Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROBLEMİ TANIMLAMA Doç. Dr. Ender DURUALP.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROBLEMİ TANIMLAMA Doç. Dr. Ender DURUALP."— Sunum transkripti:

1 PROBLEMİ TANIMLAMA Doç. Dr. Ender DURUALP

2 BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMAYA NASIL BAŞLANIR???

3 BİLİMSEL ARAŞTIRMA Problem Araştırma problemi Literatür taranması
Değişkenler Hipotez Amaç Önem Sayıltı Sınırlılıklar Tanımlar

4 PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir. Araştırma, problem çözmeye yönelik bir süreçtir. Araştırabilecek pek çok problem vardır. Seçilebilmesi için durumun önemli ölçüde hissedilmesi gerekir.

5 Araştırmacı; her şeyin nedenlerini soran, eleştirerek okuyan, dinleyen, tartışan ve hoşnutsuzluk alanlarını saptamaya çalışandır. Problem seçerken doğa ve toplum gibi ana kaynakların yanında, diğer araştırmacıların hazırladıkları raporlar, ansiklopediler, tezler, danışman öğretim üyeleri, gazete ve dergilerden yararlanılabilir. Problem olarak seçilmeye aday olan konularda literatür (alanyazın) taraması mutlaka yapılmalıdır.

6 Araştırmanın en önemli ve güç aşamalarından biri «uygun bir problem» seçimidir.
Sonrasında daraltılarak problem dilimi belirlenir, araştırmaya ad verilmiş olur. Genel ölçütler: Çözülebilirlik, önemlilik, yenilik, etik kurallara uygun olarak araştırabilirlik Özel ölçütler: Alanda yeterlik, yöntem ve tekniklerde yeterlik, veri toplama izni, zaman ve olanak yeterliği, ilgi yeterliği

7 Problemi etkilediği düşünülen önemli (bağımlı, bağımsız) değişkenler tanımlanır.
Değişken: Değişebilen, en az iki değer alabilen her şey değişkendir. Gözlemden gözleme değişik değerler alabilen objelere, özelliklere ya da durumlara denir. Örneğin; cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, aile tipi, okul türü, vb.

8 Aldığı değerlere göre;
Süreksiz değişken: Bir değişken alt ve üst sınırları içinde, belli değerlerden, belli seçeneklerden başkasını alamıyor ise, yalnızca tam sayılarla ifade edilebiliyorsa buna süreksiz değişken adı verilir. Örneğin, cinsiyet değişkeni için Kız ve Erkek olmak üzere iki değer verilebilir. Bu tür değişkenlere nitel değişkenler de denir. Sürekli değişken: Alt ve üst sınırları arasında herhangi bir değer alabilme olasılığına sahip değişkenlerdir. Örneğin, ağırlık değişkeni vb. Bu tür değişkenlere nicel değişkenler de denir.

9 Kontrol şekillerine göre,
Bağımlı değişken: Araştırmacıyı rahatsız eden ve açıklanması istenen durumdur. Araştırmacı tarafından seçilir ve problemin çözümüne ışık tutması beklenir. Örneğin, öğrenci başarısını etkileyen faktörler üzerinde duruluyor ve çeşitli faktörlerden etkilenmesi beklenen «öğrenci başarısı» bağımlı değişkendir. Bağımsız değişken: Bağımlı değişkenin üzerindeki etkisinin öğrenilmek istendiği uyarıcı değişkendir. Örneğin, öğrenci başarısı bağımlı değişken ise, zeka ve çalışma alışkanlıkları bağımsız değişkenlerdir. Değişik zeka düzeyleri ve değişik çalışma alışkanlıkları olan öğrencilerin başarıları karşılaştırılır.

10 Problem alanının bütünleştirilmesi, sınırlandırılması ve tanımlanmasında ilgili kaynakların (alanyazın-literatür) taranması önemli bir yer tutar. Genellikle kitaplar ve araştırma raporlarıdır. Genel bir çerçeve oluşturmalı Amaçlardan önce taranmalı İlgili kaynaklar yer almalı

11 Hipotez (denence, varsayım); bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir.
Bilimsel bir öneri, bir önermedir. Sıfır hipotez (null); değişkenler arasında farkın veya ilişkinin olmadığını belirtir. H₀ Örnek: Ergenlerin internet kullanım süresi akademik başarılarını etkilemez. Alternatif hipotez (araştırma); değişkenler arasında farkın veya ilişkinin olduğunu gösterir. H₁ Örnek: Ergenlerin internet kullanım süresi arttıkça akademik başarıları düşer.

12 Üç şekilde ifade edilir:
AMAÇ: İyi tanımlanmış bir problem ifadesinde saklı olmakla birlikte, yanlış anlamayı önleyecek açıklıkta ve ayrı bir alt bölümde yer almalıdır. İyi hazırlanmış araştırma başlığının açılımıdır. Genel bir cümle ile belirtilir. Ne? Nasıl? Niçin? Gibi sorularla ilgilidir. Örneğin, çocukların sosyal beceri düzeylerini belirlemek (genel amaç), sosyal becerilerin yaş, cinsiyet, anne-baba öğrenim düzeyi, anne-babanın çalışma durumuna göre belirlemek (alt amaçlar) Üç şekilde ifade edilir: Soru cümlesi Düz cümle Denence (hipotezler)

13 Çocukların sosyal beceri düzeyleri nedir? (betimsel)
Çocukların sosyal beceri düzeyi anne-baba öğrenim düzeyine göre değişmekte midir? (karşılaştırmalı) Çocukların zeka düzeyleri ile beslenme arasında ilişki var mıdır? (korelasyonel) Çocuklar okul öncesi kuruma devam ederse sosyal beceri düzeyleri yüksek olur. İnternet kullanan ergenlerin okuma alışkanlıkları düşük olur.

14 ÖNEM: Araştırma amaçlarında belirlenip toplanan verilerin hangi kuramsal ya da pratik sorunun çözümünde ve nasıl kullanılabileceğinin açıklanmasıdır. Araştırmanın önemi problemle iç içedir. Ayrı bir bölümde ele almakta fayda vardır. Örneğin, ….. Çocuğun kendi kendini ve sosyal ilişkilerini yöneten, sosyal açıdan yetkin bir birey olması ona sağlanan fırsatlar ve anne babanın çocuklarına karşı sergiledikleri çocuk yetiştirme tutumlarına bağlı olup anne-babaların çocuklarının tüm gelişim alanlarında olduğu gibi sosyal gelişimlerinde de etkili olduğu bilinmektedir.

15 Yapılan araştırmalar altı yaşına kadar çocukların belirli düzeyde sosyal becerileri edinemedikleri takdirde, hayatları boyunca risk altında olma olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir . Sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından anne baba tutumlarının belirlenmesi, gerekli önlemlerin erken yıllarda alınması ve sosyal yönden gelişmiş bireylerin yetişmesi açısından önemli görülmektedir. Bu nedenle aile ve okul öncesi eğitim kurumlarında çocuğun bedensel, duygusal ve zihinsel gelişimine olduğu kadar sosyal gelişimine de gereken önemin verilmesi gerekmektedir . Bu noktadan hareketle çocuğun sosyal becerileri edinmesinde önemli bir yere sahip olan anne tutumlarının anaokuluna devam eden dört-beş yaş arasındaki çocukların sosyal becerilerinde farklılaşma meydana getirip getirmeyeceğinin incelenmesi amaçlanmıştır.

16 VARSAYIMLAR (SAYILTILAR): Araştırmada, bazı başlangıç noktalarının, ayrıca kanıtlanmasına gerek görmeden, «doğru» olarak kabul edilmesi gerekebilir. Varsayım denenmeyen bir yargıdır. Örneğin, belli bir yeterliliğin saptanmasında hangi kaynak grubunun görüşlerinin önemli olduğuna karar verebilir. Örneğin, belli bir kontrol değişkenin deney ve kontrol gruplarını farklılaştırmadığı kabul edilmesi gibi. Örneğin, kullanılan ölçme aracının yeteri kadar geçerli ve güvenilir olduğunun kabul edilmesi gibi. Örneğin, seçilen örneklemin evreni temsil ettiği varsayımında bulunulması gibi. Örneğin, ölçme araçlarına samimi ve doğru olarak yanıtlandığı gibi

17 SINIRLILIKLAR: Araştırmacının kendi bilgi, beceri ve olanaklarından kaynaklanabilir. Ayrıca problem alanı, araştırmanın amacı ve yöntemden kaynaklanabilir. Araştırmanın bulguları verilen sınırlılıklar içinde geçerlidir. Bu nedenle sınırlılıkların belirlenmesi gerekir. Örneğin, ergenlerdeki yalnızlık düzeylerinin yalnızca liseye devam eden ergenlerde belirlenmesi, belli tarihler arasında verilerin toplanması gibi

18 TANIMLAR: Araştırmada kullanılan terimlerin açıklanmasıdır
TANIMLAR: Araştırmada kullanılan terimlerin açıklanmasıdır. Kullanılan her terimin açıklanmasına gerek yoktur. Örneğin, zeka ve başarı arasında ilişkinin incelendiği araştırmada zeka ve başarı tanımlanabilir. Stanford-Binet testine göre 125 puanın üzerinde puan alan öğrenciler zeki öğrencilerdir. Başarı akademik başarısı 3.00’ün üzerinde olan öğrenciler başarılıdır.

19 Kaynaklar Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 16 baskı. Ankara: Pegem Akademi. Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Akademik.


"PROBLEMİ TANIMLAMA Doç. Dr. Ender DURUALP." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları