1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
REACH BİLGİLENDİRME SEMİNERİ Volkan Orhan TEKİN Raportör Yrd
Web sitesinin kullanımı konusunda yardımcı olma amacı taşıyan bu sunum İMMİB AB Mevzuatı Uyum Şubesi tarafından hazırlanmıştır.
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGELERİNDE İKİNCİL İŞLEM GÖRMÜŞ ÜRÜNLER
Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH)
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
ERASMUS OFİSİ.
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
Akaryakıt Sektörü Pazar Gelişmeleri
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
“ PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA-OUR SHARED EUROPE” PROJE YARIŞMASI.
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
Çevre Görevlisi Eğitimi
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
Volkan Orhan TEKİN Kimya Yüksek Mühendisi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Organize Sanayi Bölgeleri Bilgi Sitesi Kullanıcı Rehberi
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
E-DEFTER
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Erasmus Staj Hareketliliği Programı Akademik Yılı Verileri Akademik Yılı Programı Uygulanışı.
R E A C H emicals R egistration (Kayıt) E valuation (Değerlendirme)
ENDÜSTRİYEL İLAÇ ÜRETİMİ
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
T.C. İZMİR VALİLİĞİ İl Millî Eğitim Müdürlüğü YÖNETİCİLİK FORMASYONU (BİÇİMLENME) KAZANDIRMA EĞİTİMİ.
REACH - CLP Bilgilendirme Semineri
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
TÜRKİYE’DE E (i)-DÖNÜŞÜM.
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 5-6 MART 2009 SAMSUN/TÜRKİYE.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.
Çevre Görevlisi Eğitimi
AKDENİZ UNİVERSİTESİ FİNİKE MESLEK YÜKSEK OKULU DERS : TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI AD : ABDURRAHMAN SOYAD : KAYAN NO :
Sunum transkripti:

1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008

2 Reach nedir? Temel yükümlülükler Arçelik yükümlülükleri Tedarikçilerimizin yükümlülükleri Detaylı bilgi için... Tedarikçi iletişimiİÇERİK

3 YÜRÜRLÜK  30 Aralık 2006’da AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı  01 Haziran 2007’de yürürlüğe girdi  1 Ton üzerindeki tüm kimyasal maddeler kapsam içindedir. REACH NEDİR? AMAÇ  İnsan sağlığı ve çevrenin korunması,  Kimyasalların yönetimiyle ilgili mevzuatı birleştirmek  Kullanılan kimyasallar hakkında daha çok bilgi sağlanması  Sorumluluğun sanayiye verilmesi  Alternatif test metodlarının geliştirilmesi Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals REACH TÜZÜĞÜ (1907/2006/EC) AB’de üretilecek veya AB’ye ithal edilecek kimyasal maddeler kayıt altına alınacak, kimyasal maddelerin üretim ve kullanımı Tüzüğün esaslarına göre gerçekleştirilecek

4 TEMEL YÜKÜMLÜLÜKLER KAYITDEĞERLENDİRMEİZİNKISITLAMA Yılda bir tondan fazla olmak üzere AB’ye ithal edilecek veya AB’de üretilecek kimyasal maddelerin kayıt dosyasının Avrupa Kimyasallar Kurumu’na (ECHA) sunulması gerekmektedir. Kayıt işleminin yerine getirilmemesi durumunda ürünler AB pazarından men edilecektir. Şu anda AB pazarında mevcut olan maddeler için “ön kayıt” şartı ile bir geçiş süresi verilmektedir. Ön kayıt süresi 1 Haz Ara. 08 tarihleri arasındadır. Kaydı yapılmış tüm maddeler, kayıt yükümlülüklerine uygunluk için, Avrupa Kimyasallar Kurumu tarafından değerlendirmeye tabi tutulabilecektir. Ayrıca bazı kimyasallar, insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından ECHA tarafından değerlendirmeye tabi tutulabilecektir. Kaydı yapılmış ve değerlendirmeye alınmış bazı kimyasalların üretimi ve kullanımı izne tabi kılınabilir. İzin zorunluluğu özellikle, tehlikeli kimyasal maddeler (kanserojen maddeler vs.) için geçerli olacaktır. İzne tabi maddeler bir liste şeklinde yayınlanacak, dolayısıyla bu maddelerin üretim ve kullanımı için izin alınması gerekecektir. Bu listenin 2008 yılının sonunda yayımlanması beklenmektedir. Bazı kimyasal maddelerin AB pazarında kullanılması ve/veya pazara sürülmesi, ECHA tarafından yapılacak değerlendirme sonucu kısıtlanabilir veya tamamıyla yasaklanabilir.

5 ARÇELİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ Arçelik A.Ş. çeşitli sanayi ve ticari faaliyetleri çerçevesinde REACH Tüzüğüne göre farklı konumlara sahip olacaktır  AB dışındaki üretim tesislerimiz için: Ürün ithalatçısı olarak Arçelik A.Ş. – Article importer  AB’ye ihraç ettiğimiz ürünlerde ve ürünlerin içindeki komponent/malzemelerde bulunan ve REACH Tüzüğü M.7/1 kapsamındaki kimyasal maddelerin kayıtlı olması gereklidir: KAYIT  AB’ye ihraç ettiğimiz ürünlerde ve ürünlerin içindeki komponent/malzemelerde bulunan ve REACH Tüzüğü M.7/2 kapsamındaki kimyasal maddeler için bildirimde bulunulması gereklidir: BİLDİRİM  AB içerisindeki üretim tesislerimiz için: Ürün üreticisi olarak Arçelik A.Ş. – Article producer  REACH Tüzüğü M.7/1-2 kapsamındaki yükümlülükler geçerlidir “Alt kullanıcı” olarak Arçelik A.Ş. – Downstream User Kimyasal madde ithalatçısı olarak Arçelik A.Ş. - Importer of Chemical Substances  AB içerisindeki üretim tesislerimizde kullanılmak üzere tedarik ettiğimiz kimyasal maddelerin veya malzeme/komponentlerin içindeki kimyasal maddelerin kayıtlı olması gereklidir. M.7/1: Salınım gösteren kimyasal maddeler (intented release) M.7/2: Yüksek hassasiyetli kimyasal maddeler (substance of very high concern)

6 TEDARİKÇİLERİMİZİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Arçelik A.Ş., 1 Aralık 2008’de itibaren yalnızca, REACH kapsamındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmiş olmasını sağlayacak tedarikçilerle çalışacaktır.  AB dışındaki üretim tesislerimiz için malzeme/komponent sağlayan tedarikçilerimiz :  REACH Tüzüğü M.7/1 kapsamındaki kimyasal maddelerin veya bu kapsamdaki kimyasal maddeleri içeren malzeme/komponent terdarikçilerinin, bu kimyasal maddeleri kaydettirmeleri veya kayıtlı olduğunu göstermeleri zorunludur (Kayıtta Arçelik kullanım alanı tanımlı olmalı)  Tedarikçilerimizin ürünlerinde REACH Tüzüğü M.7/2 kapsamındaki kimyasal maddelerin bulunmaması, bulunduğu takdirde derhal Arçelik A.Ş. İle iletişime geçilmesi zorunludur  Tedarik malzeme hakkında REACH kapsamındaki gerekli bilgilerin Arçelik’e verilmelidir.  AB içindeki üretim tesislerimiz için malzeme/komponent sağlayan tedarikçilerimiz :  Kimyasal madde veya kimyasal maddeleri içeren malzeme/komponent terdarikçilerinin, bu kimyasal maddeleri kaydettirmeleri veya kayıtlı olduğunu göstermeleri zorunludur.  Tedarikçilerimizin ürünlerinde A.Ş. REACH Tüzüğü M.7/2 kapsamındaki kimyasal maddelerin bulunmaması, bulunduğu takdirde derhal Arçelik A.Ş. İle iletişime geçilmesi zorunludur.  Tedarik malzeme hakkında REACH kapsamındaki gerekli bilgilerin Arçelik’e verilmelidir. M.7/1: Salınım gösteren kimyasal maddeler (intented release) M.7/2: Yüksek hassasiyetli kimyasal maddeler

7 DETAYLI BİLGİ İÇİN: AB European Chemical Agency (ECHA) - Avrupa Kimyasallar Kurumu Türkiye Dış Ticaret Müsteşarlığı’na bağlı İMMİB tarafından hazırlanan detaylı Türkçe bilgi sitesi E-posta: Tel : REACH TÜZÜĞÜNE UYUMSUZLUK HALİNDE AB PAZARINDA FAALİYET YASAKLANMAKTADIR TÜM TEDARİKÇİLERİMİZ HEM AB’DEKİ KENDİ FAALİYETLERİ HEM DE ARÇELİK’E TEDARİK ETTİKLERİ ÜRÜNLER AÇISINDAN REACH DEĞERLENDİRMELERİNİ YAPMALARI GEREKMEKTEDİR BUNUN İÇİN AŞAĞIDAKİ KAYNAKLARDAN FAYDALANILABİLİR Arçelik... Tedarikçi portalı

8İLETİŞİM ARÇELİK TARAFINDAN TEDARİKÇİLERİMİZİN REACH KAPSAMINDAKİ DURUMLARININ VE UYGUNLUKLARININ TESPİTİ İÇİN YAKIN ZAMANDA BİR İLETİŞİM FORMU GÖNDERİLECEKTİR TÜZÜK İLE İLGİLİ DETALI BİLGİ İÇİN 7. SAYFADA VERİLEN KAYNAKLARA BAŞVURULMALIDIR ARÇELİK İLE İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN ?

9 TEŞEKKÜRLER