Rekabet gücünün, ülkelerin ekonomik kalkınmışlığının ve toplumsal refah seviyesinin bir göstergesi haline geldiği 21. yüzyılda, gelişmiş tüm ülkeler kıyasıya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AR-GE ve YENİLİK DESTEK
Advertisements

SANAYİ AR-GE PROJE DESTEKLERİ
RELAX DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ Ulusal Kurum Projeleri Koordinatörlüğü
PERFORMANS KRİTERLERİ
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
Ar-Ge ve Yenilikçilik(İnovasyon)
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
San – Tez Projeleri Hakkında
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUN
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Sağlanan Ar-Ge Destekleri
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı
5746 SAYILI “AR-GE FAALİYETLERİNİN HAKKINDA KANUN” ve UYGULAMALARI
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ ______________12.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek. Programa Etken Olan Temel Sorular
Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Destek Programları
TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Ar-Ge Merkezi ve San Tez Destek Programları
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
tübİTAK TEYDEB DESTEKLERİ
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü
4 : Ar-Ge, İnovasyon, Endüstriyel Uygulama Destek Programı
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Proje Koordinasyon Ofisi
Doç. Dr. Esvet AKBAŞ YYÜ Rektörlüğü PDO Koordinatörü 2013-VAN.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ
TÜRK İ YE’DE TE Ş V İ K VE DESTEKLER PROJE YÖNET İ M MERKEZ İ.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
SANAYİ TEZLERİ PROJESİ
Türkiye’de Ar-Ge Merkezleri
SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SANAYİ TEZLERİ (SAN-TEZ)
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü
Doç. Dr. Hasalettin DELİGÖZ e-posta:
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
KÜSİ Bursa İl Temsilcisi
Sunum transkripti:

Rekabet gücünün, ülkelerin ekonomik kalkınmışlığının ve toplumsal refah seviyesinin bir göstergesi haline geldiği 21. yüzyılda, gelişmiş tüm ülkeler kıyasıya bir yarış içindedir. Rekabet edebilmenin, bilgi ve yeni teknoloji üretmekten geçtiği gerçeğinden hareketle gelişmiş ülkeler bilginin üretilmesine, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine daha fazla önem vermişlerdir. Bu çalışmalar sonucunda kendi özgün teknolojisini üreten, bu teknolojiyi uluslararası pazarlarda satarak markalar yaratan ülkeler, aynı zamanda uluslararası alanda, ekonomik süreçleri ve siyaseti de belirleyerek yöneten ülkelerdir.

Tüm gelişmiş ülkeler, Ar-Ge çalışmalarını yaygınlaştırmak, bilgi üretmek, nitelikli insan gücünü verimli bir şekilde değerlendirmek, geliştirip ürettikleri yüksek katma değerli ürünleri dünyaya pazarlayabilmek için ileri teknolojinin üretimine ve kullanımına önem vermekte ve bunun için Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına büyük miktarda fon ayırmaktadır.

Türkiye’nin bilgi üretme, ekonomik ve sosyal alanda faydaya dönüştürme yeteneğini geliştirmesi, bilgi toplumuna dönüşümü sağlayabilmesi için, yenilikçi, uluslararası alanda rekabetçi bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olması gerekmektedir.

Bakanlığımızın Ar-Ge’ye Yönelik Hedefleri Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliğinin Kurumsallaştırılması, Akademik Bilginin Ticarileşmesi, Sanayiye yönelik Ar-Ge Personeli Sayısının Artırılması, Yeni ve Yenilikçi Şirketlerin Yaratılması Sanayimizin Rekabet Gücünün Yükseltilmesi, Kırıklale Üniversitesi 6-7 Aralık 2011

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknogirişim Sermayesi Desteği Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları Teknoloji Geliştirme Bölgeleri San-Tez Programı Yatırım, Pazarlama Ar-Ge Merkezleri Rekabet Öncesi İşbirliği Teknogirişim Sermayesi Desteği

Yasal Mevzuat 635 Sayılı K.H.K Kapsamında «San-Tez Programı» «Ar-Ge Kanunu» Üniversite-Sanayi İşbirliği İle yürütülen Ar-Ge Projelerine Ar-Ge Merkezlerine Rekabet Öncesi İşbirliği Projelerine Teknogirişim Sermayesi Desteği ile Girişimcilere Destek Sağlanmaktadır.

Ar-Ge Merkezleri Bakanlığımızca; Ülkemizde faaliyet gösteren, Ar-Ge alt yapısını oluşturmuş ve en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelerin Ar-Ge ve Yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla 5746 Sayılı kapsamında Ar-Ge Merkezi Belgesi verilmektedir.

Ar-Ge Merkezleri Ar-Ge Belgesi verilen işletmelere sağlanan destekler; Vergi İndirimi (Ar-Ge harcamalarının tamamı) (Ar-Ge İndirimi: Ar-Ge ve yenilik harcamaları kurumlarca kurum kazancının, gelir vergisi mükelleflerince de ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır. Yapılacak Ar-Ge harcamalarının %100'ü yapıldığı yılda vergiden düşülecektir) Sigorta Primi Desteği (İşverenin ödemesi gereken tutarın yarısı 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığınca ödenir). Gelir vergisi stopajı istisnası ( Ar-Ge ve destek personeli ücretlerinin Doktoralı olanlar için %90, diğerleri için %80 i istisna kapsamındadır) Damga vergisi istisnası Sağlanmaktadır.

Ar-Ge Merkezleri 5746 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin yayımlandığı 7 Temmuz 2008 tarihinden bu güne kadar; 140 İşletme Ar-Ge Merkezi Belgesi verilmiş olup, 135 tanesi faal durumdadır. Ar-Ge Merkezleri 23 Ayrı sektörde faaliyet göstermektedir. Ar-Ge Merkezlerinde yaklaşık 15.000 ‘e yakın Ar-Ge personeli çalışmaktadır. 3567 adet proje yürütülmektedir. 1079 adet patent alınmıştır.

SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Sanayicilerimizin Ar-Ge'ye dayalı ihtiyaçlarının, üniversite-sanayi işbirliği ile üniversite bilimselliği kapsamında çözüme kavuşturulması, “İnovasyon ve Ar-Ge'nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet gücü ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye" vizyonuna katkı sağlamak için başlatılan bir programdır.

Program; 5593 sayılı Kanun ve 7 Temmuz 2007 tarihli “Sanayi Tezlerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında yürütülmektedir. San-Tez Programı ile “Üniversite-Sanayi” işbirliği ile yürütülecek Ar-Ge ve Yenilik projeleri desteklenmektedir.

SAN-TEZ PROGRAMININ HEDEFİ Sanayiye yönelik Ar-Ge Personeli Sayısının Artırılması, Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliğinin Kurumsallaştırılması, Sanayimizin Rekabet Gücünün Yükseltilmesi, Akademik Bilginin Ticarileşmesi, Yeni ve Yenilikçi Şirketlerin yaratılması hedeflenmektedir.

SAN-TEZ PROGRAMINA KİMLER MÜRACAT EDEBİLİR? Üniversite-sanayi işbirliği ile yürütülecek Ar-ge ve yenilik projeleri için, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksınız ülkemizde yerleşik tüm işletmeler San-Tez programından istifade edebilirler.

PROJE HAZIRLANORKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR BTYK Tarafından belirlenen öncelikli araştırma alanlarında ve yüksek katma değerli ürüne yönelik olması, Çalışmanın temel ve uygulamalı araştırma aşamasını tamamlamış, deneysel araştırma aşamasına gelmiş olması, Üretime yönelik yatırım tesisi, pilot üretim tesisi veya merkezi laboratuvar kurulmasına yönelik olmaması, gerekmektedir.

BAŞVURU DÖNEMLERİ Yılda İki dönem Proje Başvurusu Yapılabilir, Son başvuru tarihi her yıl; I. Dönem için 15 Mart II. Dönem için 15 Ağustos'tur.

SAN-TEZ PROJELERİ DESTEK ORANLARI BAKANLIK %75 FİRMA %25 ÜNİVERSİTE (Ayni Katkı, Laboratuvar v.b)

SAN-TEZ PROJE AŞAMALARI . Tamamlama İzleme Ödemeler Sözleşme Değerlendirme Ön değerlendirme Başvuru

SAN-TEZ PROJESİ BÜTÇE KALEMLERİ 1. Makine-Donanım 2. Sarf Malzemesi 3. Hizmet Alımı 4. Seyahat Gideri 5. Personel Ödemeleri

PROJE EKİBİNE YAPILACAK ÖDEMELER Proje Yürütücüsü : 950 TL/Ay Yardımcı Araştırmacı : 750 TL/Ay Yardımcı Personel : 500 TL/Ay Tez Öğrencisi Yüksek Lisans : 1.500 TL/Ay Doktora : 1.750 TL/Ay

SAN-TEZ PROJE ÖDEMELERİ VE HARCAMALAR Bakanlık ve proje ortağı firma; proje ödemelerini 3’ er aylık dilimler halinde, üniversite tarafından açılan proje özel hesabına yapmakta ve proje harcamaları bu hesaptan yapılmaktadır. Bakanlık ve firma tarafından proje özel hesabına yatırılan proje ödemeleri üniversitelerin döner sermayesi dışında olup, proje gideri dışında herhangi bir harcama için kullanılamamaktadır.

BAŞVURU YAPILAN VE DESTEKLENEN SAN-TEZ PROJELERİ San-Tez programının başlatılmasından 2006-2012 yılları arasında 1675 proje başvurusu kabul edilmiş, 666 proje desteklenmeye değer bulunmuş, Sözleşme yapılan projelerden 248 tanesi tamamlanmıştır. Desteklenen Projeler farklı 70 üniversitede, 38 farklı şehirde yürütülmektedir.

PROJELERİN İLLERE GÖRE DAĞILIMI

Program sayesinde; Üniversite-sanayi-kamu işbirliği hayata geçirilmiş, proje ortağı firmaların teknolojik anlamda yeni ürünler üretmeleri ve mevcut ürünler üniversite bilgi birikimiyle geliştirmeleri sağlanmıştır.

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı MEVZUAT ÇALIŞMALARI SONUÇLANMA AŞAMASINDA OLUP YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN PROGRAMLAR Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı 2. Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı

www.sanayi.gov.tr Programlarla ile ilgili dokümanlar Bakanlığımız web sitesinde yer almaktadır.

Teşekkürler Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü www.sanayi.gov.tr Ali Rıza AY Ziraat Yüksek Mühendisi Tel : 0 (312) 201 53 40 e-posta: rizaay@sanayi.gov.tr Kırıklale Üniversitesi 6-7 Aralık 2011