Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR"— Sunum transkripti:

1 KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

2 Dersin Tanımı ve Genel Amacı
Çağdaş dönemde Kur’ân tefsiriyle ilgili yeni yaklaşımların, bu yaklaşımların temsilcilerinin ve ortaya koydukları yazılı ürünlerin ayrıntılı olarak tanınması Çağdaş dönemde Müslümanların Kur’ân tasavvurunda ne tür bir dönüşüm olduğunun ve bunun anlamının sorgulanması

3 Çağdaş Kur’ân Tefsiri Kur’ân’ı çağın ihtiyaçlarına uyarlama çabasına işaret eden Çağdaş Kur’ân Tefsiri, Hz. Peygamber’in vefatıyla ortaya çıkmıştır. Halifeler döneminde farklı durumlara karşı Kur’ân’ın emir ve yasakları yeniden yorumlanmıştır.

4 Çağdaş Kur’ân Tefsiri İslam bu karşılaşmayı 18. ve 19. yüzyılda aydınlanmış ve sekülerize olmuş Avrupa ile bir kez daha yaşamıştır.

5 Çağdaş Kur’ân Tefsiri Soru: İslam neden geri kaldı? Cevap:
Bu soruya verilen cevaplar ÇAĞDAŞ KUR’ÂN ve İSLAM YORUMLARINI meydana getirmiştir.

6 ÇAĞDAŞÇI YAKLAŞIMIN ÖZELLİKLERİ
1. Batının Müslümanlar üzerine uyguladığı sömürgeci tutum ve sahip olduğu teknolojik üstünlük karşısında İslam alemini bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. 2. Kur’ân’a yaklaşımda Batı’ya duydukları tepki rol oynamaktadır.

7 ÇAĞDAŞÇI YAKLAŞIMIN ÖZELLİKLERİ
3. İslam, akıl yürütme tarzına uyarlanmış terimlerle açıklanmalıdır. 4. Kur’ân’ın içerdiği hakikat her çağın ruhuyla örtüşmektedir. 5. İlk dönemden itibaren yazılan Kur’ân Tefsirlerine tenkitçi bir üslupla yaklaşılmalıdır. Klasik tefsirlerde bulunan açıklamalar insanları Kur’ân’dan uzaklaşmıştır.

8 ÇAĞDAŞÇI YAKLAŞIMIN ÖZELLİKLERİ
6. Kur’ân ayetleri tek ve değişmez bir anlama sahip değildir. 7. Bilimsel veriler ile Kur’ân ayetleri arasında uyum vardır. Bugün keşfedilen bilimsel bilgilerin Kur’ân’da yer aldığını gösterme çabası bulunmaktadır.


"KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları