Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE VE BİLGİ EKONOMİSİ TÜRKİYE’DE BİLGİ EKONOMİSİNDE AR-GE FAALİYETLERİ ÖZET SORULAR KAYNAKÇA

2 BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ
Bilgi ekonomisinde ekonomilerin büyüklüğü, ürettikleri mal miktarı, pazarların büyüklüğü ya da çalışan personel sayısı ile ölçülmüyor, çalışan elemanın bilgi düzeyi, performansı ve bilgiye dayalı iletişim ağı ile ölçülür hale gelmiştir. Bilgi ekonomisinde ki çalışanlara bilgi işçileri olarak ifade edilmektedir. Bilgi toplumu ekonomik açıdan değişime yol açmakla kalmamış aynı zamanda sosyal yapıda da bir takım değişiklikler meydana getirmiştir.

3 Bilgi toplumlarında eğitim düzeyi yükselmiştir, eğitim düzeyi ile ilgili parametreler bilgi toplumunun “sosyal parametreleri” ni oluşturmaktadır. İnsan kaynaklarının niteliği, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ölçülmesinde kullanılan en önemli ölçütlerden biri olarak kabul edilmiştir. Günümüz de gelişmiş ülkelerin tamamının insan kaynaklarının geliştirilmesi, iş gücünün gerekli nicelik ve niteliğe sahip kişiler olabilmesi için çeşitli eğitimler düzenlenmiştir

4 BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Bilgi toplumu diğer toplumlara göre akıl ve bilgi ön plandadır. Bilgi üretim faktörüdür. Bilgi önemli bir rekabet avantajı. Bilgi sürekli değişim sürecine açıktır. Bilgi yaratıcılık ve yenilikçilik temel yapı taşıdır. Haberleşme bilgisayarın yaygın kullanımıyla hızlanmış ve daha kolay hale gelmiştir.

5 TÜRKİYE VE BİLGİ EKONOMİSİ
Türk ekonomisi 1980 yılından itibaren ithal ikamesine dayalı ekonomik politikaları bir kenara bırakarak, serbest piyasa ekonomisiyle dışa açılmayı amaçlamıştır. Başka bir ifadeyle, ekonomi ihracatı esas almaya, ona göre üretim teknolojisi geliştirmeye ve büyümeye başlamıştır. İhracata dönük büyüme, dışa açık büyümenin temel öğesi yapılmıştır .

6 Böylece ekonomik yapı içe dönük, gümrük vergileriyle korunan bir tüketim sanayimden, dışa dönük üretim mallarına ağırlık veren uluslararası pazarlarda rekabeti esas alan bir şekle dönüşmüştür. Ancak Türkiye bilgi ekonomisinde esas altyapı olan, eğitim ve insan yetiştirilmesinde, enformasyon ve ulaştırma tekniklerinde birbirlerini besleyen bir ekonomik yapılanmaya girememiştir. Gelişmiş ülkeler bu yapılanmayı sağladığı için bilgi ekonomisine adım atmışlardır

7 Lider ülkelerin tecrübeleri göstermektedir ki, başarılı bir bilgi ekonomisinin kurulması milli yenilik sistemi, insan gelişmesi ve enformasyon-ulaştırma teknolojileri, işletme çevrelerinin birbirlerini yeterli şekilde etkilemeleri ve birbirlerine paralele olarak gelişmeleri gerekmektedir. Türk ekonomisinin bilgi ekonomisine geçişini engelleyen en önemli faktörlerden biri de araştırma ve geliştirmeye ayrılan kaynağın çok az olması, bu alanda çalışan bilim adamı, mühendis gibi personelin yetersiz kalmasıdır.

8 TÜRKİYE’DE BİLGİ EKONOMİSİNDE AR-GE FAALİYETLERİ
Türkiye’de Ar-Ge faaliyetlerinde en yüksek pay sürekli yükseköğretim tarafından gerçekleştirilmiştir. Sonrasında özel sektör gelmektedir. İncelenen dönemde tüm sektörlerce yapılan Ar-Ge harcamalarında artış olduğu görülmektedir. Verilerde en dikkat çekici bulgu özel sektör Ar-Ge harcamalarında son 10 yılda 8 kat artış olmasıdır yılında özel sektör Ar-Ge harcamaları 700 milyon TL iken 2014 yılında 8 milyar 760 milyon TL’e ulaşmıştır. Yükseköğretim ArGe harcamaları da yılında 1 milyar 966 milyon iken, 7 milyar 132 milyon TL’e yükselmiştir. Tüm bu artışların getirisi olarak Toplam Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki oranı da 0,52 iken artarak 1,01 olmuştur.

9 ÖZET Sonuç olarak bakıldığında Türkiye’nin bilgi ekonomisine geçiş süreci hızlanmış ve istihdam anlamında önemli katkıları olsa da sektör istihdamının toplam istihdam içerisinde ki payının hala yeterli düzeyde artamadığı görülmektedir. Bilgi ekonomisinin istihdama daha fazla katkıda bulunması için özellikle yüksek teknolojili firmalara yönelik girişimcilik kültürünün oluşturulması ve desteklenmesi, bu firmalara enerji fiyatları, işçi ücretleri gibi maliyet unsurlarının makul düzeylere çekilmesi gerekmektedir. Bunun yanında bilgi, insan sermayesi ve sosyal sermayeyi etkileşime sokacak ulusal istihdam politikalarının geliştirilmesine öncelik verilmelidir. İstihdam noktasında önemli bir yeri olan KOBİ’lerin bilişim altyapılarının oluşumuna destek verilerek etkinlikleri arttırılmalıdır.

10 SORULAR BİLGİ EKONOMİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN BİLGİ EKONOMİSİNE GEÇİŞİNİ ENGELLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN BİRİ NEDİR?

11 KAYNAKÇA Ahmet%20%C5%9Eit.pdf


"KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları