Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi"— Sunum transkripti:

1 Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
YÜT VE ÇOĞUL GEBELİK Doç. Dr. Suha Sönmez Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 YÜT’nin uygulanmaya başlmasının üzerinden 25 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hala medikal, sosyal ve politik tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Buna rağmen YÜT yerini korumaya devam etmektedir çünkü insanlara başka yoldan temin edemeyecekleri bir ana-baba olma şansını vermektedir.

3 Yaygın inanış YÜT sonrası doğanların daha kötü olduğu yönündedir.
Ancak buradaki esas tartışma YÜT sonrası doğan bebeklerin normal yoldan olanlara göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü olduğudur. Yaygın inanış YÜT sonrası doğanların daha kötü olduğu yönündedir. Bunun nedeni de çoğul gebeliklerin YÜT uygulananlarda daha fazla olmasıdır.

4 Avrupa’da yılda 200 000’ den fazla IVF/ICSI siklusu yapılmaktadır.
1998’ de transfer başına klinik gebelik oranı %27, çoğul gebelik oranı ise %26 idi. Avrupa’da olan tüm canlı doğumların %1-3’ünü YÜT gebelikleri oluşturmaktadır. Ancak yakın zamana kadar YÜT’nin güvenliği (yan etkiler ve komplikasyonlar) sorgulanmadı.

5 2002 ESHRE UZLAŞMA TOPLANTISI
Çoğul gebelikler YÜT’nin kadın üzerindeki uzun dönem etkileri YÜT’nin bebek üzerine etkileri Morbidite ve mortalite

6 Çoğul Gebelik Eğer IVF/ICSI gebeliklerinin 0rt. %25’i ikiz gebelik olarak kabul edilirse YÜT sonrası doğan bebeklerin %40’ı ikiz eşi olacaktır. Oysa doktorların ve hastaların önemli bir kısmı çoğul gebeliğe bağlı kötü sonuçları gözardı etmektedir.

7 Daha yüksek Maternal Mortalite
Tüm Avrupa’da maternal mortalite canlı doğumda tekil gebeliklerde 5.2 iken çoğul gebeliklerde 14.9 dur. Dolayısıyle ölüm riski 3 kat daha fazladır (Senat et al., 1998).

8 Daha yüksek Maternal Morbidite
Hipertansiyon ikiz gebeliklerde kat daha fazla görülür. Postpartum kanama kat daha fazladır. Sezaryen oranı 3 kat daha fazladır. Yoğun bakıma alınma oranı ise 15.5 kat daha fazladır. (Senat et al., 1998).

9 Daha Fazla Prematurite
Spontan tekil gebeliklerde bu oran %4.5 iken ikizlerde %39.2 dir. Prematür doğumların %31.5’i ise ovarian stimulasyon sonrası oluşan gebeliklerdedir. YÜT sonrası oluşan ikiz gebeliklerde prematurite oranı %43.8, tekillerde %12.2 dir.

10 Düşük Doğum Ağırlığı İkizlerde düşük doğum ağırlığı ve yaşa göre küçük bebek oranı oldukça yüksektir. İkizlerde <2500 gr %47.5, tekillerde %4.6 olarak bildirilmektedir (Blondel 1996) IVF gebeliklerinde de benzer sonuçlar alınmıştır (ikizlerde %49.6, tekillerde %14.3).

11 Neonatal Mortalite Her ne kadara ikizlerde yaşama şansı daha erken gebelik haftalarında başlasa da ileri prematurite düşük doğum ağırlığı ile birlikte yaşam şansını olumsuz etkilemektedir. Tüm mortalite parametreleri ikizlerde daha fazladır. Ölü doğum oranı 14.2’ ye 4.4’ tür. Erken neonatal mortalite 22.8’e 2.9’ dur. Geç neonatal mortalite 3.9’a 0.8’dir

12 Malformasyonlar İkizlerde tekillere göre malformasyon oranı artmıştır(Mastroiacovo,1999). Specific malformasyonlar; Nöral tüp defektleri GIT’a ait yapısal anomaliler

13 Psikolojik Sonuçlar İkiz ebeveynlerinde depresyon prevalansı tekil ebeveynlerine göre daha fazla bulunmuştur (Thorpe 1991). Ekonomik, sosyal ve psikolojik bozukluklar çocuğa karşı şiddet sorununu da beraberinde getirebilmektedir.

14 Öneriler YÜT’nde çoğul gebelik oranını azaltmak için seçici tek embriyo transferi (sTET) önerilmiştir (Vilska 1999). Burada amaç gebelik oranlarını azaltmadan çoğul gebelik oranlarını düşürmektir.

15 sTET ile ilgili ilk deneyimler seçilmiş hasta gruplarında çift embryo transferi (ÇET) ile eşit gebelik sonuçları vermiştir.

16 Hasta Seçimi <36 yaş 1 veya 2. ART denemesi
En az 1 tane iyi kalitede embriyosu olanlar İkiz gebeliğin kontrendike olduğu ya da çiftin ikiz istemediği durumlar

17 Embriyo Seçimi Embriyolar 400 büyütmede kontrol edilmeli
Blastomer sayısı Fragmantasyon oranı ve multinukleasyon Eşit hücre çapları

18 36-39 yaş arası kadınlarda s-TET
1224 IVF/ICSI siklusu ile 828 FET siklusu incelenmiş 335 s-TET, 585 ç-ET karşılaştırılmış ET başına gebelik oranı 33.1 vs 29.9, canlı doğum oranı 26 vs 21.9 olarak bulunmuş ve istatistiksel fark oluşmamıştır. 36-39 yaş arasına da s-TET uygulanabilir. Veleva 2006.

19

20 Artık 'tüp bebek' değil, 'sağlıklı bebek' önemli


"Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları