Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ www.insanahizmet.com DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ www.insanahizmet.com DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba."— Sunum transkripti:

1 ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ www.insanahizmet.com DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba

2 DERSTE GEÇEN ÖNEMLİ KAVRAMLAR

3 İstiâze: Sığınma, ateş ve azaptan Allah'a sığınma. Kıraât: Kur’an okumak. Este'izü Billah: Allah’a sığınırım.

4 DERSİN ÖZETİ

5 İSTİ’ÂZE 1. Kur’an kıraat edilirken ilk emir istiâzedir. Şimdi, Kur'an okuduğun vakit, önce o kovulmuş şeytandan Allah'a sığın! 16/Nahl:98 2. İstiâze, akleden kalbe manevi abdesttir. M.İslamoğlu 3. İstiâze, Kelime-i Tevhîd’in lâ ilâhe kısmıdır. 4. İstiâze, safını belirleme kararlılığını gösterir.

6 5. İstiâze, Fatihâ’daki ve iyyake nesta’in cümlesinin öncülüdür. Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz. 1/Fatiha: 5 6. İstiâze, saldırılara karşı bir kalkandır. 7. İstiâze, sahipsiz olmadığımızın ilanıdır. 8. İstiâze, şeytanın vesveselerine karşı panzehirdir.

7 9. İstiâze, bir işi kimin için ve niye yapmadığını bilmek şuurudur. 10. İstiâze, niyeti temizlemektir.

8 BESMELE 1. Besmele, hakikatlerin anahtarıdır. 2. Besmele, Kelime-i Tevhid’in illallah kısmıdır. 3. Besmele, kalbin kıblesinin Allah olduğunun ilanıdır. 4. Besmele, hayatı Allah ile yaşamanın bilincine varmaktır.

9 5. Besmele, her işte Allah’ın yardımını istemenin ifadesidir. 6. Besmele, bir işi anlamlı kılan niyetin seslendirilmiş şeklidir. 7. Besmele, karınca misali Allah’tan yana olmanın ve Allah’la birlikteliğin ifadesidir. 8. Besmele, hayatı bilinçli yaşamanın ve Allah adına farkındalığın Kur’an’ca bir ifadesidir.

10 9. Besmele, peygamberler tarihinin ortak anahtar cümlesidir. Nûh, “Gemiye binin, onun yürümesi ve durması Allah'ın adıyladır; doğrusu, Rabbim bağışlayandır; merhamet edendir” dedi. 11/Hûd: 41 Mektup Süleyman'dandır, Rahmân ve Rahîm Allah'ın adıyla (başlamakta)dır.27/Neml: 30

11 10. Besmele, bir işi, bir duyarlılığı, bir fedakarlığı Allah'ın adına O’nun yardımıyla O’nun şahitliğini hissederek O’nun verdiği güçle O’nun rızasını kazanmak için Ortaya koyma kararlılığının dil ile ifadesidir.

12 11. Besmele, Alak 96/1’in açılımıdır. 12. Besmele, ayet olup olmadığı tartışıldığı için cemaatle kılınan namazlarda sessiz okunur. 13. Besmele, Fatiha suresinin 1. ayeti olarak numaralandırılmıştır.

13 BESMELENİN TAHLİLİ Başında gizli ebtediü ve ibtedi var kabul edilir. Baştaki bi harfi ilsak veya sebebiyet manasına gelebilir. İsm kelimesi ”isim veya yücelik” anlamına gelir.

14 Allâh kelimesi Yüce Allah’ın özel ismidir. “er Rahmân ve er Râhim” kelimeleri üç ayette iki kez geçtiği için Allah’ın merhametine vurgu içerir. Bakara 2/143, En’am 6/54, A’raf 7/156, Enbiya 21/107

15 Facebook sayfamızı takip debilirsiniz WEB ADRESİMİZ www.insanahizmet.com www.twitter.com/insanahizmet


"ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ www.insanahizmet.com DERS 12 Fâtiha Suresi'nin Genel Tanıtımı, İstiâze ve Besmele 17 Aralık 2014, Çarşamba." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları