Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Advertisements

VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Çapraz Tablolar Tek ve İki Değişkenli Grafikler.  Çapraz Tablo ve Diğer Tabloları Oluşturabilmek  Bu Tablolara Uygun Grafikleri Çizebilmek Amaç:
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
PNÖMONİ.
Bel ve Boyun Fıtıkları.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Zırhlı Polis Aracının Devrilmesi İle Oluşan Yaralanmaların İncelenmesi Investigation of the Injuries Caused by the Overthrow of Armored Police Vehicle.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
Bakire Hastada Endoservikal Polip İçin Histeroskopi Kullanımı
HASTANE İSTATİSTİKLERİ (11) Epidemiyoloji Dersi (EBE 211-AHE 307)
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DERMATOLOJİ DİSİPLİNİNİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YENİDEN GÖRSELLEŞTİRİLMESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.
PERİMENOPOZAL YILLAR VE KONTRASEPSİYON
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 7. DERS : HASTA DOSYALARI ARŞİVİ 2
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
Meme Kanserli Hastalarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi 1Fatma İlknur Çınar, 2Zeynep Yılmaz, 3Nurten.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
DR. ÖNDER YILMAZ
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Buraya, sadece sunumu yapan yazarın e-postası yazılmalıdır.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ, Talip KARAÇOR, Orhan ŞAHİN, Talip GÜL *Özel Bilge Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul- TÜRKİYE

Giriş Üriner inkontinanslı (UI) kadınlar arasında, stres üriner inkontinans (SUI) en sık görülen tiptir . Yaşlı kadınlarda genç kadınlara oranla daha sık görülmektedir. İnvazivlik derecesine göre farklı cerrahi yöntemler kullanılsa da prosedürün temel mekanizması aynıdır. Günümüzde yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranları nedeniyle Transobturator Tape (TOT) en yaygın kullanılan yöntemdir.

Gebelik veya doğumun pelvik tabanda destek kaybına yol açması nedeniyle çoğu hekim inkontinans ameliyatlarını çocuk istemi tamamlandıktan sonra önermektedir. Bunda gebelik ve doğumun meshin pozisyonunu değiştirebileceği ve inkontinans tekrarına neden olabileceği görüşü yer almaktadır.

Gebelik veya doğum sonrası SUİ gelişen hastalarda tedavi imkanları kısıtlı olup primer tedaviye göre başarı oranları düşüktür. Son yıllarda TOT yaygın olarak kullanımına rağmen doğum şekline karar vermede hala bir konsensus oluşmamıştır.

Amaç Bu çalışmada gebelik öncesi trans-obturatuar tape (TOT) uygulanan kadınların gebelik süresince kontinans durumları, gebelikte gelişen komplikasyonlar, doğum tipleri ve bunların TOT başarısı üzerine olan etkileri güncel literatür bilgileri eşliğinde sunumu amaçlandı.

Materyal-metod Dört farklı merkezde (Center A:Özel Bilge Hastanesi, Center B:Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Center C:Özel Dünya Hastanesi and Center D:Diyarbakır kadın doğum ve çocuk hastanesi) Ocak 2011-Aralık 2016 tarihleri arasında doğum yapan ve öykülerinde SUI nedeniyle TOT uygulanan 133 hasta retrospektif olarak analiz edildi.

Hastalara ait sosyo-demografik veriler (yaş, gravida, parite, abortus, yaşayan çocuk sayısı), vücut kitle indeksi (VKİ), sistemik hastalık öyküsü gibi veriler hastane arşiv dosyaları, doğum defterleri ve elektronik kayıt ortamından temin edildi. Hastaların cerrahi öncesi inkontinans süreleri, TOT ile eş zamanlı yapılan operasyonlar, gelişen komplikasyonlar ve post-operatif dönemde yapılan kontrollerde kontinans durumlarına medikal kayıtlardan ve mevcut irtibat bilgilerine ulaşılarak sorgulandı.

Postoperatif takiplerde stres testi negatif ve inkontinans şikayeti olmayan hastalar “objektif kür”, stres testi pozitif olan fakat inkontinans şikayeti olmayan olgular “subjektif kür” olarak kabul edildi. Cerrahi sonrası devam eden idrar kaçırma şikayetleri “başarısızlık” olarak kabul edildi.

Hastaların işlemden kaç yıl sonra gebe kaldıkları, gebelik esnasında inkontinans varlığı ve tipi, doğum şekilleri ve post-partum kontinans durumları irdelendi. Postpartum inkontinans durumları alınan anamnezlerde (gülme, öksürme, ağır kaldırma sonrası) SUI bulgularının olmaması ve 3. ayda yapılan ürojinekolojik muayene sonrası netleştirildi.

Hastalar vajinal doğum yapan (Grup-1) ve sezaryen doğum yapan (Grup-2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her 2 gruba ait yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), gravida, parite, abortus, yaşayan çocuk gibi demografik veriler Tablo-1'de belirtilmiştir.

Tablo 1: Her iki gruba ait demografik veriler Grup 1 (n=60) Grup 2 (n=48) P değeri Yaş 34.1±4.6 35.4±4.5 0.103 BMI 25.0±4.7 25.5±4.7 0.832 Gravida 5.2±1.4 5.3±1.5 0.570 Parite 4.8±1.4 5.1±1.3 0.164 Abortus 0.38±0.64 0.31±0.62 0.456 Yaşayan çocuk sayısı P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Her iki grupta yer alan hastalara ait TOT öncesi inkontinans süresi, eş zamanlı yapılan prolapsus opersyonları (kolporafi anterior, kolporafi posterior ve kolporafi anterior+posterior), gelişen komplikasyonlar ve TOT sonrası kontinans durumları Tablo-2'de yer almaktadır.

Tablo 2: İnkontinans cerrahisine ait operatif bulgular Grup 1 (n=60) Grup 2 (n=48) P değeri İnkontinans süresi 51.6±24.6 58.2±31.6 *0.345 Eş zamanlı yapılan cerrahi prsedür izole TOT kolporafi anterior kolporafi posterior kolporafi anterior+posterior 4 (6.7 %) 5 (8.3 %) 6 (10 %) 45 (75 %) 8 (16.7 %) 4 (8.3 %) 2 (4.2 %) 34 (70.8 %) *0.323 Gelişen komplikasyonlar komplikasyon yok perineal ağrı mesh erozyonu globe vezikale kanama 53 (88.3 %) 2 (3.30%) 1 (1.70%) 4 (6.70%) 44 (91.70%) 1 (2.10%) 2 (4.20%) *0.390 Cerrahi sonrası başarı (3. ay kontrol) kür nüks 57 (95%) 3 (5%) 46 (95.80%) *1.00 *P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Trans-obturator tape (TOT) sonrası 3 Trans-obturator tape (TOT) sonrası 3. ay yapılan ürojinekolojik değerlendirmede Grup-1'de subjektif kür oranı %95 iken, grup-2'de subjektif kür oranı %95.80 olarak tespit edildi. Her iki grupta yer alan hastaların TOT'tan kaç yıl sonra gebe kaldığı, gebelik esnasında kontinans durumu, inkontinans gelişmişse tipi ve doğum sonrası kontinans bulguları Tablo-3'de gösterilmiştir.

Grup-1'de 8 hastada (%13. 3), Grup-2'de 7 hastada (%14 Grup-1'de 8 hastada (%13.3), Grup-2'de 7 hastada (%14.6) gebelik esnasında inkontinans varlığı tespit edildi (p=0.852). Postpartum dönemde ise Grup-1'de 4 hastada (%6.70) inkontinansın devam ettiği bunların SUI olduğu gözlendi. Grup-2'de ise 6 hastada (%12.50) inkontinansın devam ettiği, 5 hastada SUI ve bir hastada urge inkontinansın olduğu belirlendi.

*P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Tablo 3: Trans-obturator tape (TOT) operasyonunun gebelik ve doğumdaki seyri Grup 1 (n=60) Grup 2 (n=48) P değeri Inkontinans cerrahisi ve gebelik arası geçen süre (ay) 26.8±12.7 31.2±14.4 0.133* Gebelik esnasında inkontinans varlığı 8(13.30%) 7(14.60%) 0.852* Gebelik esnasında gelişen inkontinans tipi Inkontinans gelişmeyen SUI UI 52 (86.7 %) 4 (6.7 %) 41 (86.7 %) 5 (6.7 %) 2 (6.7 %) 0.703* Doğum sonrası inkontinans varlığı 6 (12.5 %) 0.334* *P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Sonuç olarak; TOT cerrahisi sonrası oluşan gebelik ve doğum yapılan cerrahi prosedürü olumsuz etkilememektedir. Çalışmamızda yer alan ve sadece TOT yapılan hastaların dahil edilmesi TOT işleminin güvenilirliğini göz önüne sermektedir. Doğum şekli açısından farklılığın olmaması hekimler arasında rölatif kontrendikasyon olarak kabul edilen bu durumu ortadan kaldırmaktadır.

Ayrıca eş zamanlı yapılan prolapsus cerrahisinin de vajinal doğum için kontrendike oluşturmadığı ve vajinal doğumu güvenle tercih etmemizde katkı sağlayacağı görüşündeyiz.

Literatürde SUI cerrahisi geçiren gebelerde gelişen urge inkontinansın post-partum dönemde görülmemesi ve post-partum dönemde SUI şikayetlerinin devam etmemesi gebeliğin geçici urge inkontinansa neden olabilecği kanaatini oluşturmuştur ve bu yönüyle sonuçlarımız literatürde ilk olma özelliği taşımaktadır.

Sabrınız için teşekkür ederiz.