Türkiye’de Veri Toplamada Çözüm Önerileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Edirne Bölge Müdürlüğü
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
Onkoloji Destek Paketi
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
HASTA HAKLARI.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Güvenlik Raporlama Sistemi (GRS)
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Avrupa kültür festivallerine destek Dizin
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Açıklanamayan İnfertilitede Yanlışlar ve Doğrular
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2010 RAPORU. Ülkemizde “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri kapsamında 2007 yılından itibaren her yıl Daire Başkanlığımızca.
‘’Bütün Gençler için Yaygın Eğitim’’
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
DİADER ÖZEL DİYALİZ MERKEZLERİ DERNEĞİ
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
24 Kalite yönetimi.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
23. Klinik bilgi sistemleri
SANAL DEVLET.
Uzmanlık derneklerinde seçim, yönetim, katılımcılık Prof.Dr.Eyüp Sabri Uçan Türk Toraks Derneği Başkanı.
Dr. Hakan Özörnek EUROFERTIL İstanbul. Mart 2010 dan beri yürürlükte 35 yaş altı hastalarda ilk iki siklusta tek embryo trasferi, Diğer tüm hastalarda.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ KADIN HEKİMLİK ve KADIN SAĞLIĞI KOLU II. KADIN SAĞLIĞI KONGRESİ 2010.
Bilişim Teknolojileri Alanı
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
Prof. Dr. Meral Özgüç 3 Mart 2015.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İLAÇ VE ECZACILIK BAŞKAN YARDIMCILIĞI
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimliliğin Felsefesi; Verimliliğin Dönüşüm Boyutu Dr. Mustafa Kemal.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 4. DERS : TIBBİ KAYITLAR
SAĞLIK NET YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU. SAĞLIK NET NEDİR? Sağlık Net Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programının bileşenlerinden birisi olan Ulusal.
Medicaltourism.com.tr Nedir ?
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
Emine ÜNALIR Ege Üniversitesi
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Türkiye’de Veri Toplamada Çözüm Önerileri Prof. Dr. Hulusi Bülent Zeyneloğlu Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tüpbebek Ünitesi

Keypad sorusu-1 Türkiye’de verilerin toplanması için her uygulamaya aldığınız çiftin bilgilerini kliniğiniz adına girilmesine destek verir misiniz? 1. Evet 2. Hayır

Veri Toplama Niçin Gerekli Topluma infertilite hizmetlerinin etkinliği konusunda karşılaştırmalı bilgi verebilmek Yardımla Üreme Teknolojilerinin kalitesinin iyileştirilmek Ulusal Embryo Transfer Politikasını Güncellemek Tedavilerin uzun dönem güvenilirliğinin değerlendirilmesi

Keypad Soru-2 Kliniğinizin verilerinin internet ve basılı ortamda yayınlanmasını ister misiniz? 1. Evet 2. Hayır

Dünya’da Nasıl? Tek bir çatı altında toplanıyor Çoğunlukla gönüllü

Örnekler ABD: CDC-SART Birleşik Krallık: HFEA Fransa: FIVNAT Almanya: German IVF Registry İsviçre: FIVNAT-CH Avrupa: European IVF Monitoring Dünya: ICMART (The International Committee Monitoring Assisted Reproductive Technologies

Türkiye Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü (Eskiden AÇSAP)

Bilgi Nasıl Toplanıyor? ABD CDC: Westat (istatiksel araştırma organizasyonu) ile anlaşmalı. Westat aktif olarak YÜT klinik ve hekimleri ile ilişkide. Westat, kliniklerin kullandığı NASS -web tabanlı veri toplama sistemini- yönetmektedir. Klinikler NASS’a her yıl başladıkları her YÜT işlemini elektronik olarak girer veya import eder. Toplanan verilerde çiftlerin tıbbi öyküleri, YÜT işlemine bağlı klinik bilgiler ve sonuçlananlarda ise gebelik ve doğuma ait bilgiler bulunmaktadır.

Veri Geçerlilik Kalite Kontrolü Yerinde ziyaret: ABD’de 2006 için 426 kliniğin 35’i ziyaret edildi. Sayısı 50’ye varan seçilen olguların dosyaları incelendi.

Almanya 1989’dan bu yana elektronik olarak veri topluyor. Önceleri FoxPro veritabanı ile daha sonra FileMaker programı kullanıldı. (135 temel soru içerikli) Şimdi web tabanlı program kullanılıyor

İngiltere 2008’de tekrar düzenlendi. Zorunlu kayıt Hasta, partner ve donor kayıtları ayrı ayrı giriliyor. 3 adet form “Intention to treat” ilkesi Başlanan siklus’dan canlı doğuma kadar olan oranlar Kayıtlar HFEA’nın zorunlu formuna el ile giriliyor. Belirtilen son tarihe kadar posta veya e-posta ile gönderiliyor

ICMART standartizasyonu Dört düzeyli bir raporlama sistemi Mümkün olduğunda zorunlu ulusal kayıt öneriliyor. Veri tabanı kamuya bilgi vericiliğinin yanı sıra bilimsel amaçlara hizmet edecek anahtar bilgileri de içermelidir. Lozan konvansiyonu (9-10 Mart 2007) Temel ve temel olmayan bilgiler konusunda görüş birliğine varıldı

..Devamı Ana veriler Sadece kendini kanıtlamış teknikleri içermeli Veriler açıkça tanımlanmalı ve nicelendirilmeli Kamunun çoğunu ilgilendiren veriler olmalı Major etik unsurlar gözetilmeli (araştırma için oosit ve embryo donasyonu vb) Güvenilirlik bilgileri (komplikasyonlar ve riskler) Son noktalar

Türkiye’de durum AÇSAP 2006 yılında bir ilaç firmasının işbirliği ile bu amaçla web tabanlı bir program geliştirmesine çalıştı. Fakat Firma kaynak kodlarını vermeye yanaşmadığı için faaliyet gerçekleşmedi. TSRM 2007’de AÇSAP ile yazışarak, bir web tabanlı programı hibe etmeye hazırlandı. Ancak webserver’in Sağlık Bakanlığı sistemine yerleştirilmesi kararı uygulamaya geçemediği için bu faaliyet askıya alındı. Daha sonra AÇSAP faaliyetleri Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

TSRM gene bu hizmete adaydır. Böyle bir programın maliyeti 50-100 bin Euro’dur. Destek alınacak kurumların maliyeti ayrıca hesaplanmalıdır.

Keypad Soru -3 Bu hizmet için klinik olarak para ödemeyi ister misiniz? 1. Evet 2. Hayır

Öneriler Web tabanlı bir program ICMART standartizasyonuna uygun Bağımsız denetleme kurumu ile denetlenmeli ve istatistikler bağımsız olarak yapılmalı. Bu sistemin çeşitli endüstriyel kalite kontrol standartlarına uygunluğu dokümante edilmelidir (ISO, CEN). Her tedavi başlanan (doğal sikluslarda, hastanın adetinin 2.günü; KOH sikluslarında gonadotropinin 2. günü) hastanın TC kimlik no’su ile giriş yapılmalı. Hasta girişi hiçbir şekilde silinilememelidir. Sisteme katılan klinikler bağımsız denetleme kurumu ve SGK tarafından kayıtların doğruluğu açısından denetlenmelidir.