Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması"— Sunum transkripti:

1 2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Soğuk, ama güneşli bir kış gününde camların soğuk olmasına rağmen, güneş evin içini ısıtır. Benzer şekilde kapının önünde duran arabanın kaportası soğuk iken içinin ısındığını hissederiz.

2 Bu örnekte ısı, Güneş’ ten bize taneciklerin çarpışmasıyla, yani iletim yoluyla değil de farklı bir yolla gelmiştir. Çünkü bildiğimiz gibi uzay boşluğunda madde yoktur. Isı, uzay boşluğunda ışıma yoluyla yayılmıştır. Isının ışınlarla yayılmasına ışınma yoluyla yayılma denir.

3 UYARI Tüm sıcak cisimlerde ışıma yoluyla etrafa ısı yayılır.

4 3. Isının Konveksiyonla Yayılması
Su dolu kabı ocağın üzerine koyalım. İlk olarak kap tabanındaki su tanecikleri ısınır. Isınan tanecikler genleşir. Genleşip yoğunluğu azalan tanecikler yukarılara yükselir. Yerlerine ise daha soğuk yoğunluğu küçük tanecikler gelir. Su taneciklerinin hareketlerinin hareketleri ile ısı kabın içinde aktarılmış olur.

5 Isının, maddeyi oluşturan taneciklerin
yer değiştirmesiyle aktarılmasına ısının konveksiyon yoluyla yayılması denir.

6 Isı yalıtımsız binalar kışın soğuk, yazın ise çok sıcak olur.
Isının Yalıtımı Birçok canlı türü kalın kürkleri, kabarık tüyleriyle ısı yalıtımı sağlayıp vücut ısılarını korurlar. İnsanlar için, enerji tasarrufu sağlama adına ısı yalıtımı birçok yerde önem kazanır. Isı yalıtımsız binalar kışın soğuk, yazın ise çok sıcak olur.

7 Isı yalıtımında ısı yalıtkanı malzemeleri kullanır
Isı yalıtımında ısı yalıtkanı malzemeleri kullanır. Bunların başında plastik, köpük, ahşap, cam silikon yönü gelir. Bu malzemeler yanma özellikleri ve dayanıklılıklarına göre farklı yerlerde değişir.


"2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları