Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz"— Sunum transkripti:

1 İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Serdar BAŞARANOĞLU, Ayşegül DEREGÖZÜ, Talip KARAÇOR, Elif AĞAÇAYAK, Abdulkadir TURGUT, Talip GÜL

2 Giriş Konjenital anomali, fetusa ait yapı, şekil ve fonksiyonların bir bölümü veya bir kısmında görülen gelişim kusurudur. Çoğul gebeliklerde fetal yapısal anomalilerin görülme oranı tekil gebeliklere göre daha yaygındır. İkiz eşinde anomali çoğul gebeliklerin %1-2’sini oluşturur. Anomali tipine göre normal fetusun gebelik sürecini olumsuz etkileyebilmektedir.

3 Tedavisi gestasyonel haftaya göre farklılık göstermekte olup, konservatif yaklaşımdan selektif fetoredüksiyon gibi agresif müdahaleler şeklinde değişkenlik gösterebilir. Bu çalışmada hastanemizde en az bir fetusta anomali tespit edilen çoğul gebeliklerin perinatal sonuçlarının sunumu amaçlanmıştır.

4 Materyal-Metod Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde Ocak Aralık 2015 tarihleri arasında ikiz eşinde konjenital majör fetal anomali saptanan gebeler retrospektif olarak analiz edildi. Konjenital anomali tanıları hastane radyoloji kayıtları, doğum defteri ve fetal terminasyon etik kurul kararı kayıtlarından temin edildi.

5 Maternal demografik özellikler, tanı esnasındaki gestasyonel hafta, fetus ve/veya fetuslara ait koryonisiteler, görülen sistem anomalileri ve şekilleri kaydedildi. Hastalara uygulanan tedaviler not edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların ultrasonografik incelemeleri Voluson 730 PRO (General Electric Healthcare, Milwaukee, WI, ABD) cihazı ile gerçekleştirildi.

6 Bulgular Çalışmaya ikiz eşinde anomali tespit edilen 13 gebe dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 26.5±5.2 idi. Alınan anamnezlerden 5 (%38,5) hastada akraba evliliği öyküsü olduğu belirlendi. Anomali değerlendirmesinde 11 hastanın ikiz eşinde anomali gözlenirken, bir hastada her iki fetusta kistik higroma olduğu, bir hastada da conjoined ikiz gebelik mevcuttu.

7 Sistem anomalileri incelendiğinde 3 hastada birden fazla sistem tutulumu, 10 hastada ise tek sistem tutulumu olduğu gözlendi. Sistem dağılımlarına bakıldığında 8 fetusta merkezi sinir sistem (MSS) tutulumu, 3 fetusta gastrointestinal sistem (GİS) tutulumu, 2 fetusta kas-iskelet sistem tutulumu ve bir fetusta üriner sistem tutulumu olduğu belirlendi.

8 24. gebelik haftasından önce tespit edilen 6 gebeye selektif fetoredüksiyon, bir gebeye terminasyon yapıldığı gözlendi. Diğer gebelerin doğuma kadar obstetrik takibi yapıldı.

9 Sonuç İkiz gebelikler, obstetrik ve perinatal sonuçları bakımından riskli gebeliklerdir. Tekil gebeliklere oranla artmış anomali insidansı gözlenmektedir. Erken dönemde detaylı ultrasonografik değerlendirme sonrası uygulanacak tedavilerin gebelik komplikasyonlarını minimalize edeceği kanaatindeyiz.

10 Teşekkür ederim.


"İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları