Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji"— Sunum transkripti:

1 Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji
9 Hafta Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji Kimyasal bileşiğe maruz kalma ve bileşiğin alınma yolları, zehirlenme belirtileri, doz birimleri Organizmada dağılım, metabolizmik dönüşümler ve vücuttan atılma Zararlı maddelerin etkisi, kanserojen, mutajen ve teratojen maddeler

2 SAĞLIĞI ETKİLEYEN TOKSİKOLOJİK TEHLiKELER
Kimyasal Maddelerin Genel Toksikolojisi Toksikolojinin genel tanımı, kimyasal maddelerin vücudumuza vereceği zararlar ve korunma önlemleri yönünden oldukça önemlidir. Toksisite (zehirlenme etkisi) biyolojik bir tanım olup, bir kimyasal bileşik veya elementin biyolojik bir sistemdeki normal fonksiyonları bozacak şekilde etkilemesi demektir.

3 Toksisitenin ölçüsü, doz ile veya biyolojik etkinin miktarıyla belirtilir. Bir defada alınan ve 14 günlük gözlem sonucu deney hayvanlarının %50 sinin ölmesine neden olan ve vücut ağırlığının kg’ı başına verilen doz öldürücü doz (lethal dose,letaler doz) olarak tanımlanır ve LD50 şeklinde gösterilir.

4 Çok zehirli : LD50 : <= 25 mg/kg
Tehlikeli maddeler LD50 -değerlerine (ağız yoluyla) göre aşağıdaki toksisite sınıflarına ayrılırlar.   Çok zehirli : LD50 : <= 25 mg/kg Zehirli : LD50 : mg/kg Az zehirli : LD50 : mg/kg

5 Zararlı Maddelerin Organizmadaki Durumu
Bileşiğe maruz kalma ve alınması. Organizmada dağılması. Alınan bileşiklerin metabolizması (dönüştürülmesi) Maddenin eliminasyonu.

6 Kanserojen Mutojen ve Teratojen Maddeler
Küçük dozlarda tersinmez ve kümülatif tahribat yapan maddelerle çalışılırken çok dikkatli olmak gerekir. Bunlar kötü huylu tümörlerin oluşumuna (kanserojen), genlerin değişimine (mutojen) veya anormal doğumlara (teratojen) sebep olabilir. Teratojen maddeler anormal doğumlara neden olduğundan, hamilelikte bu tip maddelerle çalışılmamalıdır.  


"Sağlığa zarar veren maddeler ve toksikoloji" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları