Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırmanın Aşamaları

2 ARAŞTIRMA SÜRECİ Konu Seçimi Başkalarını Bilgilendirme Sorun Üzerinde Odaklaşma Bulguları Yorumlama Yöntemsel Tasarım Verileri İşleme ve Çözümleme Verileri Toplama Kaynak: Neuman 1997, s.11, Figure 1.1: Steps in the Research Process

3 ARAŞTIRMA SÜRECİ 1. ARAŞTIRMA 2. ARAŞTIRMA KONUSUNUN ÖNCESİ BULUNMASI
DEĞERLENDİRME 8. RAPORLAMA 3. PROBLEM CÜMLESİNİN BELİRLENMESİ VE ARAŞTIRILMASI 4. LİTERATÜRÜN VE ARAŞTIRMA KAYNALARININ İNCELENMESİ VE ÖZETLENMESİ 7. Bulguları Yorumlama 6. VERİ TOPLANMASI VE ANALİZİ 5. YÖNTEM SEÇİMİ

4 1. ARAŞTIRMA KONUSUNUN BULUNMASI
ARAŞTIRMA KONUSUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Merak güdüleri Kişisel ilgiler Evrende yapılan gözlemler, incelemeler ve akıl yoluyla ulaşılan çıkarımlar , araştırmacıların merak güdülerini ve kişisel ilgilerini besleyen en temel etkenlerdir. Sorunlar Toplumsal gereksinimler Literatürde henüz incelenmemiş yada tam olarak anlaşılmamış noktalar Veya popüler olan konular araştırmacıların temel tercihlerini belirler.

5 Kuramsal ve yöntemsel yapılar
Kurum ve kuruluşun genel politikası ve maddi gücü Ve diğer etkenler….

6 2. ARAŞTIRMA ÖNCESİ DEĞERLENDİRME
Araştırma konusunun özgünlüğü Araştırmanın yararı Olası olumsuz sonuçları Araştırma için kaynakların yeterliliği Araştırmacı bu basamakta Nesnel, tarafsız, Şeffaf Mantıklı Dürüst davranmalıdır.

7 Araştırmanın ön değerlendirmesi ne kadar kaliteli olursa, araştırma süreci ve sonucu o kadar sağlıklı, verimli ve sorunsuz olur. Araştırma öncesi yapılması gereken ön değerlendirmeleri amaç ve önem, yetkinlik, uygulanabilirlik ve yapılabilirlik başlıkları altında toplayabiliriz.

8 a. Amaç ve önem Araştırmanın bilimsel alana ve günlük yaşama sağlayacağı katkı Araştırmanın sonucunun getireceği yararlar Bilimsel gelişme henüz cevap bulunamayan sorunların çözülmesi ile olur.

9 b. Yetkinlik Süreci etkileyen birinci faktördür. Alanda uzmanlık
Araştırmanın geçerlik, güvenirliğini ve genellenebilirliğini etkiler Etik kuralların uygulanabilirliğini etkiler

10 c. Uygulanabilirlik Araştırmanın gerçekçi temellere, kaynaklara ve beklentilere dayanması gerekir. Araştırmacı öncelikle şu durumları dikkate alması gereklidir. Parasal kaynak (mekan, teçhizat, ekipman, hizmet, seyahat giderleri, vs.) Maliyet-yarar dengesi Zaman Yeterli insan gücü

11 3. Problem cümlesi Problem cümlesi araştırmacıyı rahatsız eden ve araştırmaya yönlendiren her türlü sorundur. Araştırma konusunu oluşturan problemler soru cümlesi şeklinde yazılır. Problem cümlesi net olmalıdır. Örnek: “Öğrencilerin zeka düzeyleri ile üniversiteye giriş puanları arasında bir ilişki var mıdır? ” * araştırma önerisi hazırlama konusunda detaylarıyla incelenecektir.

12 Problemin araştırılması
Denence (hipotez): Araştırmalarda, olaylar ya da değişkenler arasında var olduğu söylenen (kestirilen) ilişkiye, araştırma dilinde “denence (hipotez)” denir. Bir başka deyişle, denence denenen yargıdır. Örnek: “Yüksek kaygı ile kendine güven arasında negatif ilişki vardır”.

13 Problemin araştırılması
Denence’ ye çevrilen problem araştırmaya yön gösterir. Öncelikle, denence’ yi sınamak için yeterli kaynak, birikim ve desteğin olup olmadığını ve getireceği yararı değerlendirmeliyiz. Bu aşamada şekilde sunulan tüm başlıklar cevaplanmalıdır.

14 4. Literatürün ve araştırma kaynaklarının incelenmesi
*Literatür, bilim dallarının ortaya koyduğu yapıtların bütünü anlamındadır. Araştırmanın alt yapısını oluşturmak Ele alınan konunun özgün olup olmadığını anlamak, Raporun girişini hazırlamak, Bulguları yorumlamak ve tartışmak, Ayrıca problem cümlesi ve denencelerin oluşturulası da yeterli literatür bilgisine ve araştırmasına bağlıdır. Kitap sayfa 36 ve aklınıza gelenler kutusu ? “İncele”

15 Literatür araması yaparken dikkat edilecek başlıklar
Araştırmayla doğrudan ilişkili olan kaynakların belirlenmesi Kaynakların sınıflandırılması Benzer araştırmaların incelenmesi Kaynakların okunması ve incelenmesi

16 5. Yöntem Araştırma Grubu ya da Denekler: Veri Toplama Araçları:
Verilerin Toplanması: Verilerin Analizi: Süre ve olanaklar:


"BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları