Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 6 Öğrenme Alanı : İNANÇ Ünite : PEYGAMBERLERE VE İLÂHİ KİTAPLARA İNANÇ Süre : = 80 dakika Konular : 1-İlâhi kitap ve ilâhi kitaplara iman 2-Allah niçin vahiy göndermiştir? Kazanımlar : 1-İlâhi kitabın anlamını açıklar. 2-Allah’ın insanlara niçin vahiy gönderdiğini temellendirir.

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
DERSE HAZIRLIK SORULARI “İlâhi kitap, kutsal kitap, semavi kitap” kavramlarının anlamlarını hiç düşündünüz mü? Bu kavramlar size neler çağrıştırıyor?

3 DERS’İN İŞLENİŞİ “Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz…” Nisâ suresi, 136.ayet Yukarıdaki ayetin anlamı üzerinde düşünelim ve görüşlerimizi söyleyelim.

4 İlâhi kitap ne demektir? İlâhi kitapların adlarını biliyor musunuz?

5 Kutsal kitap (ilâhi kitap) ne demektir?
Allah tarafından gönderilen kitaplara kutsal kitap (ilâhi kitaplar) denir. Bunlara Semavi veya İlahi Kitaplar da denir.

6 Suhuflar (Sahifeler) Kutsal kitaplardan bazılarına suhuf denmektedir.
Kitapçık şeklindeki kutsal kitaplara suhuf denilir. Suhuf, sahife kelimesinin çoğuludur. Sözlükte bir kitabın yaprakları anlamına gelmektedir. Ancak suhuf adı verilen küçük kitaplardan hiçbiri günümüze kadar gelememiştir.

7 Dikkat.. Kutsal kitaplara iman, imanın altı şartından bir tanesidir sadece Kur'an-ı Kerim’e inanmak yetmez bütün kitaplara inanmak gerekir.

8 Aşağıda verilen sözcüklerin tanımlarını yazınız
Aşağıda verilen sözcüklerin tanımlarını yazınız. Bu sözcükleri birer cümlede kullanınız. a) Nebi:……………………………………. b) Resul:…………………………………… c) İlâhi kitap:……………………………… d) Suhuf:………………………………….. e) Mucize:………………………………… f) Emin:………………………………….. g) Tebliğ:…………………………………. i) İman:……………………………………

9 Vahiy nedir?

10 Vahiy: Allah’ın peygamberlere gönderdiği mesajlara vahiy denir.
Allah; insanların, dünyada ve ahirette huzurlu ve mutlu yaşamalarını sağlamak amacıyla peygamberler aracılığıyla vahiy göndermiştir.

11 Allah insanlara vahiy göndermeseydi ne gibi sorunlar yaşanırdı?
Düşünelim.

12 1-Allah’ın niteliklerini bilebilir miydik?
2-Allah’a nasıl ibadet edeceğimizi bilebilir miydik? 3-Allah’ın öğütlerinin neler olduğunu bilebilir miydik? 4-Ölümden sonraki yaşam (cennet-cehennem) gibi konularda bilgi sahibi olabilir miydik?

13 ALLAH NİÇİN VAHİY GÖNDERMİŞTİR?
Allah'ın insanlara vahiy ve kutsal kitap göndermesinin amacını aşağıdaki ayetlerden anlayabiliriz: "O, sana Kitab'ı hak ve kendisinden Öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi. O, daha önce Tevrat'ı ve İncil'i insanlar için birer hidayet olarak indirmişti...“ (3/Âl-i İmrân suresi, 3-4);

14 "Gerçekten onlara, inanan bir toplum için yol gösterici ve rahmet olarak, ilim üzere açıkladığımız bir kitap getirdik." (7/A'raf suresi, 52) "...Bu Kur'an bana, sizi ve onun ulaştığı herkesi uyarmam için vahyolundu..." (6/En'âm suresi, 19)

15 Vahiy peygamberlere birkaç şekilde inmektedir
Rüya şeklinde ortaya çıkan vahiy, Vahiy meleği Cebrail’in görünmeden, peygamberlere bir ses şeklinde gelen, Cebrail tarafından peygamberin kalbine ilham edilen, Cebrail’in bir insan şeklinde peygambere vahiy getirmesi, Peygambere uykuda gelen vahiy, Peygamber’in doğrudan Allah ile konuşarak aldığı vahiy,

16 ŞİMDİ BEYİN FIRTINASI Soralım ve konuşalım..
Allah niçin kitap göndermiştir?

17 Sizce insanlığın vahye gereksinimi var mıdır? Niçin?

18 Evet, insanların vahye gereksinimi vardır
Evet, insanların vahye gereksinimi vardır.İnsan aklı ile Allah’ın varlığını bilebilir. Fakat; 1-Allah’a nasıl ibadet edeceğini 2-Allah’ın öğütlerinin neler olduğunu 3-Ölümden sonraki yaşam (cennet-cehennem) gibi konularda vahiyden bilgi edinebilir.

19 “Kitap, yalnız bizden önceki iki topluluğa indirildi.
Biz onların öğretilerinden habersiz idik, demeyesiniz yahut “Eğer bize kitap indirilseydi, biz onlardan daha çok doğru yolda olurduk” demeyesiniz diye bu Kur’an-ı indirdik.” En’am suresi, ayetler.

20 “Eğer bize de kitap gelmiş olsaydı, biz de doğru yolda olurduk”
Allah vahiy göndererek Biz bilmiyorduk” veya “Eğer bize de kitap gelmiş olsaydı, biz de doğru yolda olurduk” gibi bahanelerin önüne geçmiştir.

21 Allah niçin vahiy göndermiştir?
1-Allah’ın niteliklerini öğrenmemiz için. 2-Allah’a nasıl ibadet edeceğimizi öğrenmemiz için. 3-Ahlâklı ve erdemli yaşamanın ilkelerini öğrenmemiz için, 4-Ölümden sonraki yaşam (cennet-cehennem) gibi konularda bilgi sahibi olmamız için.

22 DEĞERLENDİRME 1-Vahiy nedir? 2-Allah niçin vahiy göndermiştir?

23 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Hangi peygambere, kaç sayfa indirilmiştir? 2-Dört büyük kitap hangi peygamberlere gönderilmiştir? EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları