Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi."— Sunum transkripti:

1

2 Meme Kanseri ve Meme Muayenesi

3 Yükleniyor… Kanser Nedir?
Kanser, dokuları oluşturan hücrelerdeki değişim ile başlar. Dokular, vücutta organları oluşturur. Organizma ihtiyaç duydukça normal hücreler yeni hücreleri oluşturmak için çoğalır. Hücreler yaşlandığında ölür ve yerlerini yeni hücreler alır. Bazen bu sıralı işlem aksar. Vücut ihtiyaç duymadığı halde yeni hücreler oluşur, yaşlı hücreler de ölmesi gerekirken ölmez ve değişime uğrar.Bu hücreler, kitle ya da tümör dediğimiz bir yapıyı oluşturur.

4 Her tümör kanser değildir. Tümörler iyi ya da kötü huylu olabilir.
İyi huylu tümörler, vücutta yayılma özelliğine sahip değildirler. Bunlar vücuttan tekrarlanmayacak bir şekilde çıkarılabilirler. Kötü huylu tümörlerin hücreleri, yakındaki dokulara ve organlara sıçrayıp onlara zarar verebilir. Kanser hücreleri aynı zamanda tümörden ayrılıp kana ya da lenf sistemine karışabilir. Böylece uzak organlara da yayılıp orada yeni tümörler oluşturabilirler.

5 Kanserin yayılmasına metastaz denir.
Yükleniyor… Kanserin yayılmasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri, lenf kanallarına girdiğinde memenin yakınındaki lenf bezlerine yayılabilirler. Uzak organlara yayılım kan yoluyla da olabilir. Kanser yayıldığında ortaya çıkan yeni tümör (metastaz), ilk tümör gibi aynı anormal hücrelere ve aynı özelliklere sahip olur. Örneğin, eğer meme kanseri kemiğe sıçrarsa kemikteki kanser hücreleri meme kanserinin hücreleridir. Bu hastalık kemik kanseri değil, metastatik meme kanseri olarak isimlendirilir ve tedavi edilir. Doktorlar yeni tümöre "sistemik" ya da "metastatik hastalık" derler.

6 Sıklık Meme kanseri daha çok 40 yaşının üzerindeki kadınlarda görülür. Ancak günümüzde daha genç yaştaki kadınlarda da meme kanserinin olduğunu görüyoruz. Bunun nedenleri, kadınlarda stresin artması, çalışma zorunluluğu, geç doğurma veya hiç doğurmama, erken adet görmeye başlama, geç menopoza girme beslenme ve çevreye bağlı diğer faktörler olabilir.

7 Meme kanseri daha çok gelişmiş ülkelerde görülmektedir
Meme kanseri daha çok gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Ancak, ülkemizde de özellikle batı Anadolu’da meme kanseri sıklığı giderek artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tarama mamografisinin yaygın olarak uygulanması bu ülkelerde daha erken tanı ve tedavi sağlamakta, böylece hastaların üçte ikisinde memenin yerinde kalması mümkün olmaktadır. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kadınlarda görülen tüm kanserlerin dörtte biri memede yerleşmektedir. Ortalama yaşam süresinin uzaması, bu süre içerisinde her 8-10 kadından birinde meme kanseri ile karşılaşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde de Kanserle Savaş Daire Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri ve Üniversite Hastanelerinde bulunan Meme Merkezlerinde meme muayenesi yapılmakta ve mamografi çekilmektedir.

8 Günümüzde erken tanı ile memeyi almadan bu kanser türünden korunmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, 20 yaşından itibaren her kadının ayda bir kez kendi kendini muayene etmesi gerektiğinin altını çiziyor. 20 yaşından 40 yaşına kadar üç yılda bir kez, 40 yaşından itibaren ise yılda bir kez cerrahi uzmanına meme muayenesi olunması ve 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirilmesi uzmanların diğer önerileri arasında yer alıyor.

9 Yılda yaklaşık 25. 000 üzerinde meme kanseri vakası görülmektedir
Yılda yaklaşık üzerinde meme kanseri vakası görülmektedir. Bu rakam her yıl %2 oranında artış göstermekle birlikte ülkemizde görülen meme kanseri vakalarının sayısı batı ülkelerine göre daha az sayıdadır. Ülke nüfusumuz yaşlandıkça, bu rakamların artacağı tahmin edilmektedir. Ülkemiz ile ilgili çarpıcı bir diğer bulgu da, batıda 40 yaş altı, menopoz öncesi meme kanseri vakalarında %6-7 gibi bir oran varken, bu rakam bizim ülkemizde %17 gibi çarpıcı bir rakama ulaşmaktadır. Bunun nedeninin ülkemizdeki genç nüfusun yüzdesi olduğu düşünülse de, tarama ve erken tanı konusunda, 40 yaş altı kadınlarımızın da risklerine göre özel takip programlarına alınması gerektiği ortadadır.

10

11 Meme kanseri risk faktörleri
Yükleniyor… Meme kanseri risk faktörleri Erken adet görme Geç menopoz Doymuş yağ oranı yüksek besinler Aile öyküsü Geç doğum yapmak Doğum yapmamış olmak Orta derecede alkol alımı Östrojen tedavisi Geçmiş meme kanseri öyküsü Kadın olmak Hodgkin için tedavi almış olmak Orta derecede obezite

12 Özellikle kimler meme kanserine daha sık yakalanabilir?
Ailesinde ve yakın akrabalarında (anne, kardeş, çocuk, anneanne, babaanne, teyze, hala vs.) meme kanseri olanlar, İlk adetini 12 yaşından önce görenler, Menopoza 55 yaşından sonra girenler, Hiç doğurmayanlar, Kendisinde daha önce meme veya yumurtalık teşhisi konulanlar, Menapozda aşırı kilo alanlar, Alkol ve sigara kullananların meme kanserine yakalanma riski daha fazladır.

13 Belirtiler

14 Meme ağrısı (erken evrede meme kanseri ağrı yapmaz)
Meme veya meme başında iyileşmeyen yaralar Memenin yanında ve/ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık Memebaşının hassaslığı Meme ve memebaşının görünümünde değişiklik Memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik (asimetri) Memebaşının içe dönmesi Meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) Meme başı akıntısı (kanlı)

15 ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!

16 TANI Kendi kendine meme muayenesi Klinik meme muayenesi USG MR İİAB
Tru-cut Biyopsi Mamografi

17 Kendi kendine meme muayenesi

18

19 20 yaşını geçen her kadının adetinin bittiği tarihten sonra ilk hafta içinde kendisini muayene etmesi önerilmektedir. Adet görmeyen kadınların da ayın belirli bir günü kendilerini muayene etmeleri önerilmektedir

20 ERKEKLERDE MEME KANSERİ
Meme kanserinin kadınlara özgü bir hastalık olduğu sanılır ancak tüm meme kanserlerinin yaklaşık %1’i erkeklerde görülür. Erkeklerde bu kadar az görülmesinin 2 nedeni, erkeklerde meme dokusunun nispeten azlığı ve erkeklerin hormonal yapısının kadınlardan farklı olmasıdır. Erkeklerde meme kanseri daha çok 60 yaş üstünde görülür. Çok az erkek hastalığın farkına varır ve bu nedenle hastalık tanısı kadınlara göre daha geç konur. Bu nedenle kanser tanısı konduğunda hastalık genellikle ilerlemiş olur ve tedavisi de zorlaşır.

21

22

23 TEDAVİ Cerrahi KT RT Hormon tedavisi

24

25 bitti


"Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları