KUR’AN-I KERİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
KUR’AN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
İlahi Kitap İlahi Kitaplara İman.
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
VAHİY SÜRECİ ve KURAN.
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN Hasan Polatkan İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Hızlandırılmış hoca yetiştirme programı
Bugün neler öğreneceğiz?
 Adını, âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Bugün neler öğreneceğiz?
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
1.KURAN İSLÂM DİNİNİN TEMEL KAYNAĞIDIR. 2. KURAN’IN TARİHİ 3. KURAN’LA İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR 3.1. KURAN’IN İÇ DÜZENİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 3.2. KURAN’IN.
Kur'an-ı Kerîm'in üçüncü suresi. Sure, Medine'de nazil olmuştur. Surenin 33. ayetinde Musa (a.s.)'in babası İmrân'dan bahsedildiği için İmrân Âilesi anlamına.
Diyadin İlçe Müftülüğü Haziran 2017
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

KUR’AN-I KERİM

Vahiy;  Yüce Allah'ın emirlerini, yasaklarını ve öğütlerini doğrudan doğruya veya melek aracılığıyla peygamberlerine bildirmesidir. Allah, kutsal kitaplarını vahiy yolu ile bildirmiştir.

Ayet :  Süreleri oluşturan uzunlu kısalı vahiy ifadelerine denir. Bir sayfadan oluşan ayetler olabildiği gibi; tek bir harften oluşan ayetler de vardır. En uzun ayet Bakara Süresi 282. ayetidir ki; tam bir sayfa sürmektedir. Kur'ân-ı Kerim’de toplam 6236 ayet bulunmaktadır.

Süre;   Birbirinden besmele ile ayrılan, birkaç ayet veya daha fazlasından meydana gelen bölümlere verilen isimdir. Kur'ân-ı Kerim’de toplam 114 sure bulunmaktadır. Süreler isimlerini içerisinde geçen kelimelerden alır. Neml Süresi ismini karıncadan aldığı gibi, Leyl Süresi anlamı ise Gece süresi demektir. Kur’an-ı Kerim’in ilk süre Fatiha Süresi ve son süresi Nas Süresidir.

En uzunu sure ise 286 ayetten oluşan Bakara suresi, En kısa sure üç ayetten oluşan Kevser suresidir. Tüm Sürelerin başında besmele yer alırken Tevbe Süresinin başında besmele bulunmaz. Mekke’de indirilen surelere “Mekkî”, Medine’de indirilenlere ise “Medenî” sure denir.

Cüz;   Her biri yirmi sayfadan oluşan ve Kur’an-ı Kerim’i 30 eşit parçaya ayıran her bölüme verilen isimdir. Kur’an-ı Kerim 30 cüzden meydana gelir ve her yirmi sayfalık bölümün başlangıcında cüz işareti yer alır. Cüz başı işareti: Yandaki resimde 14. cüzün başlangıcı olduğunu ifade eden cüz işareti yer almaktadır.

Hizb;   Bir cüzün beş sayfalık bölümlerine verilen addır. Diğer bir ifade ile bir cüz dört hizbden meydana gelir ve birinci hizbin yerinde cüz işareti bulunur. Hizb işaretleri: 21 sayfa cüz işareti ile 26 sayfa 2 hizb işareti ile 31 sayfa 3 hizb işareti ile 36 sayfa 4 hizb işareti ile belirlenir.

Mushaf;   Kur’an-ı Kerimin sayfalara yazılarak kitap haline getirilmiş şekline verilen isimdir.

Hatim;   Kur'ân-ı Kerim’i metni üzerinden (yani yüzünden) veya ezberden baştan sona okumaktır.

Tecvid;   Kur’an-ı Kerim’i usulüne uygun okumak için ortaya konulan kurallar bütünüdür. Arapçanın kurallarına uyarak Kur’an’ı doğru, güzel ve amacına uygun okuma ilmidir.

Hafızlık;   Kur'ân-ı Kerim’in bütün ayetlerini ezberlemektir. Kur'an’ı ezbere bilen kimselere “hâfız” denir. Kur'an ayetlerinin ilk indiği günden bu yana her devirde Kur’an’ı ezberleyenler daima var olmuştur. Böylece onun unutulup kaybolmasının önüne geçilmiştir.

Meal;   Meal Kur'an ayetlerinin anlamını aslıyla aynı değil, fakat aslına yakın olarak ifade etmektir. Kur'ân-ı Kerim’in aslıyla aynısını başka bir dile bütün dilsel özellikleriyle çevirmeye tercüme denir ki, Kur'an’ın tercümesi mümkün değildir. Bu yüzden Kur’an tercümesi çalışmalarına meal denir.

Tefsir;   Sahasında ehliyet ve liyakat sahibi alimlerin Kur'ân-ı Kerim’i açıklanması ve yorumlanmasıdır. Tefsir ilmiyle iştigal eden uzmanlara ise Müfessir denir