, okulda öğretmenimize ve arkadaşlarımıza saygılı olmak, derslere zamanında girmek, komşumuzu rahatsız etmemek, kırmızı ışıkta geçmemek gibi kurallardır Yakın çevremizden başlayarak toplumun düzeni için var olan kurallara uymalı ve onları korumalıyız. Ancak bu şekilde hareket ederek bizler de düzenli bir toplum hayatına katkı sağlamış oluruz

8 KURALLAR NEDEN OLMALI ? 1. Grup olarak aşağıdaki kurallardan birini seçiniz. 2. Seçtiğiniz kuralın neden konmuş olabileceğini grup arkadaşlarınızla tartışarak bunu birkaç cümle ile ifade ediniz. 3. Seçtiğiniz kurala uyulmadığı ya da böyle bir kural olmadığı durumda neler yaşanabileceğini arkadaşlarınızla tartışınız.

9 Kurallar Neden Var? cevaplayacaktır
3. Gruplar etkinlikte verilen soruları cevaplayacaktır 4. Aşağıdaki soruları cevaplayınız. - Toplum hayatını düzenleyen kurallara neden ihtiyaç duyarız? Tartışınız. - Toplum hayatını düzenleyen yazılı olan ya da yazılı olmayan kurallar olmasaydı yaşantımız nasıl olurdu? Tartışınız. - Kuralların korunması ve kurallara uyma noktasında bize düşen görevler nelerdir? Günlük hayatınızdan örnekler vererek tartışınız. 5. Siz de sınıfınız için kurallar belirleyiniz ve belirlediğiniz kuralları kartlara yazarak sınıf panosuna asınız. Bu kurallar karşısındaki sorumluluklarınız nelerdir? Tartışınız.

10 Kuralsız bir hayat yoktur!
Tarihin en eski devirlerinden bu yana yaşamış medeniyetlere bakıldığında her birinin kendine ait örf, adet, ananelerinin ve kurallarının olduğunu görüyoruz. Her kültürde toplumsal düzeni sağlayan, bi­reylere yol gösteren, doğru ve yanlışı, olumlu ve olumsuz davranışları belirleyen kurallar vardır. Bu ku­rallar, toplumların geleneksel bilgi ve görgü birikimi ile güncel deneyimlerinden meydana gelmektedir. Ve bu kurallar sayesinde toplumun sağlıklı ilerleyişi, barış ve huzuru sağlanır.Toplumda düzeni, refahı, huzuru ve barışını sağlayan yazılı ve sözlü kurallar vardır. Okulda öğret­menimize saygılı olmak, derslere zamanında girmek, kırmızı ışıkta geçmemek gibi yazılı hukuk kurallarındandır. Gelenek görenek, din ve görgü gibi toplumda bütünleştirici etkisi olan kurallarda yazılı olmayan kurallardır.

11 KURALLAR BİZLERİN HUZURU İÇİN VAR!
Sayın mahalle sakinleri; lütfen çöplerinizi saatleri arasında çıkarınız. Belediye

12 Okul kuralları hepimiz için geçerlidir.
Sevgili öğrenciler; beslenme saatlerinizde yiyeceklerinizi sınıfta değil kantinde yiyiniz. Okul İdaresi

13 Kurallar uymak için vardır.
Kıymetli öğrenciler teneffüslerde ve giriş çıkışlarda kuzey taraftaki merdivenleri kullanmayınız. Nöbetçi öğretmenler

14 Kurallar şakaya gelmez,bazen acı son olur!
Sayın yayalar lütfen karşıdan karşıya geçişlerde trafik ışıklarının olduğu yerleri kullanınız mutlaka kurallara uyunuz Emniyet Müdürlüğü

15 Lütfen hastanenin acil girişi önüne araç park etmeyiniz. Başhekimlik
Kendi haklarımızı düşünürken başkalarının haklarına zarar vermemeliyiz! Lütfen hastanenin acil girişi önüne araç park etmeyiniz. Başhekimlik

16 Kurallar her yerde her zaman vardır.Huzurumuz için uymalıyız.
Sayın apartman sakinleri; lütfen aidatlarınızı zamanında veriniz. Apartman Yönetimi


"TOPLUMSAL KURALLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları