Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ"— Sunum transkripti:

1 Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
AKAMEDİK YAYIN Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ Tıbbi Biyokimya Uzmanı

2 Kendi Yayınlarımı Nasıl Bulacağım veya Takip Edeceğim?

3 Kendi Arşivinizi Tutun
Google SCHOLAR Theumpson Reuters Web ISI Pubmed CrossREF

4

5 1. Konuyu seçmek 2. Taslak plân hazırlamak 3. Malzeme bulma, kaynak toplama 4. Okuma ve not alma 5. Yöntemi belirleme 6. Analiz ve deney yapma 7. Notları düzenleme 8. Yazma 9. Gözden geçirme

6 Bilimsel Makale Nedir? Tanım 1: Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur. Tanım 2: Potansiyel meslektaşlarına Geliştirilen metottan yararlanma Bilimsel işlemleri değerlendirme Gözlemleri değerlendirme Deneyleri tekrarlama imkanı verecek yeterli bilgi içeren ilk açıklamadır.

7 IMRAD Hangi problem incelendi? INTRODUCTION Problem nasıl incelendi?
METHODS Neler bulundu? RESULTS And Bunlar ne anlam taşımaktadır? DISCUSSION

8 Sonuçlar, Öneriler, Yapılabilecek gelecek çalışmalar Teşekkür Kaynakça
Başlık Yazarlar ve Adresleri Özet Anahtar Kelimeler Giriş Konunun tanımlanması, sorunun ve çalışmanın ortaya konulması Materyal ve Yöntemler Mevcut Durum (Dünyada ve Türkiye'de sorun alanı ile ilgili mevcut durum) Yöntem (Konunun nasıl ele alındığı, ne tür araştırmalar yapıldığı, nasıl bilgi toplandığı, bu bilgilerin nasıl analiz edildiği vb.) Sonuçlar, Öneriler, Yapılabilecek gelecek çalışmalar Teşekkür Kaynakça Ekler

9 Özet (Abstract) Kısa özet: Aksi belirtilmedikçe 250 kelimeyi geçmemeli
Araştırmanın kapsamı ve esas amaçları belirtmeli Kullanılan metodolojiyi tanımlamalı Bulguları özetlemeli Ana sonuçları belirtmelidir Aksi belirtilmedikçe 250 kelimeyi geçmemeli Tek paragraf olmalı Geniş zamanda yazılmalı Makalede belirtilmeyen bilgi ve sonuçları içermemeli

10 Introduction Konu ile ilgili en önemli temel bilgiler verilir.
Araştırılan problemin niteliği, kapsamı ve amacı açık olarak verilmelidir (Konuyu niçin seçtiniz? Neden önemlidir?). Kullanılan veya geliştirilen yöntem belirtilmelidir. Çalışmanın gerekliliği ve mantığı verilmelidir. Geniş zamanda yazılmalıdır. Ben, biz gibi kelimelerden kaçınılmalıdır. Bilimsel yazıda iddialı kelimelere yer yoktur.

11 Materyal ve Metod Kullanılan veya geliştirilen yöntemin detaylı anlatımı Yapılan çalışmaların detaylı anlatımı Deney yapıldı ise deney koşullarını, deneyin nasıl yapıldığını tarif etmek (gerekli ise savunmak) Konuyu bilen bir kişinin, bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermek Analiz sonuçları tablo ve şekillerle gösterilebilir. Eğer bir veya birkaç sonuç verisi sunulacaksa, metin içinde tarif edilir. Daha fazla ise tablo ve grafiklerle verilmelidir. Eğer veriler ilginç bir resim oluşturarak öne çıkan eğilimleri gösteriyor ise grafik kullanılmalıdır. Aksi durumda önerilen tablodur. Tablo ve şekillere metin içeresinde atıfta bulunulmalıdır.

12 Tartışma Çalışmanın teorik olan yönleri yanında, olası pratik
Uyum içinde veya zıt olan çalışmalar vurgulanmalıdır. Çalışmanın teorik olan yönleri yanında, olası pratik uygulamaları da tartışılmalıdır. %5’lik ihtimal dışında hiçbir şey varsayılmamalıdır. Tekrarlardan kaçınılmalıdır. Eğer gerekiyorsa kanıtlar, ispatlar sunulmalıdır.

13 Sonuçlar Sonuç kısmında yapılan çalışmanın kısa bir özeti ve önemi belirtilir. Konu ile ilgili gelecekte yapılabilecek çalışmalar bildirilebilir. “Sonuçların bilimsel değere sahip olması için yeniden üretilebilir olması gerekmektedir”.

14 Kaynaklar Yalnız yayımlanmış olan kaynaklar alınmalıdır.
İnternet sayfalarını kaynak olarak göstermenin hiçbir değeri yoktur. İlgili sayfada dipnot olarak verilebilir. SCI dergilerden kaynaklar bulmak çok daha yararlıdır. Her kaynağa metin içerisinde atıfta bulunulmalıdır. Atıf cümlede ilgili olduğu yere konulmalıdır (en sona değil).

15 Nereye Göndermelidir? Derginin amacı, ilgilendiği konular ve yayımcısı öğrenilmelidir. Derginin son sayının “içindekiler” kısmına dikkatlice bakılmalıdır. Derginin “Yazım Kuralları” kısmında verilen bilgiler okunmalıdır.

16 Original Article

17

18 Makalemizde Nelerden Bahsetmek Önemli?


"Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları