KARMA YÖNTEM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma yöntemleri arasında seçim yapmak, neyi bulmaya çalıştığımıza bağlıdır. Ulaşılmak istenen hedefler belli bir araştırma vermeyi ve desenlerinin.
Advertisements

Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Hat Dengeleme.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Nitel araştırma teknikleri
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Uluslararası Pazarlama Araştırması
TABLO ve GRAFİK YAPIM YÖNTEMİ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
EMRE ŞİMŞEK E-Anket.
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
ARAŞTIRMASININ TANIMI, ÇEVRESİ, TARİHÇESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
Bölüm 3: Eleştirel Kaynak İnceleme, Hipotez ve Strateji Geliştirme
Bölüm 5: Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
Bilim, Bilim Felsefesi, Bilimsel Araştırma ve Paradigmaları, Pozitivist Paradigma, Postpozitivist Paradigma.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Geçerlik ve Kullanışlılık
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Verilerin kodlanması.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Tezin Olası Bölümleri.
Bilgilendirme Toplantısı
NİTEL VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
Ders 2: Yazılım Geliştirme
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Nitel Araştırma Süreci
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Nitel Araştırmalar.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri
Nitel Araştırma Süreçleri ve Sorunsal Oluşturma
Sunum transkripti:

KARMA YÖNTEM

Karma Yöntem En az bir nicel bir de nitel yöntem içeren ve hiçbir yöntemin araştırma paradigmasına doğrudan bağlı olmayan çalışmalar (Greene, Caracelli ve Graham, 1989) Bir çalışma yönteminin nitel ve nicel yaklaşımlarının kombinasyonunu içeren yeni bir yöntembilim (Teddlie ve Tashakkori, 2009)

Teddlie ve Tashakkori’ye (2003) göre gerçek bir karma yaklaşım metodolojisi şu özellikleri taşımalıdır: Çalışmanın her aşamasında çoklu yaklaşımın birleşmesi gerekir (problemin tanımlanması, verilerin toplanması, verilerin analizi ve sonuçların yazımı) Verilerin ve analizlerinin başka bir yaklaşıma dönüştürülmesi gerekir (nitel verilerin içerik analizini aynı verilerin nicelleştirilmesinin ardından nicel analizin takip etmesi gerekir.)

Karma Yöntemin Güçlü Yönleri Hem nitel hem de nicel araştırmanın zayıf yönleri telafi edilebilir. Nitel veriler sayılarla ifade edilebilirken, sayılar nitel verilerle güçlendirilebilir. Araştırma soruları, tek bir yöntemle elde edilmesi mümkün olmayan bir bakış açısı ile yanıtlanabilir. Sonuçların genellenebilirliği artırılabilir. (Creswell ve Clark, 2011; Johnson ve Onwuegbuzie, 2004)

Karma Yöntemin Zayıf Yönleri Nitel ve nicel araştırmanın her ikisini birden tamamlamak tek bir araştırmacı için zor olabilir. Karma yöntem zaman ve para açısından ekonomik olmayabilir. Karma yöntemde karşılaşılan bazı detaylar araştırmacının uzmanlık alanının dışında kalabilir. (Creswell ve Clark, 2011; Johnson ve Onwuegbuzie, 2004)

Karma Yöntem Türleri Karma yöntem türleri için yapılan sınıflandırmalar: Temelleri Morse tarafından 1991 yılında atılmış, son hali Johnson ve Onwuegbuzie tarafından 2004 yılında oluşturulan matris Creswell ve Clark’ın ya da Teddlie ve Tashakkori’nin yaptığı yöntemsel sınıflandırma Greene ve diğerlerinin yaptığı amaçsal sınıflandırma

Karma Yöntem Matrisi Zamanlama Öncelikli NİT → NİC NİT + NİC Eş Zamanlı Sıralı Paradigma Öncelikli Eş Konum NİT + NİC NİT → NİC NİC → NİT Baskın Konum NİT + nic NİC + nit NİT → nic NİC → nit nit → NİC nic → NİT + işareti yöntemlerin eş zamanlı kullanıldığını gösterir. → işareti yöntemlerin sırayla kullanıldığını gösterir. Yöntemin adının büyük harflerle yazılması, o yöntemin baskın özellikler taşıdığını gösterir.

Yöntemsel Sınıflandırma Yakınsayan Paralel Desen Açımlayıcı Sıralı Desen Keşfedici Sıralı Desen İç İçe Karma Desen Çok Aşamalı Karma Desen (Creswell ve Clark, 2011; Teddlie ve Tashakkori, 2009)

1)Yakınsayan Paralel Desen Nicel veri toplama ve düzenleme Karşılaştırma veya ilişkilendirme Yorumlama Nitel veri toplama ve düzenleme

2) Açımlayıcı Sıralı Desen Takip etme Yorumlama Nicel veri toplama ve analiz Nitel veri toplama ve analiz

3) Keşfedici Sıralı Desen Oluşturma Nitel veri toplama ve çözümleme Nicel veri toplama ve çözümleme Yorumlama Nitel desenle keşfedilen bulguların nicel olarak sınanması veya ölçülmesi amaçlanır.

İç İçe Karma Desen Yorumlama Nicel veya nitel veri toplama ve çözümleme Nitel veya nicel veri toplama ve çözümleme Yorumlama

Çok Aşamalı Karma Desen Genel Program Hedefleri Bilgilendirme Bilgilendirme Çalışma 1 Nitel Çalışma 2 Nicel Çalışma 3 Karma Y.

Amaçsal Sınıflandırma Üçleme(Triangulation) Tamamlayıcılık (Complementarity) Geliştirme (Development) Başlatma (Initiation) Genişletme (Expansion) (Greene ve diğerleri, 1989)

Üçleme Amaç, nitel ve nicel yöntemlerle elde edilen sonuçların birbirini onaylamasını, doğrulamasını ve birbiriyle uyuşmasını sağlamaktır. Nitel ve nicel çalışmalar eş zamanlı ve eş baskındır. (Greene ve diğerleri, 1989)

Tamamlayıcılık Bir yöntemden elde edilen bulguların; artırılması, detaylandırılması ve açıklanmasında diğer yöntemin sonuçları kullanılır. Bulguların tutarlılığının sağlanması amacı yoktur. (Greene ve diğerleri, 1989)

Geliştirme Bir yöntemden elde edilen bulgular, araştırma sürecinde daha sonra kullanılan yöntem veya aşamaları şekillendirir. İki yöntem sıralı bir zaman içinde yapılır ve nitel veriler, nicel boyutun gelişimine yardımcı olur. (Greene ve diğerleri, 1989)

Başlatma Kullanılan ilk yöntem, farklı bir yöntem kullanılarak araştırılabilecek yeni araştırma soruları üretilmesine yol açar. Araştırma sorusunu yeni bir şekle sokmak için iki yöntemden elde edilen sonuçların birbiriyle çeliştiği veya ayrıldığı yerleri ortaya çıkarmak için kullanılır. (Greene ve diğerleri, 1989)

Genişletme Birbirinden ayrı olguları incelemek için farklı araştırma yöntemleri kullanarak, araştırmanın sınırlarını genişletmek hedeflenir. (Greene ve diğerleri, 1989)

Kaynaklar Creswell, J. W. ve Clark, P. (2011). Designing and conducting mixed methods research (2. bs.). Thousand Oaks: Sage. Greene, J. C., Caracelli, V. J. ve Graham, W. F. (1989). Toward a Conceptual Framework for Mixed-Method Evaluation Designs. Educational Evaluation and Policy Analysis, 11(3), 255–274. doi:10.3102/01623737011003255 Onwuegbuzie, A. J. ve Johnson, R. B. (2006). The Validity Issue in Mixed Research. Research in the Schools, 13(1), 48–63. Teddlie, C. ve Tashakkori, A. (2009). Foundations of mixed methods research: Integrating quantitative and qualitative approaches in the social and behavioral sciences. Thousand Oaks: Sage.