Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ."— Sunum transkripti:

1 Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ

2 Kutsal Kitap Ne Demektir?
Allah’ın peygamberler aracılığı ile insanlara gönderdiği kitaplara kutsal kitap denir. Bunlara Semavi veya İlahi Kitaplar da denir.

3 Vahiy Nedir? Vahiy: Allah tarafından Cebrail (a.s.) vasıtasıyla insanlara iletilmek üzere Peygamberlere gönderilen ilahi bilgilerdir.

4 Vahiy Çeşitleri Sadık Rüya: Allah, dilediği bilgileri doğru bir rüya ile peygamberlerine bildirmiştir. İlham Yoluyla Vahiy: Allah’ın, dilediği şeyleri vasıtasız olarak peygamberlerin kalbine koymasıdır.

5 Perde Arkasından Kelam: Arada bir vasıta olmadan ve söyleyeni görmeden Allah kelamının işitilmesidir. Bir Elçi Vasıtasıyla Olan Vahiy: Yüce Allah, sözünü bir melek aracılığı ile peygamberlerine duyurmuştur.

6 Suhuflar (Sahifeler) Allah tarafından peygamberlere gönderilen kitaplardan bazıları birkaç sayfadan meydana gelen küçük kitaplardır. Bunlara sahifeler anlamına gelen “SUHUF” denilmektedir.

7 Sahifeler Şu Peygamberlere Gönderilmiştir?
1) 10 sahife , Adem Aleyhisselam’a. 2) 50 sahife , Şit Aleyhisselam’a. 3) 30 sahife, İdris Aleyhisselam’a. 4) 10 sahife, İbrahim Aleyhisselam’a. Bunların toplamı 100 sahifedir.

8 Büyük Kitaplar Hz. Musa: Tevrat Hz. Davut: Zebur Hz. İsa:İncil
Hz. Muhammed (s.a.v.): Kur’an-ı Kerim

9 Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Allah-u Teala insanlara uyarmak ve onlara her şeyin tam doğrusunu göstermek için vahiy göndermiştir. Kutsal kitaplar, peygamberlerin içinde yaşadığı toplumun dilinde gönderilmiştir

10 Kur’an-ı Kerim’in Nazil Oluşu
K. Kerim, ayet ayet, sure sure ihtiyaçlara cevap olarak gelmiştir. 23 senede vahiy yoluyla Hz. Peygambere vahiy yoluyla gelmiştir. Vahiy katipleri tarafından yazılmış, yüzlerce hafız tarafından ezberlenmiştir. Tevatür yoluyla hiçbir değişikliği ve eksikliğe uğramadan bize kadar gelmiştir.

11 Kur’an-ı Kerim’in Taşıdığı Gerçekler
Kur’an-ı Kerim, insanlara Yüce Allah’ın varlığını, birliğini, büyüklüğünü, hikmetlerini bildirir. K. Kerim, insanları ilim ve irfana, ibretle bakıp düşünmeye çağırır. K. Kerim, önceki devirlerde insanlara gönderilmiş olan peygamberlerin bir kısmıyla ilgili bilgi verir.

12 Kur’an-ı Kerim’in Taşıdığı Gerçekler (devamı)
K. Kerim, geçmiş ümmetlere ait ders alınacak ibret sahnelerini ve tarihi olayları bildirir. K. Kerim, medeni ve sosyal hayatın bir düzen ve huzur içinde yürümesi için gereken esasları ve kuralları bildirir. K. Kerim, Allah’ın koymuş olduğu kanunları hiç kimsenin değiştiremeyeceğini anlatır.

13 Kur’an-ı Kerim’e Karşı Görevlerimiz
Her müslüman, K. Kerim’in Allah’ın sözü olduğunu bilmelidir. Tecvid kurallarına uygun olarak Kur’an’ı yanlışsız okumalıdur. K. Kerim’i abdestli olarak eline alıp “Euzü-besmele” ile okumaya başlamalıdır. Kur’an’ı okurken mümkünse kıbleye karşı dönmelidir.

14 Kur’an-ı Kerim’e Karşı Görevlerimiz (devamı)
K. Kerim, temiz yerlerde okunmalıdır. K. Kerim, yüksek ve temiz yerlerde bulundurulmalıdır. Kur’an’ın yap dediklerini yapmalı, yapma dediklerinden sakınmalıdır. Son derece edepli saygılı olmalı ve anlamını öğrenmeye çalışmalıdır.

15 Kur’an Okumanın Fazileti Hakkında Peygamberimizin Sözleri
“Sizin en hayırlınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir.” “Kur’an okuyunuz. Çünkü o, kıyamet günü okuyanlara şefaat edecektir.”


"Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları