Gelişen Teknoloji ve Buluşlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Advertisements

Fen bİlİmlerİ IŞIK VE SES.
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
BİLİM ADAMLARI.
IŞIL ÖNCEL EBRU YETİM SERAP DAĞLAR YASEMİN ARSLAN NURGÜL KABAR
Enformasyon İlim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir kaynaktan çıkan bilgi başkaları tarafından zaman kaybedilmeden kullanılmak istenmesi, haberleşme.
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENME.
İletişimin Zamanda yolculuğu
YAŞAMIMIZDAKİ TEKNOLOJİK ÜRÜNLER
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
DÜŞÜNELİM ÇÖZELİM HAYALLERİM ÇİZGİDE SAKLI EDANUR ACAR
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
AMAÇ HEDEF DAVRANIŞLAR
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER BİLİM VE HAYAT.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ULAŞIM ARAÇLARI Beyza Karaca 3-A 593.
TRAFİK GÜVENLİĞİ.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER Buluş: Bir şeyin ilk kez ortaya koyulması, icat edilmesidir. Mucit: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimsedir.
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE SONRASI ÖNEMLİ BULUŞLAR YASEMİN TÜRKOĞLU
ATÇA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
TEKNOLOJİK GELİŞİMLER
TEKNOLOJİNİN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ
OSMANLI VE TÜRKiYE’NiN GERÇEK TARiHi
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİT KULLANMA VE YÖNETME
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
ÇEVREMİZİ KORUYALIM.
Bilimsel düşünme becerileri
Geçmişten Günümüze Ulaşım Araçları
TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 4. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
biyoteknoloji ve önemi
Bilim:"Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi." "Genel.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Elektriğin Günlük yaşamdaki yeri ve önemi
KÜÇÜK MUCİTLER ÖĞRENİYOR VE ÖĞRETİYOR
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Gerçekleşen Düşler İcatlar ….
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
BİT’i Kullanma ve Yönetme
MÜNAZARA YARIŞMASI. TANIM Teknolojinin Öğrencilere Olumlu Etkileri Teknolojinin geçmişten günümüze kadar öğrencilerin yaşamına birçok olumlu etkisi olmuştur.
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Kazanım 1. Buluşlarla teknolojik gelişmeleri ilişkilendirir.
OLUMLU ETKİLERİ OLUMSUZ ETKİLERİ TEKNOLOJİ NEDİR.
OLUMLU ETKİLERİ OLUMSUZ ETKİLERİ TEKNOLOJİ NEDİR.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
6.1.1.A Teknolojik Ben
Bilgisayarın Kullanım Alanları
. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar. a. Hücre zarından madde geçişine ilişkin deney öncesi bilimsel yöntem basamakları bir.
Bir yerden bir yere gitmek için kullanılan ulaşım yolları 3’e ayrılır.
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Elektronİk yüzyIl SUNU
Sunum transkripti:

Gelişen Teknoloji ve Buluşlar Bir çok büyük buluş hayatımızı değiştirmiş ve kolaylaştırmıştır.Bu değişim yıllar öncesinden başlamış ve günümüzde de devam etmektedir. Özelikle elektrik, tekerlek, ve matbaanın bulunuşu teknolojik gelişmelerin öncüsü olmuştur.

Teknoloji Teknolojik Ürünler ve Mucit Nedir? Teknoloji; bilimsel çalışmalar son-unda üretilen ve yaşamımızı kolay-laştıran çeşitli araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerdir. Tekerlek, araba, uçak, telefon, teknolojik ürünlerdendir. Mucit ise yeni bir buluş ortaya koy-an, icat eden kimsedir.

Eskiden Günümüzde Eskiden Günümüzde 30 km hız yapıyordu 250 km hıza ulaşıyor

Teknolojinin Hayatımıza Etkileri Teknoloji ve bilim-deki gelişmeler in-sanların yaşamın-da büyük değişik-likler meydana getirmiştir.Bu değişiklikler hem olumlu hem de olumsuzdur.

Bilim Ve Teknolojinin Yararlı Etkileri Teknolojik gelişmeler, insanların ev hayatında, eğitiminde güvenliğinde, ulaşımında, haberleşmesinde, üretiminde, sağlığın korunmasında ve tedavisinde büyük kolaylıklar getirmiştir.

Günlük Yaşam Eskiden günler alan çamaşır, bulaşık temizlik, gibi işler evimizde kullandığımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, elektrikli süpürge vb. araçlar sayesinde kolaylaştırılmıştır.

Eğitim Günümüzde okullarda kağıt, tebeşir, silgi, kitap, kalemtıraş, yazı tahtası gibi buluşların yanı sıra projeksiyon cihazı, dvd player, tepegöz, fotokopi makinesi gibi elektronik buluşlar da kullanılmaktadır.

Sağlık İnsanların zararlı mikroplar sebebiy-le hasta oldukları keşfedilince ona karşı aşılar geliş-tirildi. Hastalıklar-ın teşhis ve tedavi-sinde mikroskop, röntgen cihazı, MR (iç organları gör-üntüleyen cihaz) bulunup kullanıldı

Haberleşme Birbirlerinden uzakta bulunan insanların, akrabalarının birbirleriyle haberleşmelerini sağlamak amacıyla telefon, internet, radyo, uydu sistemleri bulunmuştur.Bu icatlar teknolojinin gelişmesiyle daha da hızlanarak aynı anda hem görüntü hem de ses iletmeye de başarmıştır.

Ulaşım İnsanların bir yerden farklı bir yere hızlı ve konforlu ulaşmalarını sağlayan bir çok ulaşım aracı icat edilmiştir. Örnek olarak karada at arabaları, bisiklet, tren, motosiklet…Havada uçak, balon, zeplin…. Suda sal, sandal, gemi…

Üretim Teknolojinin gelişmesi insanların ihtiyaçlarının artırmıştır.Evlerimizde kullandığımız bir çok ürün fabrika ve işyerlerinde üretilmektedir.Yeni açılan fabrika ve işyerlerinde çalışacak insanlara ihtiyaç duyulmuştur.Bu da toplumdaki bir çok kişinin iş sahibi olmasını sağlamıştır.

Eski telefon Yeni telefon

Bilim ve Teknolojinin Zararlı Etkileri Bilim ve teknolojinin yararları yanında topluma ve çevreye verdiği çeşitli zararlarda vardır.Bunların başlıcaları şunlardır;

Televizyon ve bilgisayar bağımlılığı, insanların toplum hayatında içine kapanmalarına yol açmaktadır.Sosyalleşme azalmakta, komşuluk ve akrabalık ilişkileri zayıflamaktadır.

Bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi teknolojik ürünler insan sağlığına zararlı radyasyon dalgaları yaymaktadır.

Ulaşım araçları, fabrikalar havayı, toprağı ve suyu kirletmekte ve gürültü kirliliğine yol açmaktadır.

İnsanlar, savaşlarda teknolojik silah kullanarak birbirlerinin öldürmekte ve yaralamaktadır.İkinci dünya savaşında Japonya’ya atılan bomba yüz binlerce insanı birkaç dakika içerisinde ölümüne yol açmıştır.

Yapılan büyük yollar ve hava kirliliği ormanların yok olmasına neden olmaktadır. Ormanlarla birlikte pek çok canlı türü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Teknolojinin yol açtığı küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle bir çok hayvan türünün nesli tükenmek üzeredir.

Bilim İnsanları Daha önce var olmayan yararlı bir fikir ya da icat yapan kimseler buluş yapanlar, doğanın işleyişini ve var olan bilimsel kanunlar hakkında bilgi toplayıp sorunlara yanıt arayanlar da bilim insanlarıdır.Bilim insanları da araştırmalar sonucunda buluş yapabilirler.

Bir Bilim İnsanı Einstein Modern zamanların en ünlü Alman bilim insanıdır. Fizik biliminde ışık hızı, atomun parçalanması, lazer gibi çok önemli buluşları vardır. Buzdolabı soğutma sisteminin de o icat etmiştir.

Bilim Adamının Özelikleri

Bilim İnsanı Bilimsel Bir Çalışma Yaparken Şu Basamakları İzler; Merak ettiği araştırmanın başlangıcındaki problemi belirler. Problemle ilgili olayları izler ve gözlem yapar. Gözlemleriyle ilgili deneyler yaparak küçük sonuçlar çıkarır, tahminlerde bulunur. Bulduğu sonuçlarla ilgili genelleme yapar ilkeleri bulur. Bulunan ilkeleri yeni deneylerle uygulayıp deneylere uygulayıp doğruluğunu kanıtlar. Eğer kesin sonuçlara ulaşırsa bu tüm dünyada kabul edilir, kanunlaşır.

Atatürk’ün Bilime Katkıları Atatürk bilime çok önem verirdi. Milletçe gelişmemizin şartının bilim ve teknoloji olduğunu vurgulardı. " Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir." ve " İlim, fen ve ihtisas (uzmanlık) nerede varsa, sanat nerede varsa gidip öğrenmeye mecburuz." sözleriyle daima bilimsel gelişmelerin takipçisi olmamızı öğütlemiştir.

Sorular

1. Soru Yaşamımızda elektrik olmasaydı kullanamayacağımız teknolojik ürünlerden 10 tanesini aşağıya yazınız. ______________ _____________

2. Soru Gelişen teknoloji toplumu hangi alanda daha çok etkilemiştir? A) Sanat B) Spor C) Günlük Yaşam D) Turizm

3. Soru Edison ampulü bulmak için 2.500 kere deneme yapmış ve her başarısız denemede " Neyin olmayacağını bir kez daha anladım diye hiç vazgeçmemiştir." Yukarıdaki paragrafta bilim insanlarının hangi ortak özeliği üzerinde durulmuştur. A) Aceleci B) Sabırlı C) Şanslı D) Karamsar

4. Soru Bir bilim insanı çalışmalarında aşağıdakilerden hangisini kullanmaz? A) Gözlem B) Deney C) Rüya D) Laboratuvar

5. Soru Aşağıdakilerin hangisinde buluna kişisel özeliklerin tamamı bilim insanlarında bulunmaktadır A) *Meraklı B) *Azimli *Kıskanç *Dağınık *Çalışkan *Sabırsız C) *Gözlemci D) *Sabırlı *Kararlı *Hazırcı *Meraklı *Aceleci

6. Soru Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kişiye ………………. Denir. Yukarıdaki boş yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) Girişimci B) Finansör C) Mucit D) Patent

Hazırlayan Niğda YAMAN