B S E Sığırların Süngerimsi Beyin Hastalığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
ERASMUS. Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim.
Mobile Advertising Network Dünya’da mobil kullanımı Mobil penetrasyon Mobil reklam harcamaları Akıllı telefon penetrasyonu Mobil reklam gösterimleri.
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
Adı=Kaplan Beslenme Şekli=Etçil Yaşadığı Yer=Kara Üreme Şekli=Doğurmak Çoğu kaplan kamuflajlarının uyduğu yerde yaşar Büyük kediler arasında iyi yüzücüdür.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
ERGENLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN PSİKOLOJİK PROBLEMLER.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
KUDUZ NEDİR Kuduz, Rabies ya da Lyssa. Merkezi sinir sistemini ağır şekilde tutan viral bir zoonoz (insanlara hayvanlardan geçen hastalık). Bugün bile.
Seraların sınıflandırılması
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
BAYILMA’DA HAYAT KURTARIR!.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
SOLUNUM SİSTEMİ.
TARİHTE EUROVISION NUR GÜLER
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
2009 Nisanında Hırvatistan ve Arnavutluk da NATO üyesi oldu.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
ADR KONVANSİYONU
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
ECHİNOCOCCOSİS (Ekinokok)
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Köpeklerde ise bu rakam 1.5 octave’ dır.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Aile Hayvancılığında Karlılık
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
DÜNYADA GDO‘NUN MEVZUATI, TİCARETİ VE UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

B S E Sığırların Süngerimsi Beyin Hastalığı (Bovine Spongiform Encephalopaty) MAD COW DISEASE DELİ İNEK HASTALIĞI Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz

Etkeni: Dejenere olmuş protein = prion

CJD Creutzfeld Jakop Disease vCJD Variant Creutzfeld Jakop Disease Benzer Hastalıklar İnsanlarda: CJD Creutzfeld Jakop Disease vCJD Variant Creutzfeld Jakop Disease Kuru (Papua Yeni Gine yerlileri) Gertsmann – Straussler – Scheinker (GSS) sendromu

Benzer hastalıklar Hayvanlarda: OSE (Scrapie) koyun – keçi CWD (chronic wasting disease) yaban geyikleri, elk FSE (Feline spongiform encephalopaty) = kedilerin süngerimsi beyin hastalığı TME = (transmissible mink encephalopaty) vizon

(Transmissible Spongiform Encephalopaty) TSE (Transmissible Spongiform Encephalopaty) 1976 Daniel C. Gaydusek 1997 Stanley Prusiner Nobel ödülleri

Sığırlarda BSE İlk defa 1984 yılı Nisan ayında İngiltere’de görülmüştür. Ancak İLK RESMİ TEŞHİSİ 1986’da açıklanmıştır.

BSE 1992 yılında İngiltere’de EN ÜST düzeye çıkmıştır.

BSE Görüldüğü Rapor Edilen Ülkeler U.K., İrlanda, Portekiz, İsviçre, Fransa, Almanya, İspanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, İtalya, Liechtenstein, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Lüksemburg, Avusturya, Umman, Kanada, Falkland Adaları 9 Aralık 2003  ABD (Kanada sınırında 1 vaka)

BSE Hastalığının Yayılma Kronolojisi 1986 U.K. 1989 İrlanda 1991 Fransa 1992 Danimarka – Almanya 1994 İtalya Portekiz 1997 Lüksemburg – Hollanda – Belçika 1998 Liechtenstein 2000 İspanya 2001 Çek Cumhuriyeti - Yunanistan

Prion’un oluşma teorileri: Scrapi hastalığından ölmüş koyunların et ve kemiklerinin un haline getirilerek sığır yemlerinde protein hammaddesi olarak kullanılması Genetik Mutasyon

Mezbahalarda kesilen hayvanların yenilemeyecek kısımları Rendering denilen tesislerde yüksek ısıda yakılarak un haline getirilir. Bu et-kemik unları hayvanların yemlerine PROTEİN kaynağı olarak katılır.

Özellikle; Protein dejenerasyonuna, 1970’li yılların sonlarında İngiltere’de rendering tesislerinde enerji tasarrufu nedeniyle, düşük ısıda işlem yapılmasının sebep olduğu iddia ediliyor.

Ancak İngiltere Hükümeti bunun bir genetik mutasyon olduğunu savunuyor.

BSE için söylenenlerin çoğu TEORİ’dir.

BSE bulaşıcı bir hastalık değildir BSE bulaşıcı bir hastalık değildir. Yani hayvandan hayvana veya hayvandan insana temas ile bulaşmaz.

Hastalık etkeni Deride, saçta, idrarda, tükürükte ve dışkıda saptanamamıştır.

Hastalık etkeni Beyinde, omurilikte, gözde (retina’da) ve sinir ganglionlarında saptanmıştır.

Hastalığın SÜTTE ve KAS DOKUSUNDA olduğuna ilişkin bir bulgu YOKTUR.

BSE – vCJD – CJD ilişkisi: Dünyada yayılış şekli ve beyindeki süngerimsi dejenerasyon incelendiğinde aralarında kuvvetli bir ilişki olduğu savunulmaktadır.

tedavisi ve aşısı yoktur. BSE hastalığının tedavisi ve aşısı yoktur.

BSE hastalığının kuluçka dönemi çok uzundur. (2-8 yıl) Not: İngiltere’de ölen ineklerin çoğunluğu 3-6 yaş arasındaydılar.

İneklerde BSE belirtileri Anormal duruş Sinirlilik Saldırganlık Ayakta durma güçlüğü Sallantılı yürüyüş Dudakların titremesi Kaşıntı Ön ayaklarla yeri kazıma Ürkeklik Diş gıcırdatma Ağırlık kaybı İştah kaybı Sütte azalma

Sığırlarda karıştırılabilecek hastalıklar Kuduz Tetani Süt humması Zehirlenme Ketosis Listeriosis

Hastalık Etkeni Prionlar - Isıya - Proteaz enzimine - Dezenfektanlara - Otoklava ve istim’e dayanıklıdır. Vücutta normal proteinler protease enzimiyle yıkımlanırken prion’lar bu enzim ile proteolysis’e uğramazlar.

Teşhis: Mikroskopta beynin gri maddesinde vakuoller aranır. Elektron mikroskopta Amiloid Filamentler gözlenir. (Vakuoller sünger içerisindeki boşluklar gibidir. )

İnsanlarda C.J.D hastalığı belirtileri Dizlerde ağrı Kontrolsüz hareketler İstemsiz kas hareketleri Yatalak hale gelme Yorgunluk İştahsızlık Uyku bozukluğu Hafıza kaybı Otopside; beynin süngerimsi bir hal alması

Türkiye’deki durum: 1996 yılından beri Tarım Bakanlığı BSE çıkmış ülkelerden canlı hayvan ve hayvan ürünleri, bu arada et – kemik unu ithalatını yasaklamıştır.

Kaçak giriş veya aldatmacalı yollarla giriş olup olmadığı bilinmemektedir.

Ülkede BSE yönünden alınması gereken önlemler: Ot yiyen hayvanlara et ve kemik unu karıştırılmış yem verilmemelidir. Hasta hayvanlar imha edilmelidir. Benzer hastalıklar takip altında tutulmalıdır. Et – kemik unu ithalatı kesinlikle yapılmamalıdır.

İnsanların dikkat etmesi gereken konular: Beyin, dalak, omurilik ve bunların içinde olabileceği gıdaları yememek Yemek için ve kozmetik olarak bitkisel maddelerden yapılmış ürünleri tercih etmek

www.atafen .com.tr info@atafen.com.tr TEŞEKKÜR EDERİZ…