7. Çerçeve Programına Doğru

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
Middle East Technical University
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
TÜBİTAK NATIONAL PARTNER OF PLATON+ 28 Ocak 2010 TÜBİTAK, ANKARA.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TÜRKİYE ARAŞTIRMA ALANI Fatoş T. Yarman Vural ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 6 Eylül 2002 Boğaziçi Üniversitesi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Avrupa Birliği Ofisi-ODTÜ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (6ÇP)
M E T U OFFICE OF AFFAIRS Avrupa Birliği ÇERÇEVE PROGRAMLARI 9 Şubat 2007 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
TÜBİTAK, DPT, MSB ve FP7 Projeleri
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2011 YILI İŞ PROGRAMI.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
LOGO Tüm Detaylarıyla HORIZON2020 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ Proje Koordinasyon Ofisi Birimi Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
AB Çerçeve Programları’nda KOBİ’ler
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2012 YILI İŞ PROGRAMI.
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
AB 7. Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri ve Araştırma Potansiyeli Destekleri Hakan KARATAŞ Bölgesel Programlar Ulusal İrtibat Noktası.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
G ÜNDEMDEKI P ROJE A LANLARI Dr. N. Tunga Köroğlu.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
İTÜ AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Sunum transkripti:

7. Çerçeve Programına Doğru Sadettin Keskin Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü

Çerçeve Programlarının Yapısı Çerçeve Programları, Birliğin orta vadeli ATG politikalarını belirleme aracıdır. - Bilim ve teknoloji önceliklerini belirler - Ar-Ge alanında faaliyetlerinin finansal çerçevesini çizer Bütçe ödeneğindeki tahsislerin yapısının değişmesi aynı zamanda önceliklerin gelişimine de yansımaktadır.

AB Çerçeve Programlarının Bütçesi

Altıncı Çerçeve Programı, AB’nin 10 yıllık AR-GE felsefesini tanımlayan Avrupa Araştırma Alanı’nın (ERA) uygulama aracı olarak tasarlandı: Yeniliğin Rekabetçiliğin Sürdürülebilir ekonomik büyümenin Toplumsal uyumun İstihdamın geliştirilmesi için, Bilgiye Dayalı Ekonomi ve Toplum yaratılması......

6.Çerçeve Programı – Ana Bileşenleri TEMEL PRENSİPLER Avrupa Araştırma Alanı BÜTÜNLEŞMESİ Avrupa Araştırma Alanı YAPILANMASI Avrupa Araştırma Alanı Temel GÜÇLENDİRMESİ TEMEL PRENSİPLER Yapılanma eylemi: ulusal,bölgesel ve diğer Avrupa girişimleri ile daha güçlü bir bağ Seçilmiş öncelikli araştırma alanları üzerinde yoğunlaşma Seçilmiş öncelikli araştırma alanları üzerinde yoğunlaşma

Tematik Öncelik Canlı Bilimleri, genomik ve biyoteknoloji AVRUPA ALANI ENTEGRASYONU Tematik Öncelik Canlı Bilimleri, genomik ve biyoteknoloji Bilgi Toplumu Teknolojileri Nanoteknoloji,bilgi gereçleri,yeni üretim süreçleri Havacılık ve uzay Gıda güvenliği ve kalitesi Sürdürülebilir gelişim, global değişme ve ekosistemler Bilgi-tabanlı toplum içinde vatandaş ve yönetim Diğer Alanlarda Özgün Etkinlikler AB politikaları araştırma desteği KOBİ özel aktiviteleri Uluslararası işbirliği Ortak Araştırma Merkezi S/T ihtiyaçları tahmini AVRUPA ARAŞTIRMA ALANI YAPILANMASI Araştırma ve yenilik AVRUPA ARAŞTIRMA ALANI TEMELLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ Araştırma faaliyetlerinin koordinasyonu İnsan Kaynakları ve hareket Araştırma altyapıları Geliştirme araştırması/ Yenilik Politikaları. Bilim ve toplum

Ülkemiz Kuruluşlarının Çerçeve Programlarına Katılımı 4. ÇP’da toplam 56 proje 5. ÇP’da toplam 94 proje 6. ÇP’da 2455 proje önerisi başvurusundan 370’i AB Komisyonu tarafından finanse edilmeye değer bulunmuştur. Katılımcı bazında başarımız %15’ dir. 1 milyon kişiye düşen 6. ÇP’ı proje başvuru sayısı Almanya için 386, Macaristan için 368, İspanya için 350, Slovakya için 287, Polonya için 173 ve Türkiye için sadece 28 dir. 6. ÇP proje başvurularının %80’ini İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir illerinden yapılmıştır. KOBİ + Sanayi kuruluşlarının kabul edilen proje sayısı toplamın %22’sidir.

Türkiye için AB Çerçeve Programlarının Değerlendirilmesi Katılmanın Avantajları AB’yle entegrasyon sürecine katkı Yeni teknolojilere erişim olanağı KOBİ’ler için dışa açılma fırsatı Doğru teknolojiyi transfer etme imkanı Teknolojide yeni standartların oluşum sürecinde yer alma Katılmamanın Maliyeti Teknolojik gelişmenin dışında ve gerisinde kalmak Etkin Katılımın Önündeki Engeller Proje üretme yetkinliğinin düşük olması Ülkeler arası yoğun rekabet AB bürokrasisiyle iş yapmada deneyim eksikliği Vize engeli (özellikle KOBİ ve sanayi için) Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Edinilen bilginin rekabet gücüne dönüştürülmesi Sanayi katılımın etkinleştirilmesi Üniversite ve sanayinin aynı projelerde yer alması

7. ÇP Önerisi için Yol Haritası Nisan 2005 7. ÇP önerisinin Avrupa Komisyonu tarafından resmen sunulması Eylül 2005 Komisyonun özel programlar ve katılım kurallarıyla ilgili önerilerinin yayınlanması Aralık 2005 AB Parlamentosunda öneriye ilişkin ilk görüşme Ocak 2006 Konseyin öneriye ilişkin tutumunu belirlemesi Mart 2006 AB Parlamentosunda öneriye ilişkin ikinci Haziran 2006 Konseyin ve Parlamentonun 7. ÇP ve kurallarını onaylaması Temmuz 2006 Konseyin özel programları onaylaması

7. ÇP (2007 – 2013) 7. ÇP önerisinde büyüme için bilgiye dayalı Avrupa araştırma alanı (ERA) inşası öngörülüyor. Önerinin AB’nin rekabet ve yeni istihdam ihtiyaçları da göz önüne alınarak tasarlandığı vurgulanıyor.

7. ÇP Bütçesine İlişkin Tespitler Komisyon 67,8 milyar Euro tutarında bir fon ayrılmasını talep etmiştir. Tematik alanlar bütçesi 44,4 milyar Euro JRC alanındaki bütçe artış öngörüsü %98’dir. ( 1,8 milyar Euro) Temel araştırma için yılda 1,5 milyar Euroluk bir bütçe ayrılması beklenmektedir. 15 Haziran 2006 tarihinde AB Parlamentosu önerilen bütçeyi 50,521 milyar Euro olarak onaylamıştır.

7. ÇP’nin AB için Uzun Vadede Beklenen Bazı Etkileri GSYİH’de %0,45 - 0,96 arasında artış 400.000 – 925.000 arası yeni istihdam %0,64 – 1,57 arası ihracat artışı %0,3 – 0,9 arası ithalat düşüşü Ar-Ge yoğunluğunda GSYİH’nın %0,059 – 0,23 oranında artması 40.000 ve 215.000 arası yeni araştırmacı istihdamı

6. ÇP’nin Uygulama Araçları ÖNCELİKLİ ÜRÜN İKİNCİL ÜRÜN BÜYÜKLÜK Entegre Projeler (IP) Objektif ve Devam Eden Araştırma Bilgi Entegrasyon Orta-yüksek Mükemmeliyet Ağları (NoE) Parçaları Birleştirmek ÖHAP (STREPs) Araştırma   Küçük-orta ÖDE (SSA) Özel Destek Küçük EE (CA) Koordinasyon

7. ÇP için Öngörülen Uygulama Araçları 1. Collaborative projects – STREP ve IP tek kalem altında birleştirilmesi 2. NoE – Mükemmelliyet Ağları 3. Coordination and Supporting Actions – Eşgüdüm ve Özel Destek Eylemleri

7. ÇP’nin Öngördüğü Yenilikler Daha fazla bütçe Daha uzun program süresi Proje araçlarından ziyade konulara ağırlık verilmesi Potansiyel katılımcılar için prosedür ve dökümanların mümkün olduğunca basitleştirilmesi Avrupa Teknoloji Platformları’nın kurulması Avrupa Araştırma Konseyi’nin kurulması Bilgi Bölgeleri’nin geliştirilmesi Uluslararası işbirliğini kolaylaştırıcı eylemlerin hayata geçirilmesi Özel sektör yatırımlarını araştırmaya çekmek için risk paylaşımı imkanın sunulması Güvenlik konusunun çerçeve programları kapsamına dahil edilmesi

7. ÇP’nin Yapısı İŞBİRLİĞİ- Ortaklı araştırma FİKİRLER- En ileri araştırmalar İNSAN- İnsan potansiyeli KAPASİTE- Araştırma Kapasitesi + Ortak Araştırma Merkezi- JRC (nükleer dışı) Ortak Araştırma Merkezi- JRC (Euratom) http://cordis.europa.eu.int/fp7

İşbirliği Özel Programı Amaç: Sanayi ve araştırma kuruluşları arasındaki işbirliğini tetikleyerek kilit alanlarda Avrupa’nın liderliğini sağlamak ORTAKLI ARAŞTIRMA (Ortaklı Projeler) ORTAKLI TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ (JIT) ULUSAL ARAŞTIRMA PROGRAMLARININ EŞGÜDÜMÜ ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Gıda, Tarım ve Biyoteknoloji Nanoteknoloji Enerji Çevre İşbirliği Özel Programı, kesişen araştırma konuları içeren, operasyonel olarak bağımsız, aynı zamanda tutarlı ve uyumlu alt programlara ayrılmaktadır: Sağlık Gıda, Tarım ve Biyoteknoloji Nanoteknoloji Enerji Çevre Ulaştırma (Havacılık dahil) Sosyal ve Ekonomik Bilimler ve Beşeri Bilimler Uzay Güvenlik Bunlara ilave olarak, EURATOM Programı’nın kapsamındaki diğer iki konu da: Füzyon enerjisi araştırmaları Nükleer füzyon ve radyasyondan korunmadır

İşbirliği Özel Programı SAĞLIK Avrupa vatandaşlarının sağlık seviyesini yükseltmek Sağlık endüstrisi ve işletmelerinin rekabet gücünü artırmak Küresel sağlık problemlerine çözüm aramak Yeni tedavi yöntemleri geliştirmek

SAĞLIK Programın alt alanları ise şöyledir: İnsan sağlığı için biyoteknoloji, jenerik ilaçlar ve teknolojiler Araştırmayı insan sağlığı ile ilgili alanlara yönlendirmek Sağlık hizmetleri sunumunun optimizasyonu

İşbirliği Özel Programı GIDA, TARIM VE BİYOTEKNOLOJİ Bilgiye dayalı biyoekonomi toplumu kavramının gündeme geldiği bu alanda, bilim, sanayi ve diğer ilgili kesimlerin bir araya getirilmesi, sosyal ve ekonomik konulara işaret eden yeni araştırma olanaklarından faydalanılması öngörülmektedir.

GIDA, TARIM VE BİYOTEKNOLOJİ Gerçekleştirilmesi düşünülen faaliyetler üç grupta toplanmaktadır: Sürdürülebilir üretimin yanında karasal, orman ve akuatik çevrelerden elde edilen biyolojik kaynakların yönetimi “Çataldan çiftliğe”: Gıda, sağlık ve refah Sürdürülebilir gıda dışı ürünler ve süreçler için yaşam bilimleri ve biyoteknoloji

İşbirliği Özel Programı BİLGİ ve İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Bilgi ve iletişim alanlarında Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik gelişiminin güçlendirilmesi Teknolojilerin Entegrasyonu Uygulamalara ilişkin araştırmalar Geleceğin teknolojileri ve yükselen teknolojiler

İşbirliği Özel Programı NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji tematik alanının hedefi, Avrupa sanayisinin rekabet edebilirliğinin artırılması amacıyla, farklı teknolojilerin ortaya çıkmasıyla oluşan yeni uygulama ve araçların kullanılması sayesinde kaynak yoğun sanayiden bilgi yoğun sanayiye dönüşümü sağlamaktır.

NANOTEKNOLOJİ Nanoteknoloji alanındaki temel faaliyet başlıkları şöyle özetlenebilir: Nanobilimler, nanoteknolojiler Malzeme bilimi Yeni üretimler Sanayi uygulamaları için yeni teknolojilerin entegrasyonu

İşbirliği Özel Programı ENERJİ Ulaşılmak istenen amaçlar şunlardır: Kısa vade * Halen fosil veya organik yakıt üzerine inşa edilmiş enerji sistemlerinin sürdürülebilir enerji sistemine dönüşümünü sağlamak * Yeni enerji sisteminin kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bunların küresel dağılımının dengelenmesi Orta vade * Tedarik güvenliği ve iklim değişikliği konularının dikkate alınması Uzun vade * Enerji alanında Avrupa sanayisinin rekabet gücünün artırılması

ENERJİ Program alt alanları şunlardır: Hidrojen ve yakıt hücreleri Yenilebilir yakıt üretimi Yenilebilir elektrik üretimi Temiz güç üretimi için CO2’ yi tutma ve depolama teknolojileri Akıllı enerji ağları Enerji tasarrufu ve verimliliği Enerji siyasası oluşturmada bilgi Yenilebilir ısıtma ve soğutma sistemleri Temiz kömür teknolojileri

İşbirliği Özel Programı ÇEVRE Programın kapsamında iki hedef belirlenmiştir: Çevrenin sürdürülebilir yönetimi Çevre kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi

ÇEVRE Çevre temasının alt alanları şunlardır: İklim değişikliği, çevre kirliliği ve riskler Sürdürülebilir kaynak yönetimi Çevre teknolojileri Yeryüzü gözlem ve değerlendirme araçları

İşbirliği Özel Programı ULAŞTIRMA (HAVACILIK DAHİL) Taşımacılıkta “yeşil” sistemlere dönüşümün sağlanması ve taşımacılık modellerine sürdürülebilir nitelik kazandırılması önem taşımaktadır. Havacılık ve hava taşımacılığı Satıh taşımacılığı (demiryolu, kara, su) Avrupa küresel uydu navigasyon sisteminin (Galileo) desteklenmesi

İşbirliği Özel Programı SOSYAL VE EKONOMİK BİLİMLER VE BEŞERİ BİLİMLER Avrupa’nın özellikle bilgi aktarımlı politikalar oluşturarak çözüm getirebileceği kalkınma, işsizlik, rekabet edebilirlik, sosyal uyum ve sürdürülebilirlik, yaşam kalitesi, küresel dayanışma gibi spesifik sosyoekonomik problemlerin ortak bir kavrayış metoduyla derinlemesine incelenmesi temel amacı oluşturmaktadır.

SOSYAL VE EKONOMİK BİLİMLER VE BEŞERİ BİLİMLER Bilgi toplumunda büyüme, işsizlik ve rekabet edebilirlik Ekonomik, sosyal ve çevresel faktörlerin Avrupa perspektifi içinde bir araya getirilmesi Toplumdaki temel eğilimler ve bunların etkileri Dünyada Avrupa AB vatandaşı Sosyoekonomik ve bilimsel göstergeler Teknolojik öngörü faaliyetleri

İşbirliği Özel Programı GÜVENLİK VE UZAY Programın amaçları: Güvenlik alanı - Terör ve suç tehditlerine karşı güvenliği sağlamak - İhtiyaç duyulan teknolojileri geliştirmek - Bunları gerçekleştirirken insan haklarına saygı göstermek - Avrupa güvenliğinin yararı için mevcut teknolojilerin ortak ve uygun kullanımını sağlamak - Bu alandaki kullanıcı ve tedarikçiler arasında işbirliğini teşvik etmek

GÜVENLİK VE UZAY Uzay alanı artırmak - Avrupa uzay programını desteklemek - GMES gibi uygulamalara odaklanmak - Avrupa uzay sanayinin rekabet gücünü artırmak - AB üyesi ülkelerin ve diğer kilit oyuncuların yaptıkları çalışmalara destek vermek ? AVRUPA GÜVENLİK VE ARAŞTIRMA PROGRAMI

Fikirler Özel Programı Amaç: Fikirler Özel Programı ile Avrupa seviyesinde rekabetin teşvik edilmesi yoluyla bilimsel altyapının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır (bireysel araştırmaya destek). Avrupa seviyesinde rekabet eden araştırma gruplarınca yürütülmekte olan; - mühendislik - sosyoekonomik bilimler ve - beşeri bilimleri kapsayan araştırmacı güdümlü sınır (frontier) projeleri (temel araştırma projeleri) desteklenecektir. Bu alan altında bağımsız bir “Avrupa Araştırma Konseyi” oluşturulacaktır.

İnsan Özel Programı Amaç: Avrupa’daki teknoloji ve araştırma alanlarında çalışan insan kaynakları potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesini hedeflemektedir. Avrupa’nın araştırmacılar için daha cazip hale getirilmesi 7. ÇP önerisinin önceliklerindendir.

İnsan Özel Programı Araştırmacılara yönelik başlangıç eğitimleri (Marie Curie Ağları) Hayat boyu eğitim ve kariyer gelişimi - Bireysel Burslar - Ortak finansmanlı bölgesel / ulusal / uluslararası programlar Sanayi-Akademi yönelim ve ortaklıkları Uluslararası boyut Spesifik faaliyetler

Kapasiteler Özel Programı Amaç: Avrupa genelinde araştırma ve inovasyon yeteneklerinin geliştirilmesi ve en uygun kullanımı hedeflenmektedir. AB’nin genişleme süreci ve sonuçları AB’nin değişik bölgelerinin Ar-Ge altyapıları arasında gelişmişlik farkı bulunması KOBİ’lerin inovasyon, araştırma ve geliştirme alanında desteğe ihtiyaç duymaları Uluslararası işbirliği gereksinimi Toplumun bilim konularına ilgisizliği

Kapasiteler Özel Programı Alt Alanları Araştırma Altyapıları KOBİ Yararına Araştırma Bilgi Bölgeleri Araştırma Potansiyeli Toplumda Bilim Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri

ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ Ortak Araştırma Merkezi ( JRC )’nin faaliyetleriyle, AB politikalarının uygulanması ve izlenmesini desteklemek, ihtiyaçlara cevap verilmesi suretiyle AB’nin politika oluşum sürecine müşteri-güdümlü bilimsel ve teknik destek sağlanması hedeflenmektedir.

7. ÇP Önerisinde Türkiye Açısından Kritik Konular 7. ÇP’ye daha makul bir katılım payıyla katılmak Kuruluşlarımızın Teknoloji Platformlarına ve Ortak Teknoloji Girişimlerine katılımı 169. md altındaki girişimlere katılım AB Komisyon destekli araştırma altyapılarının kurulması Güvenlik Alt Programına katılım KOBİ’lerimizin Risk Paylaşım Fırsatından yararlanması

7. ÇP Genel Bilgi 1. http//cordis.europa.eu/fp7/home.html - what is FP7? - roadmap to FP7 - main objectives - thematic priorities - the debate - news & events 2. http://traccess.tubitak.gov.tr/fp6_yeni/Abcp.aspx

Projelerde AB’nin güttüğü hedef, üretilen bilginin Proje Teklifi Projelerde AB’nin güttüğü hedef, üretilen bilginin kullanılması ve üretime dönüştürülebilmesidir.

ÇP’ye Uygun Ar-Ge Teklifleri ÇP çalışma konularına uygun olmalı Gerekli uygulama aracının kriterlerine uygun olmalı Potansiyel stratejik gücü olan projeler olmalı Bilimin mevcut durumunu daha ileriye götürecek çalışmalar olmalı Teknolojik riskleri göze alabilmeli

ÇP’ye Uygun Ar-Ge Teklifleri Üniversite-sanayi işbirliğini hedeflemeli Uygulanmakta olan teknolojilerin tekrarı olmamalı Avrupa katma değerine yeni birşeyler ekleyecek nitelikte olmalı Yeni iş ilişkileri ve ortak problemlere çözüm yaratabilmeli İşbirliği içerisinde gerçekleştirilebilmeli

Proje Teklifi Sunmak http://cordis.europa.eu/fp6/dc/ index.cfm?fuseaction=UserSite.FP6HomePage Bu sayfadan karşınıza proje teklifinizi sunmanız için gerekli tüm dökümanlara ulaşabilirsiniz: - what is FP6? - FP6 step by step - Find a call - Find a partner - Find a project - Find a document - Project management - Get support on FP6 - EPSS