Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı"— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı

2 Okula gönderilmeyen öğrenciler için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı Yurdumuzda çeşitli nedenlerle bazı okul çağındaki çocuklar okula gidememekte veya ailesi tarafından gönderilmemektedir. Okula gönderilmeyen öğrenciler için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Okula gönderilmeyen öğrencilerin eğitime kazandırılabilmesi için bir çok kampanyalar düzenlenmiştir.

3 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Hak: Bireyin diğer insanlara zarar vermeden kendi hayatına yön verme özgürlüğü ve hukuk düzeninin kişilere sağladığı yetkidir. Eğitim ve öğrenim hakkı ve bu hakkın nasıl kullanılacağı yasalarla düzenlenmiştir. Ülkemizde eğitim bütün çocuklar için 12 yıl zorunlu olup, devlet okullarında parasızdır. Devlet yardıma muhtaç başarılı öğrencilerin eğitimini tamamlayabilmeleri için burs ve benzeri yardımlar yapar Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi MADDE 42- Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

4 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Özel eğitime ihtiyacı olan çocukları topluma kazandırmak için gerekli önlemleri alır. Devletimiz, her seviyede eğitim kurumu açarken, hayırsever vatandaşlarımızda eğitim ve öğretim hizmetlerine katkı sağlamaktadır.

5 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Yasalarımızın sağladığı önemli haklardan biride çalışma hakkıdır. Herkes çalışma ve işini özgürce seçme hakkına sahiptir. İş talepleri devlet ve özel sektör yatırımlarıyla karşılanmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde çalışma hayatını düzenleme ve yürütme görevi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilmiştir.

6 Çalışanların sosyal güvenliği için, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı İş bulma ve iş imkanlarının geliştirilmesi için Türkiye İş Kurumu kurulmuştur. Güneydoğu Anadolu’da kadınlar için Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) kurulmuştur. Çalışanların sosyal güvenliği için, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur

7 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri çocuk yaşta işçi çalıştırılmasıdır. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk haklarını korumak için kurulmuştur. Türkiye bu sözleşmeyi imzalayan ülkelerdendir.

8 ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
Ülkemizde çocuklar, BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin 32. Maddesinde belirtilen şu şartlarda çalıştırılabilirler; 1.Taraf devletler, çocuğun ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı ve bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul eder. 2.Taraf devletler özellikle şu önlemleri alırlar; a. İşe kabul için bir ya da birden çok asgari yaş sınırı tespit ederler. b. Çalışmanın saat olarak süresi ve koşullarına ilişkin uygun düzenlemeleri yaparlar

9

10


"ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları