Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 8 Öğr. Alanı : İBADET Ünite : ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ Süre : = 80 dakika Konular : 1-Zekât verecek duruma gelmeliyiz. 2- Yardımlaşma Kurumlarımız Kazanımlar: 1-Zekât ve sadakanın birey ve topluma katkılarını araştırır. 2-İslâm’ın ekonomik gelişmeyi ve insanların zekât ve sadaka verebilecek duruma gelmesini özendirdiğinin farkında olur. 3-Başkalarına yardım ettiğinde yaşadığı duyguları arkadaşları ile paylaşır. 4-Ülkemizdeki sosyal yardımlaşma kurumları ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olur.

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI Zekât ve sadaka verecek duruma gelmek için neler yapmalıyız?

3 İslâm dini çalışmaya önem verir,
kişinin çalışarak zekât ve sadaka verecek güce gelmesini teşvik eder.

4 Hz. Peygamber: “Allah’ım! Sıkıntı ve hüzünden, acizlik ve tembellikten,... Sana sığınırım.” ( Tac C.5,s113) “İşçinin alın teri kurumadan hakkını verin” Hadis-i Şerif

5 İKİ GÜNÜ EŞİT OLAN ZİYANDADIR. (HADİS-İ ŞERİF)
ÇALIŞMAK İKİ GÜNÜ EŞİT OLAN ZİYANDADIR (HADİS-İ ŞERİF) 5

6 Hz.Muhammed Çalışmayı ve Çalışanı Severdi

7 Hz.Muhammed, tembel insanları sevmezdi.

8 PEYGAMBERİMİZ YOLDAKİ ADAMA
NİÇİN SELÂM VERMEDİ? Bir gün peygamberimiz ve arkadaşları bir yere gidiyorlardı. Yol kenarında oturmuş, bomboş duran birini gördüler. Peygamberimiz adamın yanından geçerken bomboş duran adama baktı ama selâm vermeden yoluna devam etti. Peygamberimizin arkadaşları bu duruma hayret ettiler. Çünkü Peygamberimiz herkese selâm verirdi. Ama bu adama selâm vermemişti.

9 Gittikleri yerdeki işlerini bitirdikten sonra aynı yoldan geri dönmüşler. Bu sefer adam, aynı yerde eline bir çöp almış, toprağı karıştırıyordu. Peygamberimiz adamın hizasına gelince bu defa adama dönüp tebessümle baktı ve: -Esselâmü aleyküm…diye selâm verdi. Peygamberimizin arkadaşları, bu olaya şaşırdılar. İçlerinden biri: “Ey Allah’ın elçisi, buradan biraz önce geçtik. Oturan adama baktınız ama selâm vermediniz. Şimdi ise tebessümle bakıp selâm verdiniz. Bunun sebebi nedir?” diye sordu.

10 Tembellik, kişiyi açlığa götürür, toplumun geri kalmasına sebep olur.
Sevgili Peygamberimiz: -Biraz önce buradan geçerken adam oturmuş bomboş bekliyordu. Onun için selâm vermedim Ama bu defa hiç olmazsa eline bir çöp almış, toprağı karıştırıyor, onunla meşgul oluyordu Onun için selâm verdim, dedi. ÖĞÜTLER Boş duranı Allah da sevmez, Resulullah da. Tembel kişileri kimse sevmez. Boş boş oturmaktansa bir şeylerle meşgul olmak daha iyidir. Tembellik, kişiyi açlığa götürür, toplumun geri kalmasına sebep olur.

11 “Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.”
Necm suresi, 39.ayet Allah’a yemin olsun ki sizden birinizin eline ipini alıp sırtında odun taşıması, birine varıp dilenmesinden daha iyidir. Dilendiği kimse ya verir ya vermez. Hadis-i Şerif Hangisi olmak istersiniz? Bu ayet ve hadislerden de anlaşıldığı gibi, İslâm dini, yardıma muhtaç duruma düşmememizi, yardım edilen değil, çalışarak, üreterek yardım eden duruma gelmemizi istemektedir.

12 hakkını verin” Hadis-i Şerif
“Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı hiçbir şeyi yememiştir” Hadis-i Şerif “İşçinin alın teri kurumadan hakkını verin” Hadis-i Şerif

13 Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası. . Âkif ERSOY

14 Hz. Muhammed buyurdu ki:
“...veren el alan elden üstündür...” Bu hadiste anlatılmak istenen nedir?

15 İslâm dini tembelliği yasaklamıştır.

16 “ İşsiz adam durgun su gibidir.Kısa sürede bozulup kirlenir”

17 “Çalışmak günü kısaltır ,ömrü uzatır”

18 Çalışan fenalığa vakit bulamaz.
Boş oturan ise fenalıktan kurtulamaz.

19 Çalışıp çok kazanan insanlar;
B İ L İ Y O R M U S U N U Z ??? Çalışıp çok kazanan insanlar; *Maddi olarak başkalarına muhtaç olmazlar. *Ülkelerinde yeni iş alanları açabilirler. *Devlete daha çok vergi öder, ülke kalkınmasına katkıda bulunabilirler. *Okullar, kütüphaneler, hastaneler, öğrenci yurtları gibi kuruluşlar yaptırarak öldükten sonra da amel defterine sevap yazdırırlar. *Daha fazla zekât ve sadaka vererek sevap kazanırlar.

20 Ders kitabının 50.sayfasındaki
“Paylaşmak Erdemdir” adlı okuma metni okunacak. 1-Metinde anlatılmak istenen nedir? 2-Ayşe ihtiyacı olanlara nasıl yardım etmiş ve hangi eşyalarını yardım olarak vermiştir? 3-Ayşe yardım ettiğinde hangi duyguları yaşamış olabilir? 4-Siz Ayşe’nin yerinde olsaydınız hangi duyguları yaşardınız? 5-Sizin de Ayşe gibi ihtiyacı olan birine yardım ettiğiniz oldu mu? 6-Olduysa hangi duyguları yaşadınız?

21 51.sayfa “Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat verir. Allah’ın lütfu geniştir, O her şeyi bilir.” Bakara suresi, 261.ayet Öykü yazalım Aşağıdaki ayet meâlini okuyunuz. Bu ayetin anlamını konu alan bir öykü yazınız. ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………..

22 Hesaplayalım – veeeee - D Ü Ş Ü N E L İ M!..
“Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat verir. Allah’ın lütfu geniştir, O her şeyi bilir.” Bakara suresi, 261.ayet Yukarıdaki ayet meâline göre Yüce Allah, verdiğimiz zekât ve sadakalar için “bir”e “kaç” ödül veriyor? BİR DANE = 700

23 Hangi Yardım Kurumlarını Biliyorsunuz
Hangi Yardım Kurumlarını Biliyorsunuz? Ülkemizdeki başlıca yardım kurumları hangileridir?

24 Araştırma yapan öğrencilere yaptıkları çalışmalar anlattırılacak.

25 Yangın, deprem ve sel felâketi gibi doğal afet ve felaketlere uğrayanlar için Kızılay neler yapmaktadır?

26 Doğal afet ve felaketlere uğrayanlar için Kızılay neler yapmaktadır?

27 Devletimiz korumaya, bakım ve yardıma muhtaç olan çocuklara nasıl yardım eder?

28 Kimsesiz ve yaşlılar için bakım ve huzur evleri

29 Ülkemizde muhtaç çocuklar için çocuk yurtları
Devletimiz, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Aracılığıyla çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, kreş ve gündüz bakımevleri, gençlik evleri, sokak çocukları merkezleri açarak buralarda bakım ve yardıma muhtaç çocukların barınma, beslenme, eğitim ve sağlık hizmetlerini yürütür.

30 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Bu vakfın amacı : Yoksul ve muhtaç durumda olan vatandaşlar ile Türkiye’ye sığınmış yabancı kişilere para, yakacak, giyim vb. yardımlarda bulunmaktır.

31 Milli Eğitim Vakfı Bu vakfın amacı :
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına ve öğrencilere yardım etmektir. *Eğitim, öğretim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için yoksul öğrencilere yardım eder. *Şehit öğretmen ailelerine yardımda bulunur. *Başarılı ve yoksul öğrencilere burs verir. *Eğitim ile ilgili kuruluşları kurar, kurdurur ve işletir. *Ülkemizdeki eğitim kurumlarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılar.

32 Tamamlayalım 54.Sayfa Verilen bilgilere göre aşağıdaki kavram haritasını tamamlayınız. …………… ………… ………… Öğrencilere ve okullara yardım etmek amacıyla Yoksul ve muhtaç durumdakilere yardım için YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ Deprem, sel, doğal felâket ve yangınlarda yardım için Kimsesiz çocuklara ve yaşlılara yardım için ……… ………… ……..

33 DEĞERLENDİRME 1-Sadaka nedir? 2-Niçin zekât ve sadaka verecek duruma
gelmeliyiz?

34 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1- 2 öğrenciye ödev ; a)Hac ile ilgili kavramlar b) Hac ile ilgili mekânlar EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları