Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları"— Sunum transkripti:

1 4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları

2 Araştırmalarda Geçerlik

3 Geçerlik bulguların, araştırılan konuyu ne kadar yansıttığını anlatmak için kullanılan terimdir. Bir araştırmanın geçerliğinden bahsetmenin ön koşulu, araştırılan problemi tam olarak örtecek özellikte ölçüm araçları veya araştırma metotları geliştirmek olarak görülmektedir.

4 Geçerlik iç ve dış geçerlik olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Dış geçerlik belgelerde veya dokümanlarda sahtelik, bulgularda ise genellenebilirlik ile ilgilidir. İç geçerlik ise belgelerin veya dokümanların doğru anlaşılıp anlaşılmaması ve bulguların sadece deney değişkeninden etkilenmiş olup olmamasının bir ölçütüdür.

5 gibi hususlar dikkate alınmalıdır
İç geçerlik daha çok doğru ve tutarlı veri elde etmenin yollarına vurgu yapan bir kavramdır. İç geceliği daha mükemmel hale getirmek için; Üçgenleme Verilerin elemanlarca kontrolü Gözlemlerin uzun süre alması Katılımcı araştırma modellerini kullanma Çalışmanın diğer araştırmacılar tarafından incelenmesi Araştırmacıların önyargıları gibi hususlar dikkate alınmalıdır

6 Araştırmalarda Güvenirlik

7 Güvenirlik, bulguların ne kadar tekrarlanabileceğini açıklamak için kullanılan bir kavramdır. Bunun anlamı eğer çalışma ikinci kez yürütülmüş olsa araştırma aynı sonuçları verir mi?

8 Güvenirlik bilimsel çalışmalarda sağlanması gereken ilk koşuldur
Güvenirlik bilimsel çalışmalarda sağlanması gereken ilk koşuldur. Yürütülen çalışmalarda aynı süreçlerin izlenmesi aynı sonuçlara varılması istenir. Bir araştırmacı tarafından bulunan bir sonucun başka bir araştırmacı tarafından da bulunması yani aynı şartlar altında aynı sonuçların ortaya çıkması gerekir. Araştırmanın güvenirliği buna bağlıdır.

9 Güvenirliği düşük olan bir ölçmenin hiçbir bilimsel değeri olmadığı gibi güvenirliği yüksek olması da yapılan ölçmenin amaca uygunluğunun garantisi değildir.

10 1 2 3 Yapılan bir ölçmede üç tür güvenirlik ölçütü aranabilir. Bunlar:
Zamana göre değişmezlik (süreklilik) 2 Bağımsız gözlemciler arası uyum 3 İç tutarlılıktır (Karasar, 2006).

11 Geçerlik ve güvenirlik bir araştırmada iç içe düşünülmelidir
Geçerlik ve güvenirlik bir araştırmada iç içe düşünülmelidir. Bir ölçümün geçerli olabilmesi için güvenilir olması gerekmektedir. Kullanılan ölçüm verileri geçerli değilse yapılan yorumlar bütünüyle anlamsızdır.

12 Araştırmada Etik

13 Etik, davranış standartları, yanlış ya da doğru davranış ilkeleri olarak tanımlanmaktadır.

14 Etik yanlış ve doğru konusudur
Etik yanlış ve doğru konusudur. Bir araştırmacı etiğe uygun davranıyorsa doğru olanı yapıyordur. Etik davranış, belli bir grup ya da mesleğin yürütme standartlarına uyma ve onu sürdürmedir. Bilimde be bilimsel araştırmada önemli olan her geçen gün daha iyiyi araştırmak ve bulmaktır. Bundan dolayı ilerleme güvene dayanır.

15 Bilimsel çalışmalar çok uzun yıllardan beri devam etmektedir
Bilimsel çalışmalar çok uzun yıllardan beri devam etmektedir. Bu süreçte kendiliğinden oluşmuş bir denetleme mekanizması ortaya çıkmıştır.

16 Bilimde ahlak dışı davranış neye denir?

17 Disiplinsiz araştırma
Yinelenen yayın (Duplication) Sahtecilik / Saptırma / Aldatmaca (Falsification) Uydurmacılık Aşırmacılık


"4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları