Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

STRATEJİK PLAN ve PERFORMANS PROGRAMI MEVZUATI
YASAL TEMELLER BİTLİS AR-GE BİRİMİ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Meriç Belediyeler Birliği
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Sunuş Birinci Bölümde, planlama ve farklı ölçeklerdeki planların kademeli birlikteliği ilkesi; İkinci Bölümde; yürürlükteki mevzuat çerçevesinde üst ölçek.
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
KIRIKKALE İL ÖZEL İDARESİ
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Mali İstatistik Kavramı ve Ülkemiz Uygulamaları
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
Be Ş eri Sermaye H İ ZMET YöneT İ M İ Prof.Dr.Kamil Ufuk BILGIN TODAIE ankara VI.YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
Türkiye’de Kalkınma Ajanslarının Bölgesel Kalkınmadaki Rolü: Yerelleşme ve Sosyal Hesap Verebilirlik Perspektifinden bir Değerlendirme VI. Yerel Yönetimlerin.
Kalkınma Ajansları açısından Ülke Modelleri Karşılaştırması
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
Türkiye’de Yerel ve Bölgesel Kalkınma Kuruluşları
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
Bülent Şenver Liderlik Oyunları Kalıcı ve her durumda geçerli olan bir yaklaşım var mı? Etik Liderlik.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
YEREL YÖNETİMLERDE MALİ BAĞIMLILIK SORUNU Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı Devlet Planlama Teşkilatı 15 Eylül 2010.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
İsveç Yerel Yönetiminden Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Örnekleri Per Molander Ankara, 11 Ocak 2005.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Stratejik Yönetim.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
YEREL YÖNETİMLER PAYLAR
Sunum transkripti:

Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 2 Yeni kalkınma ölçeği: YEREL Global bir trend olarak “yerelleşme” eğilimi  90 sonrası Demokratikleşme (özellikle Doğu Avrupa)  Merkezi Devletin kalkınma çabalarının etkisizliği- Yeni kavramlar (kurumsal yapı-sosyal sermaye)  Neo-Liberal “yeni kamu yönetimi” ilkeleri-Anglo Sakson uygulamalar-Yetki devri-performans- hesap verme sorumluluğu-sonuca odaklılık vb.

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 3 Türkiye yansımaları KRİZİ AB SÜRECİ

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 4 Yeni mevzuat, yeni araçlar ’le mali disiplin,çok yıllı bütçeleme, stratejik plan, performans bütçe, şeffaflık, iç denetim, Yerel yönetimlerde özerklik, hizmet alanının genişlemesi, Meclislere işlevsellik, katılımcılık-kent konseyleri, stratejik planlama, çevre planı, yerelleşme (köy- hizmetleri, SHÇEK, Gençlik Spor,Kültür) Ve Bölgesel Kalkınma kavramı...

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 5 Eski hastalıklar, eski zihniyetler... Yerel yönetimlerde kapasite ve yolsuzluk algısı sorunları Toplum’da ilgisizlik ve katılım eksikliği, Merkez’de yetki devrine yanaşmama ve yerele güvensizlik, (Çevre Kanunu,KÖYDES, Bölge Kalkınma Ajansları’nın yapısı vb.)

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 6 Türkiye’de Bölgeler Arası Eşitsizlikler Kişi Başı GSYİH 2001 Türkiye Ortalaması: $ Kocaeli Düzey 2 Bölgesi 2001 Yılı Kişi Başı Ortalama GSYİH: $ Ağrı Düzey 2 Bölgesi 2001 Yılı Kişi Başı Ortalama GSYİH: 788 $

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 7 Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Yapısı

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 8 Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Yapısı İzmir:  Kamu Kurum ve Kuruluşları : 30 kişi  Özel Kesim ve STK’lar : 70 kişi Çukurova:  Kamu Kurum ve Kuruluşları : 40 kişi  Özel Kesim ve STK’lar : 60 kişi

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 9 Ajansların Kaynakları Genel bütçe vergi gelirlerinin binde beşi, İl özel idare gelirlerinin yüzde biri, Belediye gelirlerinin yüzde biri, Sanayi ve ticaret odalarının gelirlerinin yüzde biri, Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak kaynaklar, Bağış ve yardımlar, Bir önceki yıldan devreden gelirler.

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 10 Aktarılacak kamu kaynakları* Kaynak Katkı Oranı (%) Bütçe Gelirleri Aktarılacak Kaynak Toplam İçinde Pay (%) Genel Bütçe Vergi Gelirleri 0, İl Özel İdareleri Belediyeler AJANS İÇİN TOPLAM Her Bir Ajansa Ortalama23,6 - (2004 yılı tahmini, Milyon YTL) *: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bütçesinden aktarılacak kaynaklar ile AB Fonları hariç. Kaynak: DPT

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 11 Uygulama ??? Önceliklerin belirlenmesi süreci  Merkez/Yerel/Sivil  Kamu/Özel/Siyasi  İl önceliği  Planlar silsilesi Uygulamada yaptırım/otorite eksikliği  Yetersiz bütçe  Kamu harcama sisteminin neresinde?  Katılım ve şeffaflık  Belirsiz statü  Kamu veya özel hukuk tüzel kişiliği  DPT belirleyici unsur.

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 12 Plan enflasyonu...

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 13 PLAN ADIPLANLAMA ALANI ÖLÇEKPLAN YAPMA YETKİSİ PLAN ONAMA YETKİSİ HUKUKİ DAYANAK Bölge PlanıBölgeBelirsizDPT 3194 Sayılı İmar Kanunu İl Çevre Düzeni Planı İl Sınırları içinde kalan alan Belirsizİl Özel İdaresiİl Özel İdaresi ya da Belediye 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu Metropoliten İmar Planı Metropoliten Alan BelirsizBayındırlık ve İskân Bakanlığı 3194 Sayılı İmar Kanunu Çevre Düzeni Planı Havza ve Bölge1/ ve 1/ Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre ve Orman Bakanlığı 5491 Sayılı Yasa ile Değişik 2872 Sayılı Çevre Kanunu İl Gelişme Planı İl Sınırları içinde kalan alan 1/ Valilik 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Stratejik Plan ve Performans Planı KurumsalKurumİl Özel İdareleri ve Belediyeler ( ) İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve 5393, 5216, 5436 ve 5302 sayılı yasalar Nazım İmar Planı BŞ belediye Sinirleri içinde Kalan alan 1/25.000Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediyesi 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Nazım İmar Planı Belediye ve Mücavir alan 1/ /2.000 Tüm Belediyeler İlgili Belediye 3194 Sayılı İmar Kanunu Uygulama İmar Planı Belediye ve Mücavir alan 1/1.000Büyükşehir Belediyeleri Dışında Kalan Tüm Belediyeler İlgili Belediye 3194 Sayılı İmar Kanunu

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 14 Yerel Aktörlerin konumu...

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 15 TEPAV ne yapıyor... Yerel Medya Yerel Kalkınma için Akademisyenler Yerel İzleme Yolsuzluk ve yerelleşme Bölgesel Kalkınma

Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 16 TEŞEKKÜRLER