Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,"— Sunum transkripti:

1 MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket, i ş yapmak, nefes alıp vermemiz de dahi fizikten yararlanmaktayız. Fizik gerçe ğ i yansıtarak hayatımızın her alanında çe ş itli kuralların ortaya çıkmasını sa ğ lar.

2 TEMEL BILIM DALLARıNDAN OLAN FIZIK; TıP, ASTROFIZIK, KIMYA VE MÜHENDISLIK BAŞTA OLMAK ÜZERE BIRÇOK DEĞIŞIK BILIM DALLARıYLA SıKı BIR ILIŞKI IÇINDEDIR. BILIM DALLARı GELIŞTIKÇE FIZIĞIN TEORILERINE, TEKNIKLERINE VE ARAŞTıRMA YÖNTEMLERINE DAHA ÇOK IHTIYAÇ DUYMAKTADıRLAR. FIZIĞIN TEORI VE KANUNLARıNı BASIT MAKINELERDE OLDUĞU GIBI DOĞRUDAN GÜNLÜK HAYATTA KULLANABILECEĞIMIZ GIBI, DOLAYLı YOLLARDAN DA KULLANABILIRIZ. FIZIK YASALARıNı DOLAYLı YOLLARDAN KULLANMAMıZı SAĞLAYAN BIRÇOK UYGULAMA ALANLARı VARDıR. BILIMIN UYGULAMA ALANLARıNDAN OLAN TıP VE MÜHENDISLIK SAYESINDE FIZIK TEORI VE ILKELERI GÜNLÜK HAYATıMıZıN VAZGEÇILMEZLERINDEN OLMUŞLARDıR.

3 Yürüdü ğ ümüzde dahi bir fizik olayının gerçekle ş ti ğ ini biliyor muydunuz? Yürürken yere basmamız durumunda sürtünme kuvveti gerçekle ş ir. A ğ ırlı ğ ımız da aynı ş ekilde yerçekiminin etkisiyle birlikte görebiliriz.

4 KANıN DAMARLARıN IÇINDE NASıL ILERLEDIĞINI,CISIMLERI NASıL GÖRDÜĞÜMÜZÜ,AĞZıMıZDAN SESIN NASıL ÇıKTıĞıNı VE SESLERI NASıL DUYDUĞUMUZU AÇıKLARKEN,DEVASA BINALARı YAPARKEN, YAŞAMıMıZı DEVAM ETTIREBILMEK IÇIN DUYDUĞUMUZ ENERJIYI,BU ENERJININ KAYNAĞıNı VE DOĞADAKI ENERJI ÇEVRIMINI FIZIK YASALARıYLA AÇıKLAYABILIYORUZ

5 DOKTORLARıN VAZGEÇILMEZLERINDEN OLAN RÖNTGEN CIHAZLARıNıN BULUNMASı VE BUGÜNKÜ SEVIYEYE GELMESI, NÜKLEER ENERJININ KULLANıLMAYA BAŞLANMASı, TRANSFORMATÖRLER, ELEKTRONIK CIHAZLAR GIBI BIRÇOK ÜRÜN FIZIK YASA VE TEORILERI SAYESINDE GELIŞTI. PILIN ICAT EDILMESI ELEKTRIK AKıMıNıN INCELENMESINE YOL AÇTı. ELEKTRIĞIN SıRLARıNıN ÇÖZÜLMEYE BAŞLAMASıYLA TELGRAF, TELEFON, AKÜMÜLATÖRLER, ELEKTRIK LAMBASı, DINAMO GIBI BIRÇOK PRATIK ARAÇ GÜNLÜK HAYATıMıZA GIRDI.

6 İNSAN YAŞANTıSıNDA DÜN OLDUĞU GIBI BUGÜN DE MEKANIK BILIMININ YERI BÜYÜKTÜR. SUYUN AKıŞıNDAN TUTUN DA, INSANıN YAŞAMıNı KOLAYLAŞTıRMAK IÇIN TASARLANAN UÇAĞıN UÇUŞUNA, MAKINELERIN ÇALıŞMASıNA KADAR TABIATTAKI BÜTÜN HAREKETLER MEKANIK PRENSIPLERINE GÖRE GERÇEKLEŞIR. BAŞTA MAKINE MÜHENDISLIĞI OLMAK ÜZERE MÜHENDISLIĞIN TÜM UYGULAMALARıNDA, FIZIĞIN BÖLÜMLERINDEN BIRI OLAN MEKANIK BILIMI YASA VE PRENSIPLERI BÜYÜK ÖNEME SAHIPTIR.

7 AYNALAR ıŞıĞı YANSıTıRLAR VE BU ÖZELLIKLERI ÇEŞITLI ALANLARDA KULLANıLıR. Üzerine dü ş en ı ş ınların tamamını yansıtan cisimlere ayna denir. Aynalar camlardan olu ş ur. Camların bir yüzü kalay, gümü ş, cıva gibi elementlerin türevleriyle boyanmı ş tır. Bu camın yansıtıcı olmasını sa ğ layarak ayna olarak kullanılmasını sa ğ lar.

8 Düzlem aynalar Cisimlerin aynı büyüklükte görüntülerini elde etmek için ; evlerde, ma ğ azalarda, i ş yerlerinde ve çe ş itli teknolojik araçlarda kullanılır. Isı ve ı ş ık yalıtımı sa ğ lamak için binaların dı ş cepheleri ayna gibi yansıtıcı camlarla kaplanır. Projeksiyon, tepegöz, periskop gibi teknolojik araçların yapımında da düzlem aynalardan faydalanılır.

9 Küresel Aynalar Küresel aynalara arabaların dikiz aynası, yemek ka ş ıkları, çaydanlıkların dı ş kısımlarını örnek olarak verebiliriz. Çukur aynalar Çukur aynalara makyaj aynaları, araba farları, el fenerleri örnek olarak verilebilir. Basit Makineler Günlük i ş lerimizi yaparken yapılan i ş in özelli ğ ine göre çe ş itli araçlar ve aletler kullanırız. Bu araçlar i ş yapmamızı kolayla ş tırır. Yük ta ş ımak için kullanılan el arabası, kâ ğ ıt, kuma ş kesmek için kullandı ğ ımız makas, sıcak cisimleri tutmak için ma ş a, bu araç ve aletlerden bazılarıdır.

10 Fizi ğ in en öenmli özelli ğ i enerji üretiminde kullanılır, örne ğ in rüzgar türbinlerinin dönmesini sa ğ layan rüzgarlar sayesinde elektrik enerjisi üretilir

11 Evrenin do ğ u ş u geli ş mesi sonucunda ortaya çıkan kara delikler, nötron yıldızları, galaksiler fizik biliminin ara ş tırma alanıdır. Maddenin yapısı hareketlili ğ i, taneciklerinin yakınlı ğ ı ve maddenin katı sıvı gaz halinin açıklanmasıda fizik bilimi sayesinde açıklı ğ a kavu ş ur.

12 TOLGA ALTUN 545


"MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları