Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilimsel Bilgiye Erişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilimsel Bilgiye Erişim"— Sunum transkripti:

1 Bilimsel Bilgiye Erişim
Yrd.Doç.Dr. Coşkun POLAT

2 Plan Bilgi Kaynakları ve Türleri
Bilgi Gereksinimin Belirlenmesi ve İfade Edilmesi, Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi Kütüphane Kullanımı Kitaplar Makaleler Tezler Elektronik Kitaplar Patentler World Wide Web

3 Süreli Yayın Dizinleri
Bilgi Kaynakları Süreli Yayın Dizinleri Gazeteler Dergiler Magazinler WWW Kütüphane Kataloğu Kitaplar Ansiklopediler E-Posta

4 Bilgi Kaynağı Türleri Birincil Kaynaklar Kitaplar
Geçerli bilimsel ve teknik bilgiyi kendisinde bulunduran kaynaklar Kitaplar Bilimsel Dergi Makaleleri Konferans Sunumları Bilimsel Raporlar Ön Baskılar Patentler Tezler İnternet Kaynakları İkincil Kaynaklar Birincil kaynaklardaki bilgiye ulaşmada yol gösterici kaynaklar Kütüphane Katalogları Bibliyografik veritabanları Ansiklopediler El Kitapları Tanıtımlar Güncel Duyuru Kaynakları İnternet Kaynakları

5 Bilgi Gereksiniminin Belirlenmesi
Konunun belirlenmesi Önceden yapılmış çalışmaların incelenmesi Background Bilgi Kapsamlı Bilgi “Gerçek”in araştırılması (Ön bilgi elde edilmesi-Ansiklopediler, el kitapları) Bilinen atıflardan ilgili bilginin taranması (Kataloglar, Veritabanları, vb) Mevcut bilginin araştırılması (veritabanları, web)

6 Bilgi Gereksiniminin Belirlenmesi
Kimya Ansiklopedileri Kirk-Othmer encyclopedia of chemical technology (TP 9/E ) Ullmann's encyclopedia of industrial chemistry (QD 131/E ) Chemical and process technology encyclopedia (TP 9/C ) Lange's handbook of chemistry (QD 65/L ) Encyclopedic dictionary of chemical technology The McGraw-Hill encyclopedia of chemistry Encyclopedia of chemical processing and design New Encyclopaedia Britannica (Britannica Online) -AE 75/T McGraw-Hill Encyclopedia of Science and Technology ( 121/M

7 Bilgi Gereksiniminin İfade Edilmesi
Kaynak: Ekim 2007’de ülkemizde yapılan Anayasa değişikliği referandum sonuçları Gazeteler ve Web Karbonik Anhidraz Enzimlerinin Katalizlediği Bazı Reaksiyonlar hakkında bilimsel bilgi Bilimsel Dergiler ve kitaplar (ve e-dergiler ya da e-kitaplar) Türkiye’deki krem üreticilerinin X markalı el ve yüz kremi hakkındaki görüşleri Magazinler (ve belki e-zine*’ler) *E-zine: Basılı bir magazin’in çevrimiçi ya da elektronik sürümü.

8 Bilginin Bulunması ve Elde Edilmesi
Bilgi her yerdedir Kitaplar, bilimsel dergiler ve Web bilimsel bilgi için en önemli kaynaklardır Bilimsel bilginin elde edilmesinde başlangıç noktası kütüphanelerdir. Kütüphanelerde danışma kaynakları, kitaplar, dergiler, tezler, görsel-işitsel bilgi kaynakları bulunur. Günümüzde kütüphanedeki bilgi kaynakları da dahil olmak üzere çoğu bilgiye bilgisayarlar aracılığı ile erişmek mümkündür.

9 Niçin Kütüphane Kaynaklar satın alınmadan önce incelenir.
Çoğu bilgi ve hizmet ücretsizdir. Bilgi düzenlenmiştir. Çoğu bilgi uzun süreli koruma altındadır.

10 Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi

11 Katalog Tarama Neler Bulunabilir? Kütüphanedeki her şey Başka?
Diğer Kütüphanelerin Dermeleri???

12 Katalog Tarama Kitap Bulma Niçin? Nasıl? Nerede?
Herhangi bir konuda kapsamlı bilgi. Nasıl? Kütüphane kataloğunu kullanarak Toplu katalogları kullanarak Nerede? Yer numarası

13 Katalog Tarama

14 Katalog Tarama

15 Katalog Tarama LC sınıflama numarasında Kimya konu başlığını yer aldığı bölüm (Q-Bilim; QD Kimya Bilimi) QD 151.2 M505 2002 Kimya konu başlığında İnorganik Kimya’nın yer aldığı bölüm (QD ) Yazar numarası (Yazarın soyadının ilk harfi) Kitabın yayınlandığı yıl.

16 Toplu Katalog WorldCat (Online Computer Library Center -OCLC): Dünya çapında OCLC'ye üye kütüphanelerin kataloglarını içermektedir. 1971'den günümüze kütüphaneden 'un üzerinde kayıt içermekte olup, kayıtlar günlük olarak güncellenmektedir. WorldCat (Online Computer Library Center -OCLC): Dünya çapında OCLC'ye üye kütüphanelerin kataloglarını içermektedir. 1971'den günümüze kütüphaneden 'un üzerinde kayıt içermekte olup, kayıtlar günlük olarak güncellenmektedir.

17 Toplu Katalog

18 Toplu Katalog

19 Toplu Katalog

20 Toplu Katalog

21 Makale Bulma Bilimsel Dergiler Popüler Dergiler
Bir konuda makale bulma Nasıl? Science Direct, EbscoHost, PreQuest, ACS, Blackwell, vb gibi süreli yayın veritabanlarından.

22 ACS Publications

23 ACS Publications Makale Adı Yazar Adı Sayfa Yıl Cilt-Sayı Dergi adı

24 ACS Publications

25 ACS Publications

26 ScienceDirect Elsevier Yayınevi tarafından yayınlanan bu veritabanından1519 adet dergiye tam metin olarak erişilebilmektedir.

27 ScienceDirect

28 EBSCOhost

29 Blackwell Synergy

30 ChemVillage

31 ECO-OCLC (Bibliyografik)

32 ECO-OCLC

33 JSTOR

34 JSTOR

35 JSTOR

36 SpringerLink

37 Taylor&Francis Journals

38 WILEY InterScience

39 Cambridge Journals Fen bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler altında toplam 35 alt konuda 175 derginin tam metnine erişim sağlanmaktadır.

40 Cambridge Journals

41 Cambridge Journals

42 Cambridge Journals

43 Ücretsiz Elektronik Dergiler

44 Ücretsiz Elektronik Dergiler

45 Açık Arşivler

46 Açık Arşivler

47 TEZLER

48 Elektronik Tezler

49 Elektronik Tezler

50 Elektronik Tezler

51 Elektronik Tezler

52 Elektronik Tezler

53 Elektronik Kitaplar

54 Patentler(Europe's Network of Patent Databases)
Patent ise, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.

55 Patentler(Europe's Network of Patent Databases)

56 WEB Günümüzde bilimsel bilgi de dahil olmak üzere pek çok bilgiye web üzerinden erişmek mümkündür. Ancak!!! Tekrar erişim garanti değildir. Web’de erişilen bilginin güvenirliği garanti değildir URL bir ipucu olabilir .com Ticari site .edu Eğitim-Öğretim kuruluşları .gov, .mil Resmi kuruluş siteleri .org Dernek, vakıf, kulüp gibi kuruluş siteleri Web’de bilgi, arama motorları yardımıyla bulunabilir

57 Google

58 Google Scholar

59 Google Scholar

60 Teşekkürler…


"Bilimsel Bilgiye Erişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları