Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 { ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE

2  Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ

3 Hz. Peygamber(sav) buyurmuşlardır ki : Recep Allah’ın ayıdır,Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır.

4 Ramazan ayının önemi genel olarak iki nedene dayanır. Birincisi, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmeye başlanmasıdır. İkincisi ise ramazanın oruç ayı olmasıdır. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

5 Ramazan Kur’an ayıdır. Kadir gecesi bu ayda kutlanır. Ramazan oruç ve sabır ayıdır. RAMAZAN AYI “ON BİR AYIN SULTANIDIR” ÇÜNKÜ

6 Ramazan Kur’an ayıdır: Bütün Müslümanlar açısından son derece önemli olan Kur’an-ı Kerim, ramazan ayında indirilmiştir. Yüce Allah (c.c.), bu konuyla ilgili bir ayette, “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır...” (Bakara suresi, 185. ayet.) buyurmuştur. Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

7 Kur’an, Ramazan Ayında indirilmeye başlanmıştır: Kur'an-ı Kerim, ramazan ayının Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi'nin "Bin aydan daha hayırlı" olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

8 Ramazan oruç ve sabır ayıdır. Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar. Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

9 Oruç, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla, tan yerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yeme içme ve benzeri bedeni isteklerden uzak durmaktır. Oruç bedenle yapılan bir ibadettir. Oruç Nedir?

10 ORUÇ TUTULURTUTULUR RAMAZAN AYINDA Kadir Gecesi Teravih Namazı VARDIR Başlar İMSAK Biter İFTAR

11 Müslüman olan, sağlıklı, akıllı ve ergenlik çağına girmiş olanlara farz kılınmıştır. Oruç kimlere farzdır?

12  Oruç Allah'ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla tutulur.  İbadete layık tek varlık odur. O, bize ve bizim ibadetlerimize değer vermektedir.  Değer vermesinin ve yaratmasının nedeni ona ibadet etmemizdir Niçin oruç tutuyoruz?

13 HANGİ DURUMLARDA ORUÇ FARZ DEĞİDİR? YOLCULUK AĞIR İŞ YAŞLILIK HAMİLELİK HASTALIK

14  İnsana iç disiplin kazandırmayı, insanı kötülüklerden sakındırmayı, Allah’ı yüceltmeyi amaçlayan bir ibadettir.  Oruç tutan kimse kötülüklerden kaçınmaya, iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya özen gösterir. Oruç tutmanın amacı nedir?

15 RAMAZAN ORUCUNUN DIŞINDAKİ ORUÇLAR NAFİLE ORUÇ Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara denir. ADAK ORUCU Bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutular oruca denir.

16 Keffaret ve Kaza Orucu Kefaret orucu: Niyet edildikten sonra bilerek bozulan oruçların günahının affedilmesi için tutulmaktadır. Orucun kefaretinin ödenmesi için 60 gün oruç tutmak gerekmektedir. Toplamda iki aya tekabül eden kefaret orucuna bir de kaza eklenir, böylece 61 gün olmaktadır. Kaza Orucu: Orucun kazası ayet-i kerime ile emredildiği için farzdır. ‘Kim de hasta yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı tekbir etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz (Bakara suresi,185).’ İnsanlar çeşitli nedenlerle veya nedensiz (özürsüz veya özürlü) olarak geçmişlerinde oruç tutmamış, tutamamış olabilirler. Bu oruçlarını gününe gün olarak kaza etmeleri gerekir.


"ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları