ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Hazırlayan Ebru SIRMACI
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ANALİZ YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır Robert A
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
İnternette Tarama Yapma: Bilimsel Bilgiye Erişim
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Problem ? / Araştırma Problemi Fikir? – Günlük yaşantıdaki gözlemler ve uygulama – Geçmiş araştırma sonuçları – Çeşitli kuram ve teorileri inceleme KONU>
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Hipotez, Amaç, Önem, Sayıltı, Sınırlılıklar İsmail GÜLEÇ.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
PROBLEMİ TANIMLAMA Doç. Dr. Ender DURUALP.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Akademik Bilgiye ulaşım
ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
Bilimsel Bilgiye Erişim
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
Araştırma Nedir? Güvenilir, geçerli ve kullanılır bilgi edinmenin yoludur.
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
İNTERNET ORTAMINDA AKADEMİK ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?
Araştırma Sürecinin Aşamaları
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Görev 2 7 Aralık a kadar Görev 2’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor. İkinci görev 30 puan Şablonda Görev 2 ’de belirtilen.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Literatür Taraması.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Problemi Tanımlama
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Açıklayıcı Bibliyografi Kütüphanesi
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ergün Koca e.koca06@gmail.com

Bilim Adamı ve Bilimsel Problem

BİLİMSEL METODTA İZLENECEK YOLLAR

Bilim adamı toplumdaki problemleri algılayabilmelidir Bilim adamı toplumdaki problemleri algılayabilmelidir. Problemi göremezsek araştırma yapamayız.

Bilimsel Araştırma bir problemin tespitiyle başlar. Araştırma Problemi (Research Question) 1.Problemi ortaya koymak veya konu tespiti yapmak: Bilimsel Araştırma bir problemin tespitiyle başlar. Merak edilen bir konu hakkında neden, niçin şeklinde yapılan soru önermeleri bilimsel problemi ortaya koyar.

Araştırma Problemi Nedir? Nasıl Belirlenir? Çözüm bulunması için üzerinde çalışılan, planlama yapılan soruna ‘araştırma problemi’ denir. Araştırma soruları ise araştırma probleminin alt problemleri olarak düşünülebilir. Problemi çözmek için cevaplandırılması gereken sorulardır.

Ne-Nerede-Ne Zaman-Nasıl-Kim 5N 1 K gibi. Ne-Nerede-Ne Zaman-Nasıl-Kim 

Araştırma Fikri Ve illaki gözlem Problemi belirlemek için öncelikle araştırma fikri bulunmalıdır. Fikirler;  günlük yaşam ( Karşılaşılan ya da gözlemlenen sorunlar),  uygulamalar (öğrenme süreçlerinde karşılaşılan)  geçmiş araştırmalar ve  kuramlar veya yöntem tekniklerdeki gelişmeler gibi kaynaklar yoluyla belirlenebilir. Ve illaki gözlem

Araştırılabilir iyi bir problem:

Araştırma yaparken problemin cevaplandırılabilir ve incelenebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Araştırma problemi orijinal / özgün / yeni olmalıdır Araştırma problemi orijinal / özgün / yeni olmalıdır. Bilinen doğrular üzerine araştırma, bilime ve topluma bir yarar sağlamaz.

Yaptığınız araştırma, bilime katkıda bulunmalı veya bir problemimizi çözmelidir.

Eldeki problemi, konuyu ve araştırma coğrafyasını mutlaka sınırlandırmalıyız.

 Yasal ve Etik olmalıdır.  Akla yatkın (nitel ve nicel ayrıntıları ile ) olmalıdır.  Açık, seçik ve anlaşılır olmalıdır.  Sınanabilir, test edilebilir, ölçülebilir olmalıdır.  Çok geniş veya çok dar kapsamlı olmamalıdır.  İfadeleri olasılık veya emir kipi şeklinde kurulmamalıdır.  Yasal ve Etik olmalıdır.

Bunlar dışında şu hususlarlar da çok önemlidir: Araştırmacının; Alanında yeterli donanıma sahip olması, Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinde yeterlilik, Veri toplama izni alınması, Zaman ve olanak yeterliliği gibi. Biz bunlara özel ölçütler diyoruz.

Televizyon dizilerindeki dil yanlışları Türkçeyi bozuyor mu? Problem Cümlesi… 3G ya da 4G telefonların medya sektöründe kullanımı haberleşmeyi kolaylaştırmış mıdır? Televizyon dizilerindeki dil yanlışları Türkçeyi bozuyor mu? İnternet üzerinden dil eğitim-öğretimi yapılabilir mi? Küreselleşme bağlamında Türkçenin geleceğini tayin için internet ortamında neler yapılabilir?

Spor yorum programlarında kullanılan sözlü dilin sporseverler üzerindeki etkileri nelerdir? Kitle iletişim araçlarında ayrımcılık unsuru taşıyan dil kullanımlarının toplum üzerindeki etkileri nelerdir? TRT Avaz kanalı Türk Dünyasında Türkçeye olan ilgiyi artırabilir mi? Kitle iletişim araçlarında dil kullanımının nesiller arası kültür taransferine etkileri nelerdir? Sanal dünyanın aileye olumlu / olumsuz etkileri nelerdir?

Problem üzerinde etkili olan tüm değişkenleri kontrol altına almamız gerekir. (Identify Variables) Peki Değişken nedir?

Değişken, bir durumdan diğerine farklılık gösteren özelliktir. En az iki değer alabilen her şey değişkendir. Örneğin Cinsiyet ( K – E ) Yaş (3, 7, 33, 56, vb.) Tedavi yöntemi (ilaç, terapi) Öğretim yöntemi (düz anlatım, soru cevap, problem çözme, vb.) Okul türleri (resmi, özel, mesleki, vb.)

Değişken Türleri Süreksiz (geçişsiz) değişkenler: Belirli bir aralık içinde sadece belirli değerleri alabilen değişkenlerdir. İki ölçüm arasında sınırlı sayıda değer alırlar. (Örneğin cinsiyet) Sürekli (geçişli) değişkenler: Alt ve üst sınırları içinde herhangi bir değer alabilen değişkenlerdir. Sonsuz sayıda eğer alabilirler. (Ağırlık, başarı, tutum)

Değişkenler, özelliklerine göre nicel ve nitel olarak sınıf landırılabilirler. Eğer değişkenin özelliği, düzeyleri sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken, değişkenin özelliği, düzeyleri sınıflandırılıyorsa buna nitel değişken denir.

Proplem… Problem ortaya konduktan sonra , bu problemin önemi de tartışılır. Problem, kuramsal açıdan ve / veya uygulama açısından önemli olmalıdır. Araştırmada üzerinde çalışılan problem neden önemlidir? Bu probleme çözüm bulmanın ne faydası vardır? gibi Sorular sorulmalı ve cevapları bulunamıyorsa, araştırma problemi değiştirilmeldir.

Konuyla İlişkili Kaynakların Taranması Problem ortaya konduktan sonra, konuyla ilişkili kaynaklar taranır; elde edilen kuramsal bulgulara ve araştırma bulgularına dayalı bilgiler bir araya getirilerek kaynak taraması bölümü yazılır. Araştırma raporlaştırılırken kaynak taramasına ilişkin bilgiler, problemle en az ilişkili olandan en çok ilişkili olana doğru, diğer bir deyişle, genelden özele doğru sıralanmalıdır.

Bilimsel Bilgiye Ulaşım

“Gelecekte, cahil olarak tanımlanan kimseler okuma-yazma bilmeyenler değil bilgiye nasıl ulaşılacağını bilmeyenler olacaktır....” Alvin Toffler

Bilgi Kaynağı Türleri Birincil Kaynakar Kitaplar (Basılmış kitaplar ve e-kitaplar) Bilimsel dergi makaleleri Konferans sunumları Bilimsel raporlar Patentler Tezler ( Yök Ulusal Tez Merkezi, ProQuest Digital Dissertations) Resmi belgeler ( Resmi Gazete, TUİK Raporları vb.) İnternet Kaynakları

İkincil Kaynaklar: Birincil kaynaklardaki bilgiye ulaşmada yol gösterici kaynaklar Kütüphane Katalogları ( Üniversie Kütüphaneleri ve Ulusal Katalog Bibliyografik veritabanları Ansiklopediler Ders notları, el kitapları Alana özgü kitaplar İnternet kaynakar vb.

Alan Literatür Tarama Süreci Konuyla ilgili ön bilgiler edinme Araştırma Problemini Anlama Online Tarama Yapma İkincil Kaynaklar Birincil Kaynaklar İçin İndeks Belirleme Birincil Kaynaklar Anahtar Kelimeler ve Alanları Belirleme Formatlar

Online Tarama Ortamları Kütüphane ( Ulusal Toplu Katalog / To-kat) Web de Tarama (Google ve Akademik Google) Ulakbim (Ulusal Veri Tabanı) Tezler (YÖK Ulusal Tez Merkezi) Online Üniversite ve devlet kütüphaneleri Alan siteleri

Dünyanın Anahtarı GOOGLE ve diğer arama motorları (Arabul, Yahoo, Altavista, Yandeks, Copernic, Infoseek…)

Taramalarda anahtar kelime iyi seçilmeli Taramalarda kullanılacak anahtar kelimeler seçilirken mümkün olduğunca yalın kelimeler kullanılmalı, eklerden ve tam cümle ibarelerinden laçılmalıdır. Örneğin: Küresel ısınmayla ilgili bir yazı: Küresel ısınma Hedeflenen bilgiye en kestirme yoldan ulaşmakiçin spesifik anahtar elimeler ilave edin. Örneğin: İletişim hakkında power point bir sunu arıyorsak İletişim filetype:ppt Word dosyası için,filetype:doc, acrobat dosyası için filetype:pdf gibi

Altarnetif anahtar kelimeler de aranmalıdır. Örneğin işaretbilim kelimesini taamak için ayrıca göstergebilim, Medya kelimesini tramak için basın-yayın vb.

ULAKBİM ( Ulusal veri tabanları) www. http://ulakbim.tubitak.gov.tr/ SBVT (Sosal Bilimler Veri Tabanı)

Milli Kütüphane http://www.mkutup.gov.tr/ http://makale.mkutup.gov.tr/ Türkiye Makaleler Bibliyografyası

YÖK Ulusal Tez Merkezinden Tezlere Erişim https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ Basit ve Ayrıntılı Arama