Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH."— Sunum transkripti:

1 Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH

2 Kimyasal malzemeler Kimya maddelerin yapı taşlarını inceleyen bilim dalıdır. 3.5 milyon organik, 2.5 milyon anorganik maddeyi inceler. Organik kimya, anorganik kimya, fiziko kimya, biyo kimya olarak temelde 4 e ayrılır.

3 REACH Nedir? REACH, Avrupa Birliği’nde kimyasal maddelere ilişkin mevcut bir çok mevzuatı tek bir çatı altında toplayan bir AB Tüzüğüdür. REACH, (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir.

4 REACH’İN AMACI NEDİR? İnsan sağlığı ve çevrenin daha üst düzeyden korunması amaçlanmaktadır. Kimyasal maddeler hakkında daha fazla bilgiye sahip olunacak ve bu bilgiler toplumla paylaşılacaktır. AB üye ülkelerinde faaliyet gösteren ve yılda bir tondan fazla kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların, söz konusu kimyasal maddeleri, AB örgütlenmesi içinde yer alan Avrupa Kimyasallar Ajansı yönetimindeki merkezi bir veri tabanına kaydettirmeleri zorunlu bulunmaktadır.

5 CE Nedir? CE "Conformité Européene" in kısaltılmışıdır. CE Marking olarak adlandırılır (93/68/EEC in 1993)93/68/EEC CE işaretlenmiş ürün markette yasal olarak satılabilir. CE işaretli ürünler 30 avrupa ülkesinde yasal olarak serbest dolaşıma sahiptir. Uygunluğu olmayan ürünler gümrükler de, yetkili kişilerce denetlenir ve gerekirse ürüne yasal sınırlandırmalar getirebilir.

6 CE işaretlemenin genel prensipleri CE işaretlemesi sadece üretici ve onun yetkili temsilcisi tarafından yapılabilir. CE işaretlemesi sadece yasal olarak öngörülmüş ürünlere yapılabilir. CE işaretlemesi yaparak şunu deriz ; standartlara uymadığı takdirde bütün yasal sorumlulukları kabul ediyorum ve gerekli olan bütün testlerim mevcut ve de ürünümün herhangi bir problemi yok. CE işaretlemenin yasal yükümlülükleri çok ağırdır. Yanlış kullanım, problemli ürün gibi durumlarda işletmelere ödeyemecekleri kadar çok büyük meblağlarda para cezası uygulanmaktadır.

7 CE şekil Doğru CE işareti nasıldır?

8 Oyuncak nedir? Oyuncağın anlamı: TSD 88/378/eec, 14 yaşından küçüklerin kullanımı için üretilmiş ürünler. yeni TSD 2009/48/ec, 14 yaşından küçüklerin kullandığı ürünler ( ürün daha büyük yaş grupları için üretilse dahi )

9 Hangileri oyuncak değil? 500 den fazla parçalı puzzle. Eğitimsel ürünler ( elektirikli fırın, ütü eğitim faaliyetleri için üretilmiş) Öğretmen eşliğinde kullanılan eğitimsel araçlar exp: deney aletleri

10 CE Marking CE ürün pasaportu olarak görülebilir. AB ülkelerinde serbest dolaşımı için CE işareti şarttır.

11 Oyuncak standartları - Mechanical & Physical Hazards - Flammability - Toxicity-Migration of Certain Elements - Experimental Sets for Chemistry - Chemical Toys - Graphical Symbol for Age Warning - Electrical properties

12 Uygun etiketleme ve yaş uyarısı Çocukların kendi yaş gruplarına uygun ürünü almasını temin etmek ve de daha sonradan oluşabilecek yaralanma ve kazaların önüne geçebilmek. 3 yaşından küçüklerin kullanımına uygun değildir. Bunun grafiksel logosunun ürüne konması gerekir.

13 DoC- Declaration of Conformity Uygunluk deklerasyonu Üretici veya OEM sahibi,uygunluk deklerasyonu ile ilgili bir doküman klasörü oluşturmak zorundadır. Bu klasörde teknik dosyalar ekte bulunmak zorundadır. (Gerekli olan test raporları)

14 Technical documentation Teknik dosyalar 1. Teknik dosyalar bütün bilgileri içermelidir. 2. Teknik dosya en az 2 dilde mevcut olmalıdır. İngilizce ve yerel dil. 3. Teknik dosyanın diğer dillere tercümesi istenildiği zaman yapılmak durumundadır. 4. İlk 3 maddenin olmadığı durumlarda, yetkili kurum gerekli testleri yaptırır ve karşı tarafa ödetir.


"Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları