Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Destek Birimi

2 Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı

3 Birimimiz 2006 yılında kurulmuş ve 2009’un ikinci yarısında çalışmalarını hızlandırmıştır.
Birimimize Öğretim yılında 18 Engelli öğrenci kayıtlıyken Öğretim yılında bu sayı 100’e yaklaşmıştır. Sadece engelli öğrencilerle değil Üniversitemizde bulunan 50 Engelli personelle de iletişim halindeyiz.

4 Öğrencilerimizin; 43’ü Bedensel Engelli 23’ü Görme Engelli 7’si İşitme Engelli 18’i de Sağlık Sorunu yaşayan gençlerdir. Bu gençlerle tanışılıp sorunları dinlenmiş ve çözüm önerileri içinde araştırmalar yapılmıştır.

5 Engellilerin Toplumla Bütünleşmelerinin Önündeki
Engeller Nelerdir?

6 Yoksulluk Eğitim Ulaşım Fiziksel Çevre Konut

7

8 Üniversite olarak bu sorunlara geliştirdiğimiz çözüm yöntemleri
şu şekildedir.

9 Öğrencilerimizden; 11 Tanesine kısmi zamanlı çalışma imkanı
8 Tanesine çeşitli sivil toplum kuruluşlarından burs imkanı, 15 Tanesinin sağlık sorunları ve engelleri için hekim takibi imkanı sağlanmıştır. 3 Öğrencimizin protez ihtiyacı karşılanmış, 1 Öğrencimizin böbrek nakli yaptırılmış, 1 Öğrencimizin plastik cerrahi müdahalesi gerçekleştirilmiştir.

10 5 Öğrencimizin barınma sorunu giderilmiş,
1 Öğrencimizin ulaşım sorunu karşılanmış, 1 Öğrencimize Üniversitemizde sözleşmeli olarak iş imkanı sunulmuş, 1 Mezunumuza da Üniversitemizde usta eğitici kadrosu verilmiştir. Engelli öğrencilerimizin sosyalliğini arttırmak ve toplumda sağlıklı bireylerle iletişim kurmalarını daha verimli hale getirmek için bir topluluk kurulmuştur (B.E.T.A.T).

11

12 Genel çalışmalar Akdeniz Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı ile beraber Üniversitemizde bulunan fiziksel sorunlar incelenmiş ve bu sorunlarla ilgili bir rapor hazırlanmıştır. Bu rapor sonunda Üniversitemizdeki tüm engelleri kaldırmak üzere bir araştırma başlatılmış ve profesyonel olarak bu çalışmalara devam edilmesi sağlanılmıştır.

13

14 Bu gün itibariyle projemizin 2
Bu gün itibariyle projemizin 2.Etabı tamamlanmış Üniversitemiz ortak kullanım alanları ve bina girişlerindeki fiziksel engeller büyük ölçüde azaltılmıştır. Üniversitemizdeki tüm engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen projemizin 3. Etabı 2012 yılının ilk yarısına kadar başlatılması için çalışmalar hızlandırılmıştır. Şu ana kadar 59 engelli rampası,6000 metre kaldırım çalışması,15 adet orta refüj yapımı, otobüs durakları ve 1 adet engelli köprü geçişi tamamlanmış, 2 adet eski binamıza asansör uyarlanmış ve monte edilmiştir. Projemizin sonunda hedefimiz Üniversitemizin “ULUSLAR ARASI ENGELSİZ KAMPÜS BELGESİ” almasını sağlamaktır.

15

16

17 Görme Engelliler Salonu
‘e yakın elektronik kaynağa erişim imkanı sağlanmakta, Görme engelli destek teknolojileri ve kullanımı konusunda engelli ve engelsiz Üniversite öğrencilerine, yerel ve ulusal kurum ve kuruluşlara bilgi verilmekte, Bölümler düzeyinde elektronik kütüphane oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.

18 Görme Engelliler Salonu
Sesli okuma bölümü oluşturulmasıyla ilgili çalışmalara başlanmıştır. Türkiye’de aynı alanda hizmet veren kurumlarla ortak çalışma yürütülmeye başlanmış ve aramızda bir protokol imzalanmıştır.Bu kurumların başlıcaları;

19 Görme Engelliler Salonu
Boğaziçi Üniversitesi G.E.T.E.M (Görme engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi), Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık, Ankara Barosu Görme Engelliler Hukuk Kitaplığı, Türkiye Beyaz Ay Derneği Kitapsevenler.com

20

21

22

23 Üniversitemizde bulunan topluluklara engellilik konusunda bilgiler verilmiş ve yaptıkları kampanyalar tarafımızdan desteklenmiştir. Üniversite Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ile ortak bir AB projesi hazırlanmış ve tarafımızdan sunulmuştur,sonucu beklenmektedir. Öğretim yılında tüm Üniversitemiz akademik birimlerinin yeni kayıt öğrencilerine birimimiz hakkında bilgi verilmiş ve tüm ilçe okullarımıza gidilip sunum yapılmış bu şekilde tüm öğrencilere erişilmiş ve engelli öğrenciler yerinde tespit edilmiştir. En büyük sorunlarımızdan biri olan engelli öğrencilerin eğitimde yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak için; “Engelli Öğrenciler için Eğitim-Öğretim Yönergesi” tarihli senato kararı ile kabul edilmiştir.

24

25

26

27


"Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları