Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEKER HASTALIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEKER HASTALIĞI."— Sunum transkripti:

1 ŞEKER HASTALIĞI

2 . Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir. Hücreler ihtiyacı olan glukozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla kullanır.  pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır.  İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar.

3  Şeker hastası, yediği besinden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve bu durumda kan şekeri düzeyi yükselir. .

4 . dünyada her 12 kişiden 1’i şeker hastalığından etkilenmektedir.
şeker hastalığı olan kişilerin neredeyse yarısı henüz tanı almamıştır. Türkiye’de verilerine göre 7.2 milyonun üzerinde şeker hastası bulunmaktadır. Bu hastaların 2 milyondan fazlasına henüz tanı konmamıştır. .

5 ŞEKER HASTALIĞININ TÜRLERİ
TİP 1 ŞEKER HASTALIĞI  insülinin pankreasta hiç üretilmediği ya da çok az üretildiği tiptir sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür. Tip 1 şeker hastalığının başlıca belirtileri; ağız kuruluğu, susama hissi, sık idrara çıkma, yorgunluk ve halsizlik, sık acıkma, diyet yapmadığı halde zayıflama

6 Tip 2 şeker hastalığı  Erişkin yaşta başlar. Tüm diyabet vakalarının yaklaşık %90’ı tip 2 diyabettir. İnsülin üretimindeki yetersizlikle birlikte çevre dokularda da insüline karşı direnç vardır. Kandaki glukoz miktarını etkili şekilde kontrol edebilmek için pankreastan daha fazla insülin salgılanması gerekir. Fakat hastalık ilerledikçe pankreastan gerçekleşen insülin üretimi de azalır ve tip 2 diyabet hastası da insülin enjeksiyonuna gereksinim duyacak hale Tip 2 şeker hastalığının başlıca belirtileri; sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, sık sık enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma. .

7 Şeker HASTALIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR
Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)yapılarak saptanır. Açlık Kan şekeri (AKŞ) ölçümü  mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması şeker hastalığını gösterir. OGTT’de glukozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü  mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise şeker hastalığı teşhisi konulur.

8 Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır ve yaşam boyu tedavi gerektirir. tedavinin amacı kan şekeri düzeylerinin normal sınırlar içinde kalmasını sağlamaktır. Şeker hastalığı tedavisinde en önemli konu beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması Kan şekeri düzenli ölçülmelidir. Tip 1 (insüline bağımlı tip) Tip 2 (insüline bağımlı olmayan tip)

9 . Diyabetin Komplikasyonları:
Hiper ve hipoglisemi (kan şekerinin aşırı yüksek veya düşük olması durumu) Koroner kalp hastalığı ve miyokard infarktüsü Sinir hasarı (nöropati) Böbrek hastalığı (nefropati) Gözle ilgili (oftalmik) komplikasyonlara yol açar


"ŞEKER HASTALIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları