Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

biyoteknoloji ve önemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "biyoteknoloji ve önemi"— Sunum transkripti:

1 biyoteknoloji ve önemi

2 Biyoteknoloji;hücre ve doku biyolojisi kültürü,moleküler biyoloji,mikrobiyoloji,genetik,fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin yanı sıra makina mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği e bilgisayar mühendisliği gibi dallardan yararlanarak,DNA teknolojiyle bitki,hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan ve ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür. Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle bir anlamda kendi talebini de yaratır.

3

4 İnsan soyu,bugünkü teknolojik ve bilimsel olgunluğa erişinceye kadar geçen sürede,kendi yaşamını iyileştirmek için pek çok araştırma ve çalışmalar yapmıştır.çünkü,dünyada zekasını kullanarak somut işler yapma yeteneğine sahip tek canlı insandır. Dünden bugüne insanoğlu hayvanları,ıslah etmiş.Daha iyi meyve,daha çok süt,yumurta ve et elde etmek için onların kuşaklarını kültürel yöntemler kullanmak suretiyle iyileştirmeye çalışmış ve büyük ölçüde de başarılı olmuştur.Bir rastlantı sonucu bulunan kimera (aşı tekniği) ile, iyi meyve veren bitkiden alınarak bir kromozomun yada bir parçanın, ayrı bitkiye aktarımı sayesinde daha verimli türler elde edilmiştir.

5

6 Biyoteknoloji, insan,hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri ve işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.Canlıların iyileştirilmesi ya da endüstriyel kullanımına yönelik ürünler geliştirilmesini, modern teknolojinin doğa bilimlerine uygulanmasını kapsar. Uygulamalar arasında;

7 İnsan sağlığına yönelik olarak proteinlerin üretilmesi
Bazı hormon,antikor,vitamin ve antibiyotik üretilmesi Yeni sebze ve meyve üretimi İnsandaki zararlı genlerin elemine edilmesi İnsanın zarar görmüş veya işlevini kaybetmiş organ ve dokularının değiştirilmesi için yapay organ ve doku üretimi.

8

9 Biyoteknoloji alanında yapılan çalışmaların hayatımızda ki önemi
Bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacak proteinlerin üretimi Böceklerin biyolojik mücadele ile yok edilmesi İnsanda ki zararlı genlerin ayıklanması Beyin hücrelerinin ve omuriliğin onarımı Bakterilerden antibiyotik,interferan,insülin gibi maddelerin elde edilmesi Tıbbi uygulamalar iççin virüs üretimi

10 devamı Büyüme geriliği gibi sorunlara çare olacak proteinlerin mikroorganizmalar kullanılarak elde edilmesi Atık sularının arıtımı ve fosseptiklerden kaynaklanan kokuların mikroorganizmalar kullanılarak elde edilmesi Kimyasal maddelerle kirlenen toprağın biyolojik yöntemlerle temizlenmesi ve tarımda verimliliğin arttırılması Mutasyon,seleksiyon ve substrat kalitesinin arttırılarak buna bağlı ürün veriminin arttırılması

11

12 Yirminci yüzyılın sonlarında biyoteknoloji alanında önemli gelişmeler olmuştur. Biyoteknoloji kavramı, ilk kez 1919 yılında ereky tarafından kullanılmıştır. döneminde biyolojik sistemlerin, endüstride kullanım alanları genişletilmiş ve antibiyotik,enzim,protein gibi maddelerin üretimi geliştirilmiştir.

13

14

15 Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) günümüzde artan nüfusa karşılık yetersiz kalan bitkisel ve hayvansal üretimde verimliliği arttırmak, üretimde daha az kimyasal girdi kullanarak maliyetleri düşürmek amacıyla biyoteknolojik gelişmeler doğrultusunda yaşamımıza girmiştir. Ülkemizde GDO’lu ürün yetiştirilmesine izin verilmemekte, kanunla oluşturulan Biyogüvenlik kurulu kararları doğrultusunda şu anda sadece hayvan yemi olarak kullanılmak üzere izin verilen GDO’lu ürünlerin ithalatı yapılmakta, gıda olarak kullanımına müsade edilmemektedir.

16

17

18

19


"biyoteknoloji ve önemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları