Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ"— Sunum transkripti:

1 TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ

2 TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Giriş

3 NEDEN KOOPERATİF SİGORTACILIĞI
Ülkemizde dernek, vakıf, sendika, birlik, oda olarak değişik iş kollarında örgütlenmiş, üyeleri milyonları bulan, mesleki kuruluşlar bulunmaktadır. Ekonomik yönü ile bu kuruluşlar “sosyal sermaye” nitelikleri ile büyük bir potansiyeli de oluşturmaktadırlar. Mütüel veya karşılıklı sigortacılık ile bu kuruluşlar ekonomik güçlerini artırma potansiyeline sahiptir. Diğer yandan, üyelerine sosyal ve ekonomik güvence de sağlamaktadır.

4 NEDEN KOOPERATİF SİGORTACILIĞI
Mütüel sigortacılık, Türkiye’de 2008 yılında açıklanan “Strateji Belgesine”girmiştir ve devlet politikası olarak da desteklenmektedir. Dünyada mütüel sigortacılığın Batı Avrupa, ABD ve Japonya’da başarılı örnekleri bulunmaktadır. Mütüel sigortacılık dünya ölçeğinde sigorta endüstrisi içindeki payını giderek artırmaktadır. Ülkemizde de çağdaş şeffaf, hesap verebilir güvenli mütüel sigorta yapılarının, büyük ölçekten küçük ölçeğe kadar, kurulması için fırsat bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu alandaki boşluğun amacına uygun olarak giderilmesi gerekliliği vardır

5 KOOPERATİF SİGORTACILIĞI DÜNYADAKİ UYGULAMALAR
Kooperatif sigortacılığının dünyadaki uygulamalarına bakıldığında çok büyük tutarlarda fon yaratma kapasitesi olduğu görülmektedir. Nüfusu 5,5 milyon olan Finlandiya’nın 2014 yılında 21.4 milyar USD, nüfusu 17 milyon olan Hollanda’nın 48.9 milyar USD prim üretimi gerçekleştirdiği görülmektedir. Dünyada 2014 verilerine göre hayat dışı sigortacılıkta kooperatiflerin payı,%30,4 dür. Ülkemizde ise bu üretim istatistiklere yansımayacak kadar düşüktür. Sigorta kooperatifçiliği hem milli sermayenin birikimi hem de orta gelir tuzağından çıkarak ekonomik sıçrama yaratmanın araçlarından da biridir. Türkiye’de sahip olunan potansiyel ve sağlanacak fayda düşünüldüğünde hızla bu açığın kapatılarak kooperatif sigortacılığının geliştirilmesi gerekmektedir. Uluslararası Karşılıklı Sigorta Kooperatifleri Federasyonu’nun (ICMIF) yayınladığı “Global Mutual Market Share 2014 Raporu” verilerine göre 2014 yılında tüm dünya üzerinde Kooperatif Sigortacılığı için; prim üretimi 1,29 trilyon dolar; tüm branşlarda pazar payı % 27; hayat dışı sigortacılıkta ise % 30,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler bize dünya üzerinde kesilen her bir sigorta poliçesinin yaklaşık 1/3’ünün kooperatifler tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. Kooperatif sigortacılığı pazarındaki en büyük 10 ülkenin sigorta kooperatifi sayıları ve üretimleri de aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Sigorta kooperatifçiliği, ortaklarının kooperatif çatısı altında bir araya gelerek sigorta ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurulmuş kooperatif girişimidir. “Riski paylaşmak” maksatlı olan her iki girişimin, kooperatif ve sigortanın, ortak paydada buluşması rasyonel bir organizasyon yapısına işaret etmektedir.

6 DÜNYADAKİ UYGULAMALAR
Sıralama Ülke Karşılıklı Sigorta Kooperatifi Sayısı 2014 Yılı Karşılıklı Prim Üretimi (milyon ABD Doları) 1 ABD 1.770 2 Japonya 47 3 Fransa 523 4 Almanya 1.104 5 Hollanda 61 48.894 6 İtalya 11 46.576 7 İspanya 473 28.070 8 İngiltere 81 26.931 9 Kanada 126 24.001 10 Finlandiya 70 21.390 - Diğer 601 Toplam 4.867 Kaynak: Uluslararası Karşılıklı Sigorta Kooperatifleri Federasyonu (ICMIF)

7 SONUÇ Bu bağlamda Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği’nin sigorta ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulacak sigorta kooperatifi hem ulaştırma sektöründeki hizmet üreticilerine fayda sağlarken hem de ulusal ekonomiye katkıda bulunmuş olacaktır.

8 Yönetim ve Denetim Kurulu
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ Yönetim ve Denetim Kurulu

9 Yönetim ve Denetim Kurulu
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ Yönetim ve Denetim Kurulu [1] TMT KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI-SBF MEZUNU [2] TMT KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKAN YARDIMCISI-İKTİSAT MEZUNU [3] SİGORTACI [4] TRAKYA MOT. TAŞ. KOOP. BÖLGE BİRLİĞİ BAŞKANI [5] DOĞU MARMARA MOT. TAŞ. KOOP. BÖLGE BİRLİĞİ [6] YEŞİL BURSA MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI [7] İZMİR MOT. TAŞ. KOOP. BÖLGE BİRLİĞİ BAŞKANI [8] SİGORTA HUKUKÇUSU [9] SİGORTACI [10] GÜNEY MARMARA MOT. TAŞ. KOOP. BÖLGE BİRLİĞİ BAŞKANI [11] TMT KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SEKRETERİ -İLETİŞİM MEZUNU [12] SİGORTACI [13] SİGORTA HUKUKÇUSU [14] İKTİSATÇI

10 TÜM MOTORLU TAŞIYICIlar KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ – GENEL BAKIŞ
Üye sayısı ’ni aşan, sahip olduğu araç sayısı ile Türkiye’de büyük sigorta potansiyelini oluşturan Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri Merkez Birliği sigorta alanında yaşadıkları sıkıntılar sonucu, S.S. Tüm Motorlu Taşıyıcılar Karşılıklı Sigorta Kooperatifi ile ortaklık kurarak hem kendi sorunlarını çözüme ulaştırmak hem de ülke ekonomisine değer katmak amacıyla yola çıkmıştır. Başlangıç olarak üye ile hareket ederek takip eden dönemlerde tüm üyelerini kapsamayı amaçlamaktadır.

11 TÜM MOTORLU TAŞIYICIlar KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ – GENEL BAKIŞ
Kasko, trafik, yurtiçi nakliyat taşıyıcı sorumluluk, karayolu yolcu taşıyıcı sorumluluk, yangın-konut, dask, ferdi kaza ve zorunlu ferdi kaza branşlarında üretim yapılması amaçlanmaktadır.

12 TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Teşekkür Ederiz


"TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları