Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilimsel Araştırma Yöntemleri"— Sunum transkripti:

1 Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel Araştırmaya Giriş

2 Bilimsel Araştırmaya Giriş Bilmenin Yolları
Deneyim: Kişinin kendi yaşadıklarından çıkardığı sonuçlar. Örn: Yanan sobaya dokunduğumuzda sıcağın elimizi yakacağınızı öğreniriz. Örn: Adana’da yaşadıkça bir yere gitmenin en kısa yolunu öğreniriz.

3 Bilimsel Araştırmaya Giriş Bilmenin Yolları
Otorite: Güvenilir kaynak Örn: Anne-baba, öğretmen, doktor, gazete veya diğer kaynaklar. Örn: Bilmediğimiz bir şehirde gideceğimiz yeri bir taksi şoförü veya trafik polisinin bize tarif etmesi Muhakeme: Düşünme—sonuca varmak için mantıklı düşünceye başvurmamız.

4 Muhakeme Tümevarım Tümevarım: Sınırlı sayıda olay ve deneyimlere dayanarak genellemeler yapmak. Belli sayıda bilimsel araştırma yöntemi kitaplarını inceleyen bir öğretmen hepsinde örnekleme ile ilgili bir bölümün olduğunu farketmesi ve tüm araştırma kitapları örnekleme ile ilgili bir bölüm içermektedir sonucuna varması. Bir öğretmenin çift anadal yapan belli sayıda iyi öğrenciyi tanıması ve çift anadal yapan tüm öğrencilerin iyi öğrenciler olduğu sonucuna varması.

5 Muhakeme Tümdengelim Tümdengelim: Genel ilkelere, gözlemlere dayanarak özel bir konuda sonuca varmak. Tüm bilimsel araştırma kitapları örnekleme ile ilgili bir bölüm içerir. Okuduğunuz kitapta bir bilimsel araştırma kitabı. O halde kitabınızda örnekleme ile ilgili bir bölüm vardır. Tüm ÇA öğrencileri iyi öğrencilerdir. Ali’de bir ÇA öğrencisidir. O halde Ali iyi bir öğrencidir.

6 Bilimsel Yöntem Tümevarım, tümdengelim, otorite ve deneyimler sınırlı ve öznel oldukları için hata içerebilirler. Bu nedenle araştırmacılar, Bilimsel yöntem kullanırlar. Bilimsel Yöntem, bilgiye ulaşmak ve açıklama getirmek için kullanılan, bilimsel soruların formüle edilmesi ve yanıtlanmasında kullanılan standart ardışık nesnel adımlardır.

7 Bilimsel Yöntem Bilimsel Yöntemin Aşamaları
Problemin fark edilip tanımlanması Hipotezlerin oluşturulması Veri toplama Veri analizi Sonuca ulaşma Hipotezin red edilmesi veya kabulu Hipotez: Görülen davranışların, durumların, olguların veya olayların açıklanması ve tahmin edilmesidir.

8 Bilimsel Yöntemin Sınırlılıkları
Bilimsel yöntem tüm sorulara yanıt veremez, özellikle felsefi ve ahlaki konulardaki sorular için kullanılmaz. Bilimsel yöntemin kullanılması bağlamdaki tüm zenginliklerin, çeşitliliğin görülmesini sağlayamaz. Ölçüm hatası.

9 Bilimsel Yöntem Bilimsel Araştırma
Araştırma: Problemlerin ele alınmasında bilimsel yöntemin formal ve sistematik bir şekilde uygulanmasıdır. Araştırmanın amacı durum, olay, nesne ve olguların betimlenmesi, açıklanması, tahmin edilmesi ve kontrol edilmesidir.


"Bilimsel Araştırma Yöntemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları