Yumurtalık Lagünlerinin Tanıtımı ve Eğitim Merkezi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Advertisements

SOYU TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR PINAR ERDEM 5C 131.
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KUŞLARI
KARS KUYUCUK GÖLÜ’NDE DOĞA TURİZM İMKANLARİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Meriç Belediyeler Birliği
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Okulumuzda kurulacak olan Fatih projesi ile ilgili bilgi sahibi olmak.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
1. PROJEMİZİN SOSYAL YARARI: Antalya Manavgat İlçesi Uzunlar Köylü halkıyla bir araya gelmek. Köylü halkı tarımla ilgilendiği için onlarında ilgisini yaptığımız.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
Hassas Doğal Alanlar-Çevre Bilgisi Mavi Bayrak panosunda bulunması gereken hassas-doğal/kültürel alan/ekosistem bilgisi konusunda zaman zaman kavram kargaşası.
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
Hatay ili Samanda ğ İ lçesi Yo ğ unoluk Köyünde Do ğ a Turizmi Geli ş tirme Projesi Ahmet AKKİPRİK Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü
T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI
Kıyı Politikası.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
YEREL YÖNETİMLER EYLÜL ALTUN.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Araştırma İzleme ve Koruma Çalışmaları
EKO-OKULLAR.
OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ Şalpazarı Atatürk Ortaokulu
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Hayat Bilgisi 1.Sınıf.
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
ŞEHİT İBRAHİM CENGİZ İMAM HATİP ORTA OKULU
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
KURUMDA YAPILAN FİZİKİ DEĞİŞİKLİKLER ÖNCEKİSONRAKİ.
E Ğİ T İ M KAL İ TES İ N İ YÜKSELTMEYE YÖNEL İ K EYLEM PLANI.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI NENE HATUN İLK VE ORTA OKULU KASIM-ARALIK AYI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI.
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
İNSANLAR VE YÖNETİM.
 ARAŞTIRMANIN AMACI VE KAPSAMI  ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ  VERİ TOPLAMA ARAÇLARI  VERİ ANALİZ TEKNİKLERİ.
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
YUMURTALIK BELEDİYESİ
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

Yumurtalık Lagünlerinin Tanıtımı ve Eğitim Merkezi

Biz Kimiz? Kuş Araştırmaları Derneği (KAD), 1998 yılından beri Türkiye’de kuşların ve yaşamalanlarının korunması için araştırma ve koruma çalışmaları yürütmektedir. KAD, Tür Koruma ve İzleme Programı, Sulakalan Programı ve Eğitim Programı çerçevesinde koruma, araştırma ve eğitim çalışmaları yürütmektedir. Kara Akbaba koruma çalışmaları, Leylek Projesi, Ulusal Halkala Programı, Yumurtalık Lagünleri gibi çalışmalarla bir çok ilke imza atan derneğimiz 10. yaşında çevre koruma alanındaki sivil toplum örgütleri arasında saygın bir yere sahiptir.

Yumurtalık Lagünleri Yumurtalık Lagünleri, Çukurova Deltasının doğu ucunda yer alan Ceyhan Nehri’nin oluşturduğu göl ve lagünler ile bunları çevreleyen tatlı ve tuzlu su bataklıkları, denizle göl ve lagünler arasında kalan geniş kumul alanları ile 59 hektarlık Halep çamlığı ormanından oluşan, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en önemli sulakalanlarından biridir. Alan binlerce kuşa beslenme, barınma ve üreme olanağı sağlamaktadır. Özellikle göç dönemlerinde ve kışın alandaki kuş nüfusu büyük sayılara ulaşmaktadır. Lagünlerle deniz arasında tüm Akdeniz’in doğal karakteri hala korunabilmiş en güzel kumulları yer almaktadır.

Yumurtalık Lagünleri Yumurtalık Lagünleri önemli kuş alanı olmasının yanı sıra nesli tehlikede, tehlikeye düşebilir veya tedbir alınmadığı takdirde zarar görebilir pek çok hayvan türünü de barındırmaktadır. Yumurtalık Lagünleri ve civarını kullanan 37 memeli türünden 18’i, 6 kaplumbağa türünün tamamı, 23 kertenkele türünden 7’si, 14 yılan türünden 6’sı, 7 kurbağa türünden 2’si Bern Sözleşmesi’ne göre mutlak korunması gereken türler listesinde yer almaktadır. Türkiye’de bulunan 120 yusufçuk türünden 41’i alanda tespit edilmiştir.

Yumurtalık Lagünleri Yumurtalık Lagünleri aynı zamanda Türkiye’deki 112 önemli bitki alanından biridir. Alanda 272 bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 3’ü Türkiye’ye özgü, 5’i nadir, 2’si ise sadece Yumurtalık lagünlerinde bulunmaktadır.

Limonium ocymifolium (EN-nadir)

Trigonella halophila (CR- endemik)

Derneğimiz BTC Çevresel Yatırım Programı desteğiyle 2005-2007 yılından beri Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planını hazırlamaktadır.

Alandaki çalışmalarımız sırasında rastladığımız önemli bir sorun bölgedeki insanların Lagünlerin önemi, işlev ve değerleri hakkında çok az bilgiye sahip olmaları idi.

Aynı eksikliğe sadece yöre halkında değil, Adana’nın genelinde de rastladık. Adana’daki halk da Yumurtalık lagünleri’nin önemi hakkında yeterli bilgiye sahip değildi. Bu bilgi akışını sağlayabilecek olan üniversitedeki öğretim görevlileri, öğrenci kolları ve yerel sivil toplum kuruluşlarının bölgeye dikkatini çekebilmek için bir tanıtım merkezi oluşturulması gerekliliği ortaya çıktı.

Proje Faaliyetleri

Tanıtım Merkezi restorasyonu Deveciuşağı köyünde bulunan köy muhtarlığına ait bir binanı restore edilmiştir. Binanın restorasyon projesi mimar Çelik ERENGEZGİN tarafından yapılmıştır.

Tanıtım Merkezi donanımı Merkezin işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli malzemeler temin edilmiştir. Bilgisayar, video projektör gibi elektronik malzemelerin yanı sıra temel ofis malzemeleri de (masa, sandalye, dolap, vs..) tamamlanmıştır.

Merkezin bahçe düzenlemesi Tanıtım Merkezi’nin bahçe düzenlemesi ziyaretçilerin kullanımına yönelik bir şekilde yapılacaktır. Alanı ziyaret eden çocuklara yönelik iki adet oyun çardağı ve bölgede bulunan endemik bitkilerin sergilendiği bir bitki köşesi de yapılacaktır.

Oyun köşeleri ve Panolar Alanı ziyaret edecek ilköğretim öğrencilerine genel çevre bilgisi ve alan hakkında bilgi verilirken onların da etkin katılımını sağlamak için iki adet oyun köşesi tasarlanmıştır. Öğrencilerin çevrelerini keşfederek öğrenmeleri için panolar hazırlanacaktır. Panolarda alanda yaşayan canlılar ve alanla ilgili değişik oyunlarla çocukların ilgisini çekecek şekilde tasarlanacaktır.

RAMSAR oyunu 1970’te sulakalanların korunması için imzalanan ve 157 ülkenin taraf olduğu RAMSAR sözleşmesi tarafından çocuklara su ve sulakalanların önemini anlatmak için hazırlanan bu oyunda suyun doğal kaynaklardan insanların içmesine hazır hale gelene kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır. Çocuklar bu evreleri oyunun bir parçası olarak daha iyi kavrayacaklar, oyun sayesinde sulakalanların öneminin farkına varacaklardır. 2004 yılında UNESCO’nun pedagojik desteğiyle geliştirilen bu oyun; orijinali olan İngilizce, Fransızca ve İspanyolca’nın yanı sıra Macaristan, Endonezya, Meksika ve Çin tarafından kendi dillerine uyarlanmıştır.

Göç oyunu Derneğimiz tarafından kuşların göç sırasında karşılaştıkları zorlukları anlatmak için hazırlanmış bu oyun çocukların kuşların dünyasına yakınlaşmalarını ve çevre sorunlarına karşı daha duyarlı davranmalarını sağlayacaktır. Göç oyunu ile çocuklar kuşlarla birlikte göç edecek, neden göç ettiklerini sorgulayacak ve göçte karşılaştıkları olaylara tanıklık edeceklerdir.

Gelir getirici malzemeler Tanıtım Merkezi’nin yapımı tamamlandıktan sonra sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ziyaretçilere satışı yapılmak üzere (hediyelik eşya, anahtarlık, vs.. gibi) gelir getirici malzemeler tasarlanacak ve üretilecektir.

Tanıtım Merkezin sürdürülebilirliği için uygun yönetim yapısı oluşturmak

Merkez çalışanları ve yerel dernek üyelerinin kapasitelerini artırmak

Yumurtalık Lagünleri için alan tanıtım ve ziyaret planı hazırlanması, gerekli altyapı ve düzenlemelerin yapılması

Kuş Gözlem Evi Alanda kuş gözlemi için ziyaretçilerin içine girip kuşları rahatsız etmeden gözlemleyebileceği, sazdan bir kuş gözlem evi yapılması planlanmaktadır.

Bilgilendirici tabelalar Ziyaretçiler alanı gezerken patika yolların kenarına alan hakkında veya orada bulunan özel canlı türleri hakkında bilgi alabileceği tabelalar yerleştirilecektir.

Yöre halkı arasında yumurtalık lagünlerinin doğal değerlerinin korunması konusunda bilinç, ilgi ve desteğin geliştirilmesi

Eğitim çalışmaları, sohbetler, üniversite öğrencileri ile alana ziyaretler